Chevron si sindicatele au ajuns la un acord pentru a pune capat grevelor din sectorul gazelor din Australia

externe

gaz natural lichefiat, gnl

Gigantul energetic Chevron si sindicatele au ajuns la un acord pentru a pune capat grevelor de la doua mari instalatii de gaz natural lichefiat (GNL) din Australia, relateaza BBC.

Muncitorii au acceptat o propunere de acord inaintata de autoritatea de reglementare a muncii din tara, a declarat Offshore Alliance, care grupeaza doua sindicate.

Actiunea sindicala actuala a fost suspendata, a precizat compania.

La instalatiile Gorgon si Wheatstone au avut loc greve din 8 septembrie din cauza salariilor si conditiilor de munca.

„La o adunare de masa organizata noaptea tarziu, membrii au aprobat cea mai recenta oferta, care incorporeaza recomandarile Comisiei pentru munca echitabila”, a declarat Brad Gandy, purtator de cuvant al Offshore Alliance, intr-un comunicat.

„Offshore Alliance va lucra acum cu Chevron pentru a finaliza redactarea acordului, iar membrii vor inceta in curand actuala actiune sindicala”, a adaugat Gandy.

Un purtator de cuvant al Chevron Australia a declarat pentru BBC ca acordul „rezolva problemele care au ramas nerezolvate in urma sesiunilor de conciliere din aceasta saptamana”.

Uzinele Gorgon si Wheatstone din Australia de Vest ale gigantului petrolier si gazier american reprezinta peste 5% din capacitatea globala de GNL.

Disputa a declansat o tranzactionare volatila pe pietele de GNL, din cauza ingrijorarilor ca protestele ar putea avea un impact asupra aprovizionarii globale cu gaze.

Australia este unul dintre cei mai mari exportatori de GNL din lume, alaturi de Qatar si SUA, iar livrarile sale au contribuit la reducerea preturilor globale ale energiei.

„Cateva sute de muncitori din largul coastelor Australiei de Vest au reusit sa agite pietele globale si sa provoace miscari de piata de zeci de miliarde de dolari”, a declarat expertul in industria energetica Saul Kavonic pentru BBC.

„Dar s-a intamplat pentru ca nu mai exista nicio rezistenta in sistemul nostru global de gaze”, a adaugat el.

GNL este metan, sau metan amestecat cu etan, curatat de impuritati si racit la aproximativ -160C.

Acest lucru transforma gazul intr-un lichid si poate fi apoi transportat in cisterne presurizate.

La destinatie, GNL este transformat din nou in gaz si este utilizat, ca orice alt gaz natural, pentru incalzire, gatit si pentru producerea energiei electrice.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: