China devine Coreea de Nord. „Rolul central al tovarasului Xi Jinping” a fost cimentat in doctrina Partidului Comunist Chinez la al 20-lea Congres

externe

Partidul Comunist Chinez (PCC) a adoptat sambata o serie de amendamente la doctrina sa pentru a sublinia „rolul central” al lui Xi Jinping si a insista asupra opozitiei Beijingului fata de orice plan de independenta al Taiwanului, relateaza AFP, citata de Agerpres.

Doctrina PCC reafirma „rolul central al tovarasului Xi Jinping in cadrul Comitetului central al Partidului si al partidului in intregul sau”.

Cei 97 de milioane de membri ai partidului vor trebui „sa atinga cu totii un nivel ridicat de intelegere” a rolului esential al secretarului general si sa-l apere, potrivit rezolutiei adoptate in unanimitate in ultima zi a congresului.

Chiar daca presedintele de 69 de ani a fost deja catalogat drept „nucleul dur” al partidului in doctrina din 2017, versiunea amendata sambata contine o referire mai lunga la Xi Jinping si in termeni chiar mai respectuosi.

Acest lucru ar putea indica o intarire a puterii lui Xi Jinping la varful partidului si deci a tarii, comenteaza France Presse.

In 2017, doctrina PCC a integrat o referire la „Gandirea lui Xi Jinping asupra socialismului cu caracteristici chinezesti pentru o noua era” , o mentiune adaugata apoi la Constitutie in 2018.

Numerosi analisti se asteptau ca aceasta formula sa fie scurtata la „gandirea lui Xi Jinping”, ceea ce potrivit cabinetului specializat Trivium China i-ar fi ridicat „statutul si ideologia la acelasi nivel cu cele ale lui Mao Tze-Dun”, fondatorul regimului (1949-76).

In cele din urma, rezolutia de sambata pastreaza formula neschimbata, dar insista asupra importantei „marxismului Chinei contemporane”, intrucat acesta „incarneaza cel mai bine cultura si etica chineze ale acestei epoci”.

Subiectul apare pentru prima data in doctrina partidului fara nicio ambiguitate: refuzul oricarui plan de independenta al Taiwanului, pe care Beijingul il considera parte integranta a teritoriului sau.

Congresul „accepta sa introduca in carta partidului declaratii privind (…) opozitia hotarata si descurajarea separatistilor care incearca sa obtina independenta Taiwanului”, mentioneaza rezolutia.

Doctrina actuala mentiona doar ca partidul „va depune eforturi in mod continuu pentru intarirea unitatii intregului popor chinez, intre care compatriotii (…) din Taiwan”, in cadrul eforturilor pentru a ajunge la „reunificarea patriei mama”.

Guvernul chinez isi reafirma cu regularitate intentia de a reunifica Taiwanul cu restul tarii, precizand ca privilegiaza calea pasnica dar fara a renunta la forta in caz ca se va dovedi necesara.

Tensiunile in jurul acestei chestiuni au fost realimentate in aceasta vara de vizita in Taiwan a numarului trei din SUA, Nancy Pelosi. Beijingul a replicat lansand manevre militare masive in jurul insulei.

In cadrul discursului sau de deschidere a Congresului, Xi Jinping a afirmat ca China nu va renunta „niciodata” la posibilitatea de a utiliza forta pentru a recupera Taiwanul.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: