China anunta ca a inventat „procurorul cu inteligenta artificiala”. Masina care poate formula acuzatii pe baza descrierii verbale a cazului

externe

Oamenii de stiinta chinezi au dezvoltat un „procuror” cu inteligenta artificiala care isi poate prezenta singur acuzatiile, anunta presa din China. Masina este capabila pana acum sa identifice opt infractiuni obisnuite, cum ar fi frauda, jocurile de noroc, condusul periculos si „certurile”, spun cercetatorii.

Cercetatorii din China anunta ca au realizat o premiera mondiala prin dezvoltarea unei masini care poate acuza oamenii de infractiuni cu ajutorul inteligentei artificiale.

Potrivit cercetatorilor, „procurorul” cu inteligenta artificiala poate formula o acuzatie cu o precizie de peste 97% pe baza unei descrieri verbale a cazului.

Masina a fost construita si testata de Procuratura Populara din Shanghai Pudong, cel mai mare si mai aglomerat birou de procuratura districtual din tara, precizeaza South China Morning Post.

Tehnologia ar putea reduce volumul zilnic de munca al procurorilor, permitandu-le sa se concentreze pe sarcini mai dificile, potrivit profesorului Shi Yong, cercetatorul principal al proiectului.

„Sistemul ii poate inlocui intr-o anumita masura pe procurori in procesul de luare a deciziilor”, au declarat Shi si colegii sai intr-un articol publicat luna aceasta in revista interna de specialitate Management Review.

Aplicarea tehnologiei IA (Inteligenta Artificiala) in domeniul aplicarii legii a crescut in intreaga lume. Unii procurori germani au folosit tehnologia IA, cum ar fi recunoasterea imaginilor si criminalistica digitala, pentru a creste viteza si acuratetea procesarii cazurilor.

Procurorii chinezi au fost primii care au inceput sa foloseasca IA in 2016. Multi dintre ei folosesc acum un instrument de inteligenta artificiala cunoscut sub numele de System 206. Acest instrument poate evalua puterea probelor, conditiile pentru o arestare si cat de periculos este considerat un suspect pentru public.

Dar toate instrumentele de IA existente au un rol limitat, deoarece „nu participa la procesul decizional de depunere a acuzatiilor si [sugerarea] sentintelor”, au declarat Shi si colegii sai. Luarea unor astfel de decizii ar necesita ca o masina sa identifice si sa elimine orice continut al unui dosar care nu este relevant pentru o infractiune, fara a elimina informatiile utile.

Masina ar trebui, de asemenea, sa converteasca limbajul uman complex si in continua schimbare intr-un format matematic sau geometric standard pe care un computer sa il poata intelege. Companiile de internet din China au dezvoltat instrumente puternice de procesare a limbajului natural, dar functionarea acestora necesita adesea calculatoare mari la care procurorii nu au acces.

Procurorul cu inteligenta artificiala dezvoltat de echipa lui Shi ar putea functiona pe un computer de birou. Pentru fiecare suspect, acesta ar formula o acuzatie pe baza a 1.000 de „trasaturi” obtinute din textul de descriere a cazului generat de oameni, dintre care majoritatea sunt prea mici sau abstracte pentru a avea sens pentru oameni. Sistemul 206 ar evalua apoi probele.

Masina a fost „antrenata” folosind peste 17.000 de cazuri din 2015 pana in 2020. Pana in prezent, poate identifica si formula acuzatii pentru cele mai frecvente opt infractiuni din Shanghai. Acestea sunt frauda cu carduri de credit, conducerea unei operatiuni de jocuri de noroc, conducerea periculoasa, ranirea intentionata, obstructionarea indatoririlor oficiale, furtul, frauda si „provocarea de certuri si de probleme” – o acuzatie atotcuprinzatoare folosita adesea pentru a inabusi disidenta.

Shi si colegii sai au declarat ca procurorul AI va deveni in curand mai puternic cu ajutorul actualizarilor. Acesta va fi capabil sa recunoasca infractiuni mai putin comune si sa depuna mai multe acuzatii impotriva unui singur suspect.

Un procuror din orasul Guangzhou, din sudul tarii, a declarat ca are unele ingrijorari cu privire la utilizarea inteligentei artificiale in depunerea de acuzatii.
„Precizia de 97% poate fi ridicata din punct de vedere tehnologic, dar va exista intotdeauna o sansa de greseala”, a declarat procurorul. „Cine isi va asuma responsabilitatea atunci cand se va intampla? Procurorul, masina sau proiectantul algoritmului?”.

Implicarea directa a IA in luarea deciziilor ar putea afecta, de asemenea, autonomia unui procuror uman. Majoritatea procurorilor nu au dorit ca informaticienii sa se „amestece” intr-o judecata juridica, a declarat procurorul din Guangzhou.

O alta problema este aceea ca un procuror AI ar putea formula o acuzatie bazata doar pe experienta sa anterioara. Acesta nu ar putea prevedea reactia publicului la un caz intr-un mediu social in schimbare. „AI poate ajuta la detectarea unei greseli, dar nu poate inlocui oamenii in luarea unei decizii”, a declarat procurorul.

Cu toate acestea, China utilizeaza agresiv IA in aproape toate sectoarele guvernului pentru a incerca sa imbunatateasca eficienta, sa reduca coruptia si sa consolideze controlul.

Unele orase chineze au folosit masini pentru a monitoriza cercurile sociale si activitatile angajatilor guvernamentali pentru a detecta coruptia, potrivit cercetatorilor implicati.

Multe instante chineze au folosit IA pentru a-i ajuta pe judecatori sa proceseze dosare si sa ia decizii precum acceptarea sau respingerea unui apel. Majoritatea inchisorilor chineze au adoptat, de asemenea, tehnologia IA pentru a urmari starea fizica si mentala a detinutilor, cu scopul de a reduce violenta.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: