China ar fi ajuns la un acord secret cu Cuba pentru a gazdui o instalatie de interceptare pe insula

externe

China a ajuns la un acord secret cu Cuba pentru a stabili o instalatie de interceptare electronica pe insula, la 160 de kilometri de Florida, a raportat Wall Street Journal, dar Casa Alba a aruncat o umbra de indoiala asupra acestui raport, potrivit The Guardian.

O astfel de instalatie de spionaj i-ar permite Beijingului sa intercepteze comunicatii electronice din sud-estul Statelor Unite, unde se afla multe baze militare americane, precum si sa monitorizeze traficul navelor, relateaza ziarul.

Cartierul general al Comandamentului Central al SUA are sediul in Tampa. Fort Liberty, fostul Fort Bragg, cea mai mare baza militara din SUA are sediul in Carolina de Nord.

Cele doua tari au ajuns la un acord de principiu, au spus oficialii, China urmand sa plateasca Cubei „cateva miliarde de dolari” pentru a permite statia de interceptare, potrivit Jurnalului.

„Am vazut raportul. Nu este exact”, a declarat pentru Reuters John Kirby, purtatorul de cuvant al consiliului de securitate nationala de la Casa Alba, fara sa precizeze ce crede ca este incorect.

El a spus ca Statele Unite au avut „ingrijorari reale” cu privire la relatia Chinei cu Cuba si o monitorizeaza indeaproape.

Un purtator de cuvant al ambasadei Chinei la Washington a declarat: „Nu suntem la curent cu acest caz si, prin urmare, nu putem face comentarii in acest moment”. Ambasada Cubei nu a raspuns la o solicitare de comentarii.

Acordul anuntat vine in timp ce Washingtonul si Beijingul iau masuri provizorii pentru a calma tensiunile care au crescut dupa ce un presupus balon spion chinez a traversat Statele Unite inainte ca armata americana sa-l doboare in largul coastei de est, in februarie.

De asemenea, ar putea ridica intrebari in legatura cu o calatorie in China pe care oficialii americani spun ca secretarul de stat, Antony Blinken, o planuieste in saptamanile urmatoare. Inaltul diplomat al Washingtonului anulase anterior vizita din cauza incidentului cu balonul spion.

Administratia Biden a facut eforturi pentru a spori interactiunea cu Beijingul, chiar daca legaturile s-au deteriorat din cauza multelor dispute legate de activitatea militara din Marea Chinei de Sud si de langa Taiwan, drepturile omului sau competitia tehnologica.

Senatorul Bob Menendez, presedintele democrat al comisiei de relatii externe din a spus ca, in cazul in care raportul ar fi adevarat, ar fi „un atac direct asupra Statelor Unite”. „Sper ca administratia se va gandi cum vor reactiona, daca este adevarat”, a spus el reporterilor.

Un fost oficial al serviciilor secrete americane cu competente in colectarea informatiilor din semnale a declarat pentru Reuters ca un post de ascultare chinez in Cuba ar fi o „o problema mare”.

Cu toate acestea, SUA au o istorie lunga de spionare a Chinei din vecinatate. S-a relatat pe larg ca a folosit Taiwanul ca post de ascultare si ca trimite regulat avioane spion in Marea Chinei de Sud.

Seful Biroului de Securitate Nationala din Taiwan a declarat in aprilie parlamentului ca Taiwanul efectueaza schimburi de informatii criptate in timp real cu partenerii Five Eyes, inclusiv SUA.

O infuzie de numerar ar fi probabil binevenita in Cuba, care se confrunta cu inflatie, deficit de combustibil, scaderea productiei agricole si o criza de numerar care limiteaza productia si continua sa creasca nemultumirile populatiei.

Relatiile dintre Washington si Havana raman tensionate. Anul trecut, administratia Biden a anulat partial unele restrictii din epoca Trump privind remitentele si calatoriile catre insula, dar oficialii cubanezi au considerat masurile insuficiente.

Informatiile privind planurile pentru construirea unei statii in Cuba au fost adunate in ultimele saptamani si au fost convingatoare, a raportat WSJ. Oficialii au spus ca aceasta va permite Chinei sa stranga informatii inclusiv e-mailuri, apeluri telefonice si transmisii prin satelit.

Cuba, un vechi inamic din razboiul rece al Statelor Unite, a fost mult timp un focar de spionaj.
Criza rachetelor cubaneze din 1962 a inceput dupa ce Moscova a inceput sa plaseze arme nucleare pe insula. A dat inapoi si a indepartat rachetele, dar este considerat in general momentul in care Statele Unite si Uniunea Sovietica s-au apropiat cel mai mult de o confruntare nucleara.

Sovieticii au instalat o baza de spionaj pe insula Lourdes, chiar la sud de Havana, la mijlocul anilor 1960, cu antene parabolice indreptate catre vecinul din nordul Cubei. Presedintele rus, Vladimir Putin, a inchis instalatia la inceputul anilor 2000.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre: , , , , , ,

Comentarii: