China este dispusa sa colaboreze cu Coreea de Nord pentru „pace mondiala”

externe

Presedintele chinez Xi Jinping i-a spus liderului nord-coreean Kim Jong Un ca Beijingul este dispus sa colaboreze cu Phenianul pentru pacea mondiala, a declarat sambata presa de stat nord-coreeana citata de France24.

Mesajul lui Xi a venit la cateva zile dupa ce Coreea de Nord a lansat o racheta balistica intercontinentala intr-unul dintre cele mai importante teste de pana acum, declarand ca va face fata amenintarilor nucleare percepute de la SUA cu propriile arme nucleare.

Coreea de Nord a desfasurat un numar record de lansari de rachete in ultimele saptamani astfel crescand temerile ca se pregateste de un al saptelea test nuclear, primul din 2017.

In mesajul sau catre Kim, Xi a spus ca Beijingul este pregatit sa colaboreze cu Nordul pentru „pacea, stabilitatea, dezvoltarea si prosperitatea regiunii si a lumii” deoarece „schimbarile in lume, timpuri si istorie au loc in moduri fara precedent”, a informat agentia oficiala de stiri coreeana (KCNA) din Phenian, citand din mesajul despre care spune ca a fost primit ca raspuns la felicitarile lui Kim dupa ce Xi a obtinut al treilea mandat.

Cu cateva zile inainte de lansarea ICBM din Coreea de Nord, Xi Jinping s-a intalnit, in marja summitului G20 din Bali cu presedintele american Joe Biden, care si-a exprimat increderea ca Beijingul nu doreste sa vada o noua escaladare a Phenianului, si fiind cel mai important aliat si binefacator economic al Phenianului, poate sa-si foloseasca influenta pentru a ajuta la controlul Coreei de Nord.

Lansarea rachetei din 18 noiembrie parea a fi cel mai nou ICBM al Phenianului cu raza potentiala de a lovi continentul SUA. Consiliul de Securitate al ONU a convocat o intalnire deschisa pentru a „condamna ferm” actiunile Phenianului. Un diplomat occidental a declarat pentru AFP ca China si Rusia au ales sa nu semneze aceasta declaratie.

La inceputul acestei luni, Statele Unite au acuzat Beijingul si Moscova ca protejeaza Phenianul de sanctiuni suplimentare.

In mai, China si Rusia au respins un efort condus de SUA de a inaspri sanctiunile impotriva Coreei de Nord, ca raspuns la lansarile anterioare.

Phenianul se afla deja sub mai multe seturi de sanctiuni internationale pentru programele sale nucleare si de rachete balistice, iar China reprezinta peste 90% din comertul bilateral al tarii sarace.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre: , ,

Comentarii: