China interzice participarea gigantului american al cipurilor, Micron, la proiecte cheie de infrastructura

externe

China spune ca produsele fabricate de gigantul american al cipurilor de memorie Micron Technology reprezinta un risc pentru securitatea nationala, scrie BBC.

Autoritatea de reglementare a spatiului cibernetic din aceasta tara a anuntat duminica ca cel mai mare producator american de cipuri de memorie prezinta „riscuri serioase pentru securitatea retelei”.

Acest lucru inseamna ca produsele firmei vor fi interzise in proiectele de infrastructura cheie din a doua economie a lumii.

Aceasta este prima masura majora luata de China impotriva unui producator american de cipuri, in contextul in care tensiunile dintre Beijing si Washington sunt in crestere.

Anuntul este cea mai recenta evolutie in cadrul unei dispute tot mai aprinse intre Washington si Beijing cu privire la tehnologia cruciala pentru economiile din intreaga lume.

In urma acestei dispute, SUA au impus o serie de masuri impotriva industriei producatoare de cipuri din China si au investit miliarde de dolari pentru a stimula sectorul american al semiconductorilor.

Intr-o declaratie, Administratia spatiului cibernetic din China (CAC) a afirmat: „Am constatat ca produsele Micron prezinta riscuri serioase de securitate a retelei, ceea ce reprezinta riscuri de securitate semnificative pentru lantul de aprovizionare a infrastructurii critice de informatii din China, afectand securitatea nationala a Chinei”.

CAC nu a oferit detalii despre riscurile pe care a spus ca le-a gasit sau in ce produse Micron le-a gasit.

Un purtator de cuvant al Micron a confirmat pentru BBC ca societatea „a primit notificarea CAC in urma revizuirii produselor Micron vandute in China”.

„Evaluam concluzia si ne calculuam urmatorii pasi. Asteptam cu nerabdare sa continuam discutiile cu autoritatile chineze”, au adaugat acestia.

Ca raspuns, guvernul american a declarat ca va colabora cu aliatii pentru a aborda ceea ce a numit „denaturari ale pietei cipurilor de memorie cauzate de actiunile Chinei”.

„Ne opunem cu fermitate restrictiilor care nu au nicio baza reala”, a declarat un purtator de cuvant al Departamentului american al Comertului.

„Aceasta actiune, impreuna cu raidurile recente si vizarea altor firme americane, nu este in concordanta cu afirmatiile [Chinei] potrivit carora isi deschide pietele si se angajeaza sa respecte un cadru de reglementare transparent.”

Anuntul CAC a venit la o zi dupa ce liderii G7, reuniti in Japonia, au emis o declaratie comuna in care au criticat China pentru utilizarea „coercitiei economice”.

Duminica, presedintele SUA, Joe Biden, a declarat ca natiunile G7 cauta sa „elimine riscurile si sa diversifice relatia noastra cu China”.

„Aceasta inseamna sa luam masuri pentru a ne diversifica lanturile de aprovizionare”, a adaugat el.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: