China dezvaluie un „plan” pentru integrarea Taiwanului, in timp ce trimite nave de razboi in jurul insulei

externe

Taiwan, China, agresiune, avioana, nave de razboi

China a prezentat marti un plan de aprofundare a integrarii intre provincia de coasta Fujian si Taiwanul autonom, prezentand „beneficiile” unei cooperari mai stranse intre cele doua maluri ale stramtorii si trimitand in acelasi timp nave de razboi in jurul insulei, intr-o demonstratie de putere militara, relateaza CNN.

Directiva, emisa in comun de Comitetul Central al Partidului Comunist Chinez si de Consiliul de Stat, promite sa faca din Fujian o „zona demonstrativa” pentru dezvoltarea integrata cu Taiwanul si „prima casa” pentru rezidentii si intreprinderile taiwaneze care se stabilesc in China.

Documentul, salutat ca fiind un „proiect” al viitoarei dezvoltari a Taiwanului de catre expertii chinezi citati de presa de stat, apare intr-un moment delicat al relatiilor dintre cele doua maluri ale stramtorii, in timp ce Taiwanul se pregateste pentru alegerile prezidentiale din ianuarie.

De asemenea, aceasta are loc in contextul in care China continua sa intensifice presiunea militara asupra Taiwanului, o democratie de 24 de milioane de locuitori pe care Partidul Comunist de la Beijing o revendica ca teritoriu al sau, desi nu a controlat-o niciodata dupa instaurarea dictaturii comuniste.

Inainte ca Beijingul sa faca public planul sau de integrare, un portavion chinez si aproximativ doua duzini de nave de razboi chineze au fost observate saptamana aceasta adunandu-se in apele din apropierea Taiwanului, potrivit autoritatilor taiwaneze.

China a adoptat de mult timp o abordare de tip „morcov si bat” fata de Taiwan, amenintandu-l cu perspectiva unei invazii militare si oferind in acelasi timp oportunitati de afaceri si schimburi culturale celor pe care ii considera mai receptivi la punctul de vedere al Beijingului.

Avand in vedere masura in care legaturile dintre cele doua maluri ale stramtorii s-au deteriorat in ultimii ani, ramane neclar cat de receptivi vor fi cei din Taiwan la propunerea radicala a Chinei.

Miercuri, Wang Ting-yu, un deputat taiwanez din partea Partidului Democrat Progresist, aflat la putere, a declarat ca planul de integrare este „ridicol”.

„China ar trebui sa se gandeasca la modul in care poate avea grija de datoriile sale neplatite”, a declarat Wang intr-un mesaj video.

Conceptul de a transforma Fujian intr-o zona de dezvoltare integrata cu Taiwanul a aparut pentru prima data intr-un document oficial al Chinei din 2021, dar nu a oferit detalii la acel moment.

In iunie, cand un lider chinez de rang inalt a vorbit despre planul de integrare la un forum, Consiliul pentru Afaceri Continentale din Taiwan a numit propunerea „lipsita de sens” si „inutila”, spunand ca nu este in conformitate cu asteptarile publice din Taiwan.

In directiva, Beijingul promite sa imbunatateasca mediul pentru ca firmele taiwaneze sa faca afaceri in Fujian, sa aprofundeze cooperarea industriala si de capital si sa incurajeze companiile taiwaneze sa se listeze la bursele chineze.

In premiera, companiile taiwaneze vor putea sa investeasca si sa infiinteze companii de productie de radio si televiziune in Fujian in cadrul unui program pilot.

Directiva urmareste, de asemenea, sa atraga lucratorii si familiile taiwaneze sa se stabileasca in Fujian. Aceasta promite sa imbunatateasca programele de asistenta sociala pentru a facilita viata si munca taiwanezilor in provincie – inclusiv achizitionarea de proprietati – si promite un tratament egal pentru elevii taiwanezi care se vor inscrie in scolile publice.

Fujian, o provincie cu 40 de milioane de locuitori situata pe partea vestica a Stramtorii Taiwan, este cea mai apropiata de Taiwan atat din punct de vedere geografic, cat si cultural.

Multi taiwanezi sunt descendenti ai imigrantilor din Fujian care au sosit in valuri de-a lungul secolelor, aducand cu ei dialectul, obiceiurile si religia care au format coloana vertebrala a culturii traditionale in randul populatiei majoritare Han din Taiwan.

Partidul Comunist Chinez a incercat de mult timp sa foloseasca proximitatea geografica, istorica si culturala dintre Fujian si Taiwan ca argument pentru o integrare economica si sociala mai stransa si eventuala unificare cu insula.

Insulele Kinmen din Taiwan se afla la doar cativa kilometri de orasul-port chinezesc Xiamen.

Eforturile de integrare ale Beijingului se concentreaza in special pe insulele periferice ale Taiwanului, Kinmen si Matsu, care sunt situate mult mai aproape de Fujian decat de Taiwan si care, din punct de vedere istoric, au avut cele mai puternice legaturi cu China continentala.

In directiva de marti, Beijingul se angajeaza sa accelereze si mai mult integrarea intre orasul Xiamen si insula Kinmen – care se afla la doar cativa kilometri distanta.

Acesta promite sa exploreze cooperarea in proiecte de infrastructura intre cele doua orase, care vor permite transportul de electricitate si gaz din Xiamen in Kinmen si sa conecteze cele doua orase cu un pod.

Masuri de integrare similare sunt prevazute si pentru orasul Fuzhou si insula taiwaneza Matsu.

Pentru unii locuitori din Kinmen, planurile de promovare a unei mai mari conectivitati pot fi atragatoare. In acest an, o alianta transpartinica formata din opt consilieri locali din Kinmen a propus construirea unui pod catre Xiamen pentru a stimula legaturile economice, ca parte a unei propuneri mai largi de a transforma Kinmen intr-o zona demilitarizata, sau asa-numita „insula a pacii”.

Aflata pe linia frontului dintre Taiwan si China, Kinmen s-a confruntat cu numeroase atacuri amfibii si bombardamente din partea armatei chineze in anii care au urmat razboiului civil chinez.

Propunerea consilierilor are in vedere indepartarea tuturor trupelor si instalatiilor militare taiwaneze de pe insule si transformarea Kinmen intr-un cadru de discutii intre Beijing si Taipei, cu scopul de a „dezescalada tensiunile”.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: