China, nou val de amenintari: „Vom lupta cu orice pret si ne vom lupta pana la capat pentru a impiedica Taiwanul sa-si declare independenta”

externe

China va ”lupta pana la capat” pentru a impiedica Taiwanul sa-si declare independenta, a declarat duminica ministrul chinez al Apararii,Wei Fenghe, pe fondul tensiunilor tot mai mari dintre Beijing si Washington cu privire la acest subiect, relateaza AFP, citata de Agerpres.

”Vom lupta cu orice pret si ne vom lupta pana la capat. Aceasta este singura optiune pentru China”, a declarat Wei Fenghe la forumul de securitate „Dialogul Shangri-la” organizat la Singapore.

”Cei care urmaresc independenta Taiwanului cu scopul de a diviza China cu siguranta nu isi vor atinge scopurile”, a subliniat el. ”Nimeni nu ar trebui sa subestimeze niciodata determinarea si capacitatea fortelor armate chineze de a-si salvgarda integritatea teritoriala”, a mentionat ministrul chinez.

Secretarul american al Apararii, Lloyd Austin, a considerat sambata activitatea militara a Chinei in apropierea Taiwanului ca fiind „provocatoare si destabilizatoare”, la o zi dupa ce omologul sau chinez l-a avertizat ca Beijingul „nu va ezita sa intre in razboi” daca insula isi declara independenta, noteaza AFP.

China considera ca aceasta insula cu 24 de milioane de locuitori este una dintre provinciile sale istorice, chiar daca nu o controleaza, si a crescut presiunea asupra Taipeiului in ultimii ani, de exemplu prin campanii de incursiuni in Zona de aparare aeriana a Taiwanului.

Mai mult despre:

Comentarii: