China blocheaza Stramtoarea Taiwan si anunta utilizarea de „munitie reala”. Incearca astfel sa o sperie pe Nancy Pelosi: „Orice intrare in aceste ape este interzisa”

externe

China anunta sambata un exercitiu militar ”cu munitie reala” in Stramtoarea Taiwan, o initiativa inaintea unei eventuale vizite controversate a presedintei Camerei Reprezentantilor americane Nancy Pelosi in Taiwan – manevre limitate ca suprafata si care urmau sa aiba loc in vecinatatea aprooata a coastei chineze, relateaza AFP, citata de news.ro.

China considera Taiwanul – o insula cu 23 de milioane de locuitori – drept una dintre provinciile sale, pe care nu a reusit insa sa o reunifice cu teritoriul continental de la sfarsitul Razboiului Civil Chinez (1949).

Beijingul se opune oricarei initiative care ofera autoritatilor taiwaneze o legitimitate internationala si oricarui contact oficial intre Taiwan si alte tari.

Oficiali americani viziteaza in mod frecvent aceasta insula, insa China considera o eventuala vizita a lui Nancy Pelosi – al treilea om in statul american – drept o provocare majora.

In acest context, autoritatile chineze insarcinate cu siguranta maritima au anuntat un ”exercitiu militar” – sambata – in largul Insulei Pingtan, in provincia chineza Fujian (est), situata in dreptul Taiwanului.

”Tiruri cu munitie reala vor fi efectuate (…) intre orele (locale) 8.00 (3.00, ora Romaniei) si 21.00 (16.00, ora Romaniei), iar orice intrare (in aceste ape) este interzisa”, se arata in acest comunicat emis joi si dezvaluit vineri de presa chineza.

Pingtan este un teritoriu controlat de catre Republica Populara Chineza si este cel mai apropiat de Taiwan. Zona in care au loc aceste manevre sambata se afla la 120 de kilometri de coasta taiwaneza.

Nancy Pelosi nu este mentionata in acest comunicat.

Insa Beijingul ameninta de cateva zile cu ”consecinte”, in cazul in care Nancy Pelosi isi pune in aplicare planul de a vizita insula.

”Cei care se joaca cu focul sfarsesc prin a se arde”, i-a transmis joi presedintele chinez Xi Jinping omologului sau american Joe Biden intr-o convorbire la telefon pe tema Taiwanului.

Secretarul de Stat american Antony Blinken si-a exprimat vineri speranta ca Statele Unite si China sa ajunga la o gestionare ”judicioasa” a divergentelor pe care le au cu privire la Taiwan.

Washingtonul nu intretine relatii diplomatice cu Taipeiul si recunoaste regimul comunist de la Beijing drept singurul reprezentant al Chinei.

Insa Statele Unite vand armamemt taieanului si lauda regimul ”democratic” al insulei.

O eventuala vizta a lui Nancy Pelosi in Taiwan ar putea sa aiba loc in zilele urmatoare.

Generalul Mark Milley, seful Statului Major al armatei americane, a declarat presei ca, daca Nancy Pelosi cere ”o sustinere militara”, va face tot ceea este ”necesar pentru a asigura” o desfasurare ”in deplina securitate” a vizitei presedintei Camerei inferioare a Congresului american.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre:

Comentarii: