Categories: externerecomandate

China ii interzice lui Nancy Pelosi sa viziteze Taiwanul: „Daca SUA ar insista sa mearga pe calea gresita, China va lua masuri ferme si puternice pentru a-si proteja suveranitatea si integritatea teritoriala”

China va lua ”masuri ferme si puternice” in cazul in care presedinta Camerei Reprezentantilor SUA, Nancy Pelosi, va continua planurile de a vizita Taiwanul, a anuntat, marti, Ministerul chinez de Externe, relateaza The Associated Press, citata de news.ro.

Pelosi urmeaza sa viziteze insula autonoma pe care China o revendica drept teritoriu propriu in august, potrivit Financial Times.

Vizita era programata pentru luna aprilie, initial, dar Pelosi a trebuit sa o amane dupa ce a fost testata pozitiv pentru COVID-19.

Pelosi ar fi legislatorul american cu cel mai inalt rang care viziteaza Taiwanul de cand predecesorul ei, Newt Gingrich, a vizitat tara in urma cu 25 de ani.

China a promis ca va anexa Taiwanul prin forta, daca este necesar, si a reiterat amenintarea prin organizarea unor zboruri cu avioane de lupta in apropierea spatiului aerian taiwanez si desfasurarea exercitiilor militare bazate pe scenarii de invazie. Se spune ca aceste actiuni au ca scop descurajarea sustinatorilor independentei formale a insulei si a aliatilor straini – in principal SUA – de a ajuta Taiwanul.

O vizita a lui Pelosi ar ”submina grav suveranitatea si integritatea teritoriala a Chinei, ar avea un impact grav asupra bazelor relatiilor China-SUA si ar trimite un semnal extrem de gresit fortelor de independenta din Taiwan”, a declarat purtatorul de cuvant al Ministerului chinez de Externe, Zhao Lijiang.

”Daca SUA ar insista sa mearga pe calea gresita, China va lua masuri ferme si puternice pentru a-si proteja suveranitatea si integritatea teritoriala”, a mai spus Zhao.

China si-a intensificat in ultimele zile retorica referitoare la vanzarea de arme americane Taiwanului, cerand anularea unui acord in valoare de aproximativ 108 milioane de dolari, care ar spori sansele de supravietuire ale fortelor sale armate impotriva inamicului sau. China detine cea mai mare armata permanenta din lume, cu o marina moderna si un inventar imens de rachete indreptate spre stramtoarea Taiwan, de 180 de kilometri.

”Armata Populara Chineza de Eliberare… va contracara cu fermitate orice forma de interferenta din partea fortelor externe si a comploturilor separatiste de «independenta a Taiwanului»”, a precizat Ministerul chinez al Apararii intr-o declaratie postata, marti, pe site-ul sau.

In timp ce Washingtonul mentine o politica de ”ambiguitate strategica” in ceea ce priveste apararea Taiwanului intr-un conflict cu Beijingul, legislatia americana prevede ca SUA trebuie sa se asigure ca insula are mijloacele necesare de aparare si sa considere amenintarile la adresa securitatii sale drept probleme de ”ingrijorare grava”.

Washingtonul mentine doar relatii neoficiale cu Taiwan in respect fata de Beijing, dar este cel mai puternic aliat politic al insulei si sursa sa de arme defensive.

Zhao nu a oferit detalii despre actiunile potentiale pe care le-ar putea lua China ca raspuns la vizita lui Pelosi, dar Beijingul a folosit in general zboruri militare si jocuri de razboi pentru a-si manifesta nemultumirea. Pilotii chinezi au fost, de asemenea, acuzati de actiuni agresive impotriva aeronavelor de supraveghere americane si ale aliatilor sai care opereaza in spatiul aerian international in largul coastei chineze, in timp ce foloseau lasere si alte metode pentru a hartui nave de razboi straine in Marea Chinei de Sud.

Cea mai serioasa amenintare a Chinei impotriva Taiwanului a venit in 1995-96, cand a organizat exercitii militare si a aruncat rachete in apele din nord si sud ale insulei, ca raspuns la o vizita in SUA a presedintelui de la acea vreme, Lee Teng-hui.

Urmareste-ne si pe:
AK-24

Share
Published by
AK-24

Recent Posts

Decizie stupefianta a Tribunalului Vaslui: mai multe inregistrari DNA din dosarul lui Buzatu au fost anulate. Chiar si inregistrarile cu denuntatorul Farmazon

Tribunalul Vaslui a decis, luni, ca mai multe inregistrari cu discutiile dintre baronul PSD Dumitru…

9 ore ago

Paris: Gerard Depardieu a fost interogat la sediul politiei pentru acuzatii de agresiune sexuala

Gerard Depardieu a fost retinut, luni, pentru interogatoriu, de politia franceza, cu privire la noi…

10 ore ago

Crucea Rosie decide sa nu suspende filiala rusa, in ciuda presupuselor legaturi cu masina de razboi de la Kremlin

Federatia Internationala a Societatilor de Cruce Rosie si Semiluna Rosie (IFRC) a decis sa nu…

10 ore ago

Experiment esuat in Columbia Britanica: dezincriminarea posesiei de droguri oprita, deoarece produce „frustrare” si „dezordine”

Columbia Britanica a oprit, brusc, dezincriminarea detinerii anumitor droguri ilicite, invocand frustrarea si „dezordinea” crescanda…

10 ore ago