China interzice toate importurile de fructe de mare din Japonia. Represalii dupa ce Tokyo a ignorat avertismentele Beijingului legate de apele uzate de la Fukushima

externe

fukushima, centrala nucleara, apa contaminata

Japonia a inceput deversarea apelor uzate tratate de la centrala nucleara Fukushima in Oceanul Pacific, starnind proteste in regiune si represalii din partea Beijingului, relateaza BBC.

China este cel mai mare cumparator de fructe de mare din Japonia, iar joi a declarat ca va bloca toate aceste importuri.

Japonia spune ca apa este sigura si multi oameni de stiinta sunt de acord. Organismul de supraveghere nuclear al ONU a aprobat, de asemenea, planul. Dar criticii spun ca trebuie facute mai multe studii si ca deversarea ar trebui oprita.

Peste un milion de tone de apa stocata la centrala nucleara vor fi evacuate in urmatorii 30 de ani.

China, care a fost cel mai vocal oponent de cand planul a fost anuntat in urma cu doi ani, a numit deversarea apei un „act extrem de egoist si iresponsabil” si a spus ca Japonia „transmite o rana deschisa generatiilor viitoare ale umanitatii”.

La scurt timp dupa aceea, biroul vamal al Chinei a anuntat ca interdictia existenta a importurilor de fructe de mare din Fukushima si din unele prefecturi va fi extinsa imediat pentru a acoperi intreaga Japonie pentru a „proteja sanatatea consumatorilor chinezi”.

Miscarea este calculata pentru a provoca pagube economice, iar Japonia a recunoscut ca afacerile vor primi o lovitura „semnificativa”. China continentala si Hong Kong importa impreuna fructe de mare in valoare de peste 1,1 miliarde de dolari din Japonia in fiecare an – reprezentand aproape jumatate din exporturile de fructe de mare ale Japoniei.

Analistii Burt spun ca reactiile din China sunt motivate atat de politica, cat si de preocupari reale.

Relatia Tokyo cu Beijingul s-a deteriorat in ultimii ani, pe masura ce Tokyo se apropie de SUA si arata sprijin fata de Taiwan, o insula care se considera independenta, dar pe care China o pretinde a fi a ei. „Acest incident este mai mult un simptom decat o cauza a inrautatirii relatiilor chino-japoneze”, a declarat expertul chinez in politica externa Neil Thomas, de la Asia Society Policy Institute.

„Este posibil ca Beijingul sa fi facut mai putina agitatie cu privire la eliberarea apei daca relatia sa cu Tokyo ar fi fost intr-un loc mai bun”, a mai spus Thomas.

In schimb, Japonia este probabil sa „respinga aceasta critica, dar este putin probabil sa faca ceva provocator”, a spus James DJ Brown, profesor specializat in politica externa japoneza la Universitatea Temple.

„Desi guvernul japonez este profund ingrijorat de ceea ce vede ca fiind actiunile agresive ale Partidului Comunist Chinez, ei inteleg ca este in interesul lor sa mentina relatii stabile cu vecinul lor mai mare”, a completat Brown.

Unii observatori cred ca China ar putea sa nu respecte interdictia.

„Dificultatile economice tot mai mari ale Chinei ar putea insemna ca orice interdictie este relativ scurta si ingusta, astfel incat sa limiteze impactul negativ asupra importatorilor chinezi”, a spus Thomas.

Apa a inceput sa se deverseze in Oceanul Pacific la Fukushima joi printr-un tunel subteran.

Coreea de Sud are, de asemenea, interdictie pentru fructele de mare japoneze. Dar joi guvernul sau a avut o reactie mai moderata.

Prim-ministrul Han Duck-soo a spus ca „ceea ce este important acum este daca Japonia, asa cum a promis comunitatii internationale, respecta cu strictete standardele stiintifice si ofera in mod transparent informatii”.

Seulul si Tokyo s-au apropiat in ciuda nemultumirilor istorice profunde, unite in alianta lor cu SUA pentru a infrunta amenintarile din Coreea de Nord si China.

Cu toate acestea, majoritatea sud-coreenilor se opun eliberarii apei, iar joi protestatarii din Seul au incercat sa ia cu asalt ambasada Japoniei. Demonstratii furioase au avut loc si in Hong Kong si Tokyo.

Intre timp, Mark Brown, presedintele Forumului Insulelor Pacificului, care a criticat anterior planul, a spus ca acum considera ca planul „indeplineste standardele internationale de siguranta”.

De cand un tsunami devastator a distrus centrala nucleara de la Fukushima in 2011, compania Tepco pompeaza apa pentru a raci barele de combustibil ale reactoarelor. Aceasta inseamna ca in fiecare zi centrala produce apa contaminata, care este tratata si stocata in rezervoare masive.

Chiar si dupa tratament, apa contine niveluri inacceptabil de ridicate de substante radioactive tritiu si carbon-14 care sunt greu de indepartat. Solutia Japoniei este sa dilueze cu apa de mare inainte de eliberare.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: