China comunista cenzureaza stirile despre succesul chinezoaicei Chloe Zhao, laureata a premiului Oscar pentru cel mai bun regizor

news

Presa de stat din China a ignorat-o luni pe americanca de origine chineza Chloe Zhao, recompensata cu premiul Oscar pentru cel mai bun regizor pentru filmul sau „Nomadland” si prima femeie de origine asiatica care castiga pretioasa statueta la aceasta aceasta categorie, relateaza EFE, citata de Agerpres.

Doar ziarul Global Times a postat un mesaj pe Twitter anuntand acest premiu, un text care a minimalizat interesul publicului chinez fata de acest film si in care a amintit de posibilul rol de mediator al cineastei Zhao intre SUA si China, dar i-a pretins „o mai mare maturitate”.

Ziarul a reamintit controversa din jurul lui Chloe Zhao, suscitata de declaratiile sale din 2013, potrivit carora China este „un loc in care minciuna exista in toate partile”, afirmatii care nu au cazut bine sectoarelor nationaliste chineze.

Luni, cautarile pe reteaua de socializare Weibo (echivalentul chinez al Twitter) ale cuvintelor „Nomadland” sau „Chloe Zhao” in chineza nu au dat rezultate, iar multe link-uri spre articole de presa din motorul de cautare Baidu trimiteau la texte deja retrase de pe platforme.

Mai multi cinefili si-au exprimat nemultumirea fata de cenzura de pe retelele de socializare si au considerat ca Oscarul istoric primit de Zhao ar putea contribui la refacerea relatiilor dintre Beijing si Washington.

Presa hongkongheza a vorbit insa despre acest premiu istoric desi, pentru prima oara in 50 de ani, ceremonia Oscarurilor nu a fost transmisa in direct pe acest teritoriu semiautonom in urma deciziei autoritatilor, potrivit ziarului South China Morning Post.

Controversa asupra lui Chloe Zhao in China

Cenzurarea si ignorarea realizatoarei de origine chineza au fost deja vizibile de luna trecuta, cand Zhao a fost nominalizata la Globurile de Aur pentru cea mai buna regie.

Initial, nominalizarea a fost un motiv de mandrie pentru China, avand in vedere ca era prima femeie asiatica propusa la un premiu la aceasta categorie.

Putin mai tarziu insa, euforia s-a transformat in furie in randul unor internauti chinezi, dupa ce s-a aflat ca Zhao a facut declaratii potrivit carora China este un loc unde minciuna exista in toate partile.

Luni dimineata Zhao – nascuta la Beijing – a fost recompensata cu premiul Oscar pentru cea mai buna regie pentru filmul „Nomadland”, devenind totodata a doua femeie ce castiga statueta la aceasta categorie.

„Mereu am gasit bunatate in oamenii pe care i-am cunoscut. Acest premiu este dedicat tuturor celor care scot bunatatea din persoanele pe care le cunosc. Este un lucru ce ma inspira sa continui”, a declarat cineasta la primirea Oscarului.

„Nomadland” a fost laureat si cu premiul Oscar pentru cel mai bun film, iar protagonista sa, Frances McDormand, a fost recompensata cu al treilea sau Oscar pentru cea mai buna actrita.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre:

Comentarii: