China si Rusia nu mai sunt percepute ca fiind principalele amenintari la adresa securitatii in Occident. Ce arata sondajul Munich Security Index 2024

analize

China

China si Rusia sunt considerate mai putin amenintatoare pentru populatia occidentala decat in urma cu un an, in timp ce preocuparea publicului se indreapta catre riscuri netraditionale, precum migratia in masa si islamul radical, potrivit unui nou studiu, relateaza CNBC.

Perceptia publica a riscurilor de securitate ramane mai ridicata acum decat acum trei ani, dar a scazut din 2022, anul in care Rusia a invadat Ucraina, arata rezultatele sondajului Munich Security Index 2024.

Constatarile indica o deconectare intre sentimentul public si politica, in contextul in care liderii mondiali se intalnesc la sfarsitul acestei saptamani la Conferinta de Securitate de la Munchen pentru a discuta despre ceea ce organizatorii au numit o „tendinta in politica mondiala marcata de o crestere a tensiunilor geopolitice si a incertitudinii economice”.

Pe primul loc pe ordinea de zi se vor afla razboaiele in curs de desfasurare dintre Rusia si Ucraina si Israel si Hamas, precum si extinderea NATO si o potentiala revenire a lui Donald Trump la Casa Alba.

In cadrul sondajului efectuat pe un esantion de 12.000 de persoane din tarile G7, printre care si Brazilia, India, China si Africa de Sud, putini respondenti occidentali cred ca tara lor va fi mai sigura si mai bogata peste 10 ani. In schimb, majoritatea celor din economiile emergente credeau ca vor avea o situatie mai buna din punct de vedere financiar si politic.

In timp ce Rusia s-a clasat anul trecut pe primul loc in topul amenintarilor pentru tarile G7, majoritatea acelor riscuri percepute s-au estompat de atunci, potrivit studiului realizat in perioada octombrie – noiembrie 2023.

Doar cetatenii din Marea Britanie si Japonia mai considera in acest an ca Moscova reprezinta un risc de top, in timp ce Germania si Italia au inregistrat o diminuare semnificativa a ingrijorarilor. Printre acestea s-au numarat si diminuarea ingrijorarilor legate de riscurile de conflict nuclear si de intreruperi ale aprovizionarii cu energie.

De asemenea, China a fost vazuta mai favorabil in acest an decat anul trecut de cinci dintre tarile G7, exceptie facand Canada si Japonia. Totusi, in special, respondentii chinezi au considerat toate tarile, cu exceptia Rusiei si a Belarusului, ca fiind mai amenintatoare acum decat inainte. De asemenea, a fost singura tara care a numit SUA ca fiind o amenintare.

Cu toate acestea, perceptiile privind riscurile netraditionale au crescut in toate tarile, oamenii din intreaga lume exprimandu-si ingrijorarea cu privire la amenintarile la adresa mediului, la riscurile de migratie in masa ca urmare a razboiului sau a schimbarilor climatice si la crima organizata. Problemele de mediu s-au clasat pe primele trei locuri in toata tarile, cu exceptia SUA.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: