China si-a sporit considerabil influenta in 76 de mari institutii internationale. Fondul Monetar International, Organizatia Mondiala a Sanatatii sau Alianta pentru vaccinuri Gavi se afla printre acestea

externe

Chinese President Xi Jinping raises his glass and proposes a toast at the end of his speech during the welcome banquet, after the welcome ceremony of leaders attending the Belt and Road Forum at the Great Hall of the People in Beijing

China si-a sporit considerabil influenta in ultimul deceniu in marile institutii internationale, cum ar fi Banca Mondiala, subliniaza un think tank din Washington, apreciind ca aceasta tendinta ar putea necesita o analiza aprofundata, relateaza AFP, citata de Agerpres.

Companiile chineze castiga de acum in mare parte contractele propuse de bancile de dezvoltare, in timp ce Beijingul si-a majorat contributiile la aceste institutii la 66 de miliarde de dolari, potrivit unui raport al Centrului pentru Dezvoltare Globala (CGD) publicat joi.

China a depasit Japonia si a devenit al doilea cel mai mare contributor dupa Statele Unite, precizeaza raportul CGD.

In acelasi timp, gigantul asiatic este unul dintre principalii beneficiari ai ajutorului din partea unor institutii financiare multilaterale precum Banca Mondiala, chiar daca a dobandit putere de vot si roluri decizionale in cadrul acestora, releva raportul.

”Nu este neaparat ingrijorator. Statele Unite si alte guverne au determinat China sa contribuie mai mult la sistemul international timp de ani de zile”, a afirmat Scott Morris, cercetator la CGD si autor al studiului.

”Este mai bine pentru toata lumea ca China sa lucreze in interiorul sistemului, mai degraba decat in afara”, a adaugat el.

Cu toate acestea, autorii raportului considera ca ar putea fi necesar sa se efectueze ”un examen mai aprofundat in anumite domenii” si sa se faca ”eforturi rezonabile pentru a tempera pozitia dominanta a Chinei”, pentru a impiedica aceasta tara sa submineze obiectivele de dezvoltare.

Aceasta include rolul principal al Beijingului de creditor pentru tarile sarace, in timp ce multe dintre acestea se confrunta cu supraindatorare.

In plus, ”companiile chineze au ajuns sa domine contractele comerciale (ale bancii multilaterale de dezvoltare) intr-o masura care submineaza sprijinul politic pentru aceste institutii in alte tari”, se arata in raport.

Cercetatorii au analizat cresterea donatiilor, a puterii de vot si a prezentei Chinei in pozitii de conducere in 76 de mari institutii internationale, intre care Fondul Monetar International, agentii ONU precum Organizatia Mondiala a Sanatatii sau Alianta pentru vaccinuri Gavi.

Puterea de vot a tarii a crescut, in mare parte datorita cresterii rapide a economiei sale, dar China si-a depasit de peste patru ori contributiile discretionare la astfel de organizatii.

”China a facut in mod clar o alegere deliberata de a-si creste puterea si influenta in sistemul international”, a conchis Sarah Rose, din cadrul CGD.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: