EXCLUSIV Chichirau anunta infiintarea unui nou partid: „Vreau sa readuc suflul veritabil al vechiului USR intr-un partid nou, deoarece cred ca este loc pe piata politica din Romania de o miscare mai dinamica”

actualitate

Iasi, sistem, cartel politic, Cosette Chichirau, CURAJ pentru Romania

Considerata de electoratul USR unul dintre cei mai combativi si mai atractivi lideri ai partidului, Cosette Chichirau a facut ieri un pas neasteptat: a decis sa paraseasca aceasta formatiune politica, tot mai putin vizibila in ultima vreme. Daca demisia a fost determinata de motive strict politice sau de motive personale am vrut sa aflam discutand chiar cu deputata USR de Iasi, care va activa de acum inainte ca parlamentar neafiliat.

Chichirau a anuntat si infiintarea unui nou partid: „Vreau sa readuc suflul veritabil al vechiului USR intr-un partid nou, deoarece cred ca este loc pe piata politica din Romania de o miscare mai dinamica si care sa evite aceste probleme birocratice ale partidelor”.

De ce ati plecat din USR tocmai acum?

Demisia mea poate fi interpretata ca un semnal de alarma pentru USR. Nu vreau sa se spuna ca USR s-a nascut speranta si a murit speranta. Romania se afla la un moment de cotitura din perspectiva alegerilor de anul viitor. Doctrinele politice au fost calcate in picioare de alianta PSD-PNL. Cine castiga? Nu poporul roman. Avem oameni care mor in spitale, copii de 13 ani care consuma droguri, explozii la depozite GPL care n-ar trebui sa existe, locomotive care iau foc si exemplele de dezastre din cauza coruptiei si incompetentei pot continua la nesfarsit. Avem elevi care au disparut practic din sistemul educational si nu-i pasa nimanui. Copii din mediul rural care isi rateaza sansele. Romania crapa practic din toate incheieturile. Incotro se indreapta alegatorii dezamagiti de PNL si PSD? Ce efecte va produce proiectul de ordonanta a austeritatii? Cred ca am asteptat foarte mult ca lucrurile sa ia o alta turnura, iar USR in opozitie sa creasca, sa fie mai dinamic si mai vocal. Dar acel moment nu a venit. Din punctul meu de vedere, lucrurile merg ca si anul trecut, ca si acum doi ani, adica nu foarte bine. Pentru mine ramane importanta reformarea Romaniei. Si atunci, decat sa intram in 2024 cu un partid-monopol pe acest vot al romanului care vrea o lupta anti-coruptie si masuri pro-dezvoltare, cred ca e mult mai bine sa avem o competitie, sa putem intra in anul ce vine cu mai multe optiuni pentru alegatorii care vor o democratie puternica. De aceea am facut acest gest acum – am considerat ca este inca timp sa oferim romanilor o alta optiune politica, mult mai viguroasa si mai bataioasa pentru cetateanul de rand.

Ati declarat ca „motorul e gripat si nu mai trage”? Nu era mai bine sa cautati un mecanic decat sa vindeti masina?

Uneori masina se mai poate repara, dar alteori nu se mai poate! Iar uneori te costa reparatia mai mult decat costa masina. Si mai e ceva. Conteaza si rotile. Cand ai o roata de tractor si una de formula 1, a treia de carucior de copii si a patra este dezumflata, care e viteza maxima? Acesta este calculul pe care eu l-am facut. Dar, repet, competitia este buna si va revigora chiar si USR.

De la inceputul acestei legislaturi, USR a pierdut 14 parlamentari, mai mult decat orice alt partid. Sunt useristii mai suparaciosi decat membrii altor partide, care nu indraznesc sa sufle in front?

Mare parte din cei care au plecat sunt fostii parlamentari PLUS – practic a fost un revers al fuziunii dintre USR si PLUS (actualul REPER). Cred ca dintre primii membri ai USR, deci cei care nu au venit pe filiera PLUS au plecat destul de putini… Politeanu si Benga, acum eu. Useristii nu sunt suparaciosi, dar tind sa fie mai independenti in gandire – spre deosebire de cum se intampla la alte partide. Cred ca e bine sa pui interesele tarii deasupra disciplinei de partid. Mai ales atunci cand in partid interesele personale ale unora sau altora, ascunse sub mantia disciplinei, calca binele public in picioare. Si nu ma refer doar la USR.

Dupa cum arata sondajele, polul dreptei nu are nicio sansa in Romania. Ce credeti ca ne asteapta din 2024: o noua alianta de cumetrie PSD-PNL sau o dictatura aurita?

Sa ne uitam la victoriile electorale din anul 2022 din Europa ale partidelor nationaliste si de extrema dreapta? Doi ani de pandemie, conflictul din Ucraina si problemele economice ne-au adus unde suntem: Italia, Suedia, Franta, Bulgaria sunt doar cateva exemple. De ce ar reactiona romanii altfel? Si sa luam in calcul si faptul ca Romania sta ca un pai in ochiul Rusiei, iar mecanismele de propaganda si propagarea fake-news-urilor functioneaza destul de bine. Insa pana in 2024 lucrurile se mai pot schimba destul de mult. Nu cred  ca AUR va intra la guvernare si nu cred ca va castiga prezidentialele, cum se speculeaza. Insa avem nevoie de o revigorare a dreptei si asta incerc si eu sa fac. A obosit dreapta? A dezamagit prea mult? Spun oamenii..la vremuri noi tot ei?!  La momentul de fata, partidele din acest pol al dreptei sunt cam anemice si de aceea avem nevoie de niste voci noi, niste varfuri de lance noi, care sa revigoreze mesajul anti-coruptie pe care noi l-am dat intre 2016 si 2020 si care a fost popular. Si aici as vrea sa adaug ca nu doar mesajul conteaza, fiindca mesajul ramane corect – USR a dat mesajele corecte din punctul meu de vedere. Dar cred ca mai conteaza si mesagerii si metodele. Pentru ca trebuie sa fii  mai dinamic si sa nu te multumesti sa dai comunicate de presa, iar apoi sa te astepti ca lumea sa te voteze. In plus, atunci cand gresesti trebuie sa iesi in fata publicului, sa-ti recunosti greseala si sa promiti ca vei actiona mai bine data viitoare.

Ce vrea alegatorul roman de dreapta, iar USR nu i-a putut oferi sau n-a stiut sa ii ofere?

Alegatorul de dreapta vrea sa traiasca bine in tara lui. Si nu numai alegatorul de drepta vrea asta. Sa avem un nivel de trai bun, infrastructura rutiera, sistem educational competitiv, infrastructura medicala. Sa nu mai trebuiasca sa fugim speriati din propria tara. De ce facem cu trenul peste opt ore de la Iasi la Bucuresti? Despre timpul in care ajungi cu trenul de la Iasi la Timisoara nu mai spun.  De ce pleaca cei mai buni elevi si studenti? De ce pleaca oameni de 40 de ani? Exista un public destul de limitat in aceasta categorie a „alegatorului roman de dreapta”. Dar acest tip de alegator vrea mai multa determinare, mai multa hotarare – asta apropo de ce nu ii ofera USR, de ce nu ies liderii partidului sa isi sustina mesajul cu mai multa forta. In momentul asta, USR pare un partid foarte institutionalizat, care nu mai are dinamism pentru a atrage noi votanti. Si atunci romanul de rand nu intelege de ce nu misca oamenii astia, care pornisera cu atata avant. Eu am iesit din USR pentru ca sunt o persoana care vrea sa ofere acest avant, iar la momentul de fata in partid structurile sunt mult prea blocate ca sa mai pot respira in interiorul lor.

Ce proiecte de viitor aveti?

Vreau sa candidez la primaria Iasi, vreau sa readuc suflul veritabil al vechiului USR intr-un partid nou, deoarece cred ca este loc pe piata politica din Romania de o miscare mai dinamica si care sa evite aceste probleme birocratice ale partidelor. Ma gandesc de mai multi ani cum s-ar putea scrie un statut de partid astfel incat sa se evite in mare parte luptele pentru putere si anchilozarea in functii – probleme pe care le au partidele din toata lumea, nu doar din Romania. Imi doresc sa repar anumite erori ale partidelor, in general, si sa aducem ceva mai multa competitie pe piata politica din Romania. Si imi doresc mai multe pentru ieseni. Merita mai mult. Orasul s-a dezvoltat organic. Un primar dedicat poate impulsiona dezvoltarea municipiului. Prin cooperare, profesionalism, transparenta decizionala. Doar cateva exemple. Sunt prea visatoare, prea idealista? Dar daca nu noi, atunci cine?

Dupa Barna si dupa Ciolos care erau perceputi ca niste politicieni „clasici”, Catalin Drula promitea sa fie un nou Basescu – sa nu uitam ca el a intrat, eufemistic vorbind „cu ranga” in politica mare – asa cum Basescu s-a remarcat prin faimosul „ne vedem la tepe, baieti, in Piata Victoriei”. Ce s-a intamplat intre timp? De ce s-a inmuiat Drula?

Din pacate nu pot eu sa va raspund, doar el poate sa va raspunda ce-a facut cu ranga intre timp… Insa sunt structuri in partid care sunt osificate, iar un om dinamic simte ca nu mai poate ramane in USR. Din pacate, nu exista la ora actuala in acest partid o voce suficient de puternica pentru a putea fi auzita de electorat.

In 2024 mai exista vreo speranta ca dreapta sa dea viitorul presedinte al tarii sau ne asteapta o alegere intre Marcel Ciolacu si George Simion?

Cred ca mai este timp sa apara un candidat puternic si proaspat pe dreapta. Daca ne reamintim, si Iohannis a venit tot pe ultima suta de metri – el nici macar nu era membru PNL, a trebuit sa i se dea derogare ca sa poata candida din partea acestui partid. Si daca s-a putut atunci cu Iohannis, de ce nu s-ar putea si acum? Cred ca mai sunt romani care sa poata fi buni presedinti. Ar trebui sa ne intrebam de ce nu intra oamenii buni in politica? Am adresat aceasta intrebare interlocutorilor mei in cadrul structurii civice Fundatia pentru Dezvoltarea Iasului, puteti urmari pe canalul meu de YouTube. Oamenii buni vor sa faca proiecte, nu sa se bata pentru functii in partide.

Vorbeati de romani care sa poata fi buni presedinti. Romani sau romance?

Sau romance! Chiar m-as bucura sa fie o femeie candidata de forta a dreptei. Doamna Kovesi, de pilda, are un profil extraordinar. Repet, este timp pentru a decide.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: