China, fantoma de la festinul SUA-India (analiza CNN)

analize

Modi si Biden

Premierul indian Narendra Modi s-a bucurat de cele mai fastuoase onoruri pe care SUA le pot acorda unui lider aflat in vizita. Dar, asupra unei mari parti din vizita sa de stat, spectrul unui oaspete neinvitat a planat asupra Washingtonului si a viitorului relatiilor dintre SUA si India.

China – si convingerea din ce in ce mai mare ca SUA se afla pe un curs de coliziune cu puterea asiatica – este motorul relatiei dintre Washington si India, arata o analiza CNN. Acest lucru ajuta la explicarea motivului pentru care presedintele Joe Biden si Congresul l-au sarbatorit pe Modi, in ciuda faptului ca guvernul sau populist nationalist hindus a girat o eroziune semnificativa a libertatilor umane, politice, de presa si religioase, intr-un mod care pare sa incalce impulsul liderului american pentru democratie globala.


Biden a precizat ca el considera ca India este vitala pentru a ajuta la mentinerea ordinii internationale globale conduse de Occident, un set de principii si valori bazate pe reguli pe care China incearca sa le conteste. Dar, in ciuda fastului de joi, exista intrebari profunde cu privire la faptul ca guvernul Modi, desi incearca sa valorifice legaturile sale in incalzire cu Washingtonul in propriul avantaj, se vede in acelasi rol de pivot al strategiei diplomatice americane. Ramane neclar, de exemplu, daca India isi va arunca toata greutatea in sprijinul Wahingtonului in cazul in care oricare dintre confruntarile tot mai alarmante dintre SUA si China ar escalada intr-o confruntare militara sau diplomatica la scara larga.

Fundalul vizitei lui Modi – o disputa legata de zborul unui balon spion chinezesc pe cerul SUA la inceputul acestui an, tocmai reaprinsa de Biden care l-a catalogat public pe liderul chinez Xi Jinping drept dictator – a aratat de ce ponderea strategica in crestere a Indiei ar putea fi atat de valoroasa pentru SUA.

Presedintele a negat joi ca afirmatiile sale, in atmosfera relaxata a unei strangeri de fonduri a Partidului Democrat din aceasta saptamana, au distrus efortul sau de a salva relatiile dezastruoase dintre SUA si China. El a declarat ca nu are niciun plan de a nu mai spune lucrurilor pe nume. De asemenea, el a trasat un contrast intre legaturile Washingtonului cu Beijingul si cele cu India.

„Unul dintre motivele fundamentale pentru care cred ca relatia dintre SUA si China nu se afla in acelasi spatiu ca in cazul relatiei dintre SUA si India este ca exista un respect coplesitor unul pentru celalalt, deoarece amandoi suntem democratii”, a spus Biden.

Decizia lui Biden de a-i acorda una dintre rarele vizite de stat ale mandatului sau lui Modi a reprezentat o dublare a unei strategii de atragere a Indiei pe orbita occidentala, care a fost initiata inca din timpul administratiei Clinton si a fost accelerata de presedintii George W. Bush, Barack Obama si Donald Trump. La fel ca majoritatea predecesorilor sai, acesta a subliniat sinergia politica a sistemelor de guvernare din India si Statele Unite, ambele aflate candva sub dominatia coloniala britanica.

Imbratisarea lui Modi de catre Biden l-a pus, de asemenea, in pozitia ciudata de a atrage laude din partea unor republicani care sunt angajati intr-o politica si mai robusta fata de China si care il acuza adesea ca este moale cu Beijingul. El i-a oferit efectiv acoperire lui Modi in cadrul unei conferinte de presa in care partea americana l-a convins pe premierul indian sa faca pasul neobisnuit de a raspunde la intrebari.

„Credem in demnitatea fiecarui cetatean si este in ADN-ul Americii si cred ca in ADN-ul Indiei ca intreaga lume – intreaga lume are un interes in succesul nostru, al amandurora, si in mentinerea democratiilor noastre”, a spus Biden. „(Acest lucru) ne face parteneri atragatori si ne permite sa extindem institutiile democratice in intreaga lume.”

Modi, intre timp, a oferit exact genul de cuvinte pe care gazdele sale americane doreau sa le auda, descriind relatiile dintre SUA si India ca fiind mai importante decat oricand si spunand ca impreuna ar putea avea „succes in consolidarea punctelor forte ale intregii lumi”.

Si-a incalcat Biden valorile pentru a recruta un nou membru pe frontul anti-China?

Imbratisarea lui Modi de catre Biden l-a expus la criticile ca si-a calcat in picioare propriile apeluri pentru pastrarea democratiei globale, a drepturilor omului si a libertatii presei, avand in vedere regresul democratic din India.

„Pentru a promova aceste valori cu credibilitate pe scena mondiala, trebuie sa le aplicam in mod egal atat prietenilor, cat si dusmanilor, la fel cum lucram pentru a aplica aceleasi principii aici, in Statele Unite”, i-a scris un grup de 70 de parlamentari democrati presedintelui cu privire la vizita lui Modi.

Biden s-a confruntat cu acelasi tip de critici atunci cand a calatorit in Arabia Saudita anul trecut si a batut palma cu printul mostenitor Mohammed bin Salman, dupa ce a promis in campania electorala pentru 2020 ca va face din regat un paria din cauza uciderii editorialistului Jamal Khashoggi de la Washington Post in consulatul saudit din Istanbul.

Obiectivul mai larg al lui Biden este mentinerea ordinii liberale internationale, care este atacata de China si Rusia. Acest lucru il poate proteja de criticile care izbucnesc ori de cate ori un presedinte american stabileste o baza morala pentru politica externa a SUA si apoi se confrunta inevitabil cu criticile ca acorda prioritate intereselor geopolitice murdare in detrimentul valorilor americane fundamentale.

Obama a abordat tocmai aceasta enigma intr-un interviu exclusiv cu CNN difuzat joi.

„Uitati, este complicat”, a declarat Obama pentru Christiane Amanpour. „Presedintele Statelor Unite are o multime de actiuni. Iar cand eram presedinte, aveam de-a face cu personalitati care, in unele cazuri, erau aliati, care, stiti, daca m-ati fi presat in privat, isi conduc guvernele si partidele politice in moduri pe care as spune ca sunt ideal democratice? Ar trebui sa spun ca nu.”

Factorul China

Modi a vizitat Washingtonul intr-un moment in care exista o convingere aproape universala in ambele partide ca ascensiunea Chinei reprezinta o provocare periculoasa pentru puterea si influenta SUA si pentru intregul sistem de reguli economice si politice condus de Occident. Acest lucru are prioritate fata de preocuparile legate de democratia din India, care devin din ce in ce mai acute. In martie, de exemplu, principalul lider al opozitiei, Rahul Gandhi, a fost dat afara din parlament dupa ce a fost condamnat intr-un caz de defaimare axat pe numele lui Modi, despre care criticii au spus ca a fost motivat politic. Au avut loc, de asemenea, raiduri asupra unor institutii media straine si locale si a crescut opresiunea bazata pe credinta.

Oficialii americani au insistat saptamana aceasta ca vizita lui Modi nu a fost despre China. Dar, intr-un fel, la Washington, in aceste zile, totul este despre China.

Senatorul de Florida Marco Rubio, un republican care a vorbit adesea despre necesitatea de a lupta impotriva autocratiei in strainatate, a rezumat intr-o declaratie starea de spirit din jurul vizitei lui Modi.

„Interesele economice si de securitate ale natiunilor noastre se suprapun in multe dintre cele mai presante probleme, in special in ceea ce priveste ostilitatea crescanda a Partidului Comunist Chinez in Himalaya si in Oceanul Indian”, a declarat vicepresedintele Comisiei pentru Informatii din Senat.

Din perspectiva Washingtonului, India pare un partener promitator in efortul sau de a contracara China, care a vazut administratia Biden consolidand componenta de aparare a aliantelor cu Japonia si Australia si reangajand Filipine intr-o initiativa care va duce la stationarea mai multor trupe americane pe teritoriul unui aliat de lunga durata care uneori flirteaza cu China. Economia Indiei beneficiaza de pe urma dorintei guvernelor occidentale de a se desprinde de lanturile de aprovizionare chinezesti. Pandemia Covid-19 si o crestere brusca a inflatiei au subliniat cat de dureroasa poate fi dependenta excesiva de o baza manufacturiera vulnerabila la confruntarile politice.

Intre timp, tensiunile si schimburile de focuri de-a lungul frontierei lungi a Chinei cu India au ridicat intrebarea daca cel mai periculos dusman al New Delhi-ului este mai degraba Beijingul decat Pakistanul. India a devenit, de asemenea, membru participant al forumului de securitate Quad, care ii implica si pe liderii Australiei, Japoniei si SUA si care s-a intalnit recent in Japonia.

Ce va face India dupa atentia prodigioasa a SUA?

In discursul sau de joi in fata unei sesiuni comune a Congresului, Modi s-a indreptat spre pozitia SUA si s-a referit in mod clar la pretentiile de suveranitate expansive ale Beijingului in regiune, care nu sunt recunoscute de dreptul international. El a declarat ca India impartaseste viziunea SUA privind un „Indo-Pacific liber, deschis si favorabil incluziunii”, marcat de libertatea de navigatie definita de dreptul international si ca este impotriva dominatiei unei singure natiuni”.

Chiar si in limbajul camuflat al diplomatiei internationale, aceste comentarii au reprezentat o declaratie semnificativa de aliniere la pozitia SUA si un mesaj catre China.

Cu toate acestea, lumea se comporta adesea foarte diferit de ceea ce se asteapta factorii de decizie politica de la Washington. In timp ce s-a vorbit mult despre presupusul compromis al lui Biden cu privire la principiile sale privind democratia, saptamana aceasta s-a acordat mai putina atentie tipului de rasplata la care se pot astepta SUA pentru un angajament intens cu India. Ar putea New Delhi, de exemplu, sa acumuleze pur si simplu victorii semnificative in timp ce isi urmareste propria cale?

Unul dintre cele mai importante rezultate ale acestui summit, de exemplu, a fost un acord prin care General Electric se va asocia cu o firma indiana pentru a construi motoare de avioane de lupta, dupa ani de zile in care s-a bazat pe armament rusesc si sovietic. Acordul a trimis un mesaj atat Beijingului, cat si Moscovei – principalii adversari ai Americii.

Nimeni de la Washington nu se asteapta ca India sa devina un aliat oficial al SUA. Ea a rezistat intotdeauna sa fie atrasa in aliante organizate si se pozitioneaza acum ca lider al lumii in curs de dezvoltare. De asemenea, politicile sale intra uneori in conflict cu cele ale SUA. De exemplu, a fost un client entuziast al petrolului ieftin din Rusia, in ciuda sanctiunilor impuse din cauza invaziei Moscovei in Ucraina. Si este putin probabil ca, in ciuda legaturilor mai stranse in domeniul apararii, India sa se alinieze alaturi de Statele Unite intr-o confruntare militara cu China in legatura cu Taiwanul sau in Marea Chinei de Sud.

Ashley Tellis – unul dintre arhitectii unui acord de cooperare in domeniul energiei nucleare civile cu India in administratia Bush, care a fost o platforma pentru ani de angajament ulterior cu New Delhi – a avertizat luna trecuta ca SUA face un „pariu prost” cu Modi.

„Slabiciunile semnificative ale Indiei in comparatie cu China si proximitatea sa ineluctabila fata de aceasta garanteaza ca New Delhi nu se va implica niciodata in nicio confruntare a SUA cu Beijingul care nu ii ameninta direct propria securitate”, a scris Tellis in Foreign Affairs.

„India pretuieste cooperarea cu Washingtonul pentru beneficiile tangibile pe care le aduce, dar nu crede ca trebuie, la randul ei, sa sprijine material Statele Unite in orice criza – chiar si in una care implica o amenintare comuna, cum ar fi China.”

Un astfel de punct de vedere intareste ideea ca India si SUA ar putea avea ambitii si viziuni diferite pentru relatia lor din ce in ce mai stransa, precum si posibilitatea ca Biden sa sfarseasca prin a fi dezamagit in ceea ce priveste randamentul pentru atentia sa asupra lui Modi.

Dar, intr-un moment in care orice problema de politica externa se reduce in cele din urma la o confruntare mai ampla cu China, chiar si castigurile incrementale din aceasta vizita ar putea fi in beneficiul SUA.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: