China si Rusia profita de conflictul din Fasia Gaza pentru a destabiliza Occidentul si pentru a atrage lumea musulmana de partea lor / Discursul lui Erdogan sta marturie: „O, Occidentule, vrei sa incepi din nou o lupta Semiluna-Cruciade?” / Ce face AUR la Bucuresti

analize

erdogan

Razboiul din Fasia Gaza, declansat de atacurile teroriste ale miscarii Hamas din 7 octombrie, are potentialul de a deschide un conflict intre lumea araba si civilizatia occidentala care s-ar putea dovedi chiar mai periculos decat criza rachetelor din Cuba, care a opus Statele Unite si Uniunea Sovietica. Iar singurele tari care castiga dintr-o eventuala escaladare a conflictului dintre Israel si Hamas sunt Rusia, China si Iran.

O evolutie a conflictului in care majoritatea tarilor musulmane – atentie, musulmane, nu arabe –  s-ar ralia impotriva Israelului si a Vestului ar putea marca cel putin urmatorul deceniu, cu scenariul construirii unui pol antioccidental foarte puternic, centrat pe Sudul Global.

O astfel de evolutie ar putea duce, in cele din urma, la o ciocnire a civilizatiilor pe care niciun om nu ar trebui sa aiba vreun motiv sa si-o doreasca. Cu exceptia catorva dictaturi care au dovedit deja ca nu se tem catusi de putin de pierderea de vieti omenesti:

  • Vladimir Putin, in lunga sa domnie din Rusia, a declansat o serie de razboaie soldate cu zeci – sau chiar sute de mii de morti – incepand cu cele din Cecenia si terminand cu invadarea Ucrainei
  • China lui Xi Jinping nu a ezitat sa recurga la o represiune dura asupra ungurilor din regiunea Xinjiang, unde traieste de altfel o populatie majoritar musulmana. China a fost acuzata de genocid impotriva acestei populatii de catre Occident, dar lumea araba nu s-a grabit in general sa condamne actiunile Beijingului impotriva populatiilor musulmane din zona
  • Ayatollahul Khamenei, conducatorul de facto al Iranului, suprima sangeros orice miscare de revolta a propriei populatii. Teheranul este principalul finantator al miscarilor islamiste din Gaza, Liban si Siria., autoarele unui sir interminabil de atentate teroriste sangeroase care au vizat populatia Israelului

Ziua de sambata a fost marcata de un discurs al presedintelui turc Recep Tayyip Erdogan in fata a sute de mii – organizatorii vorbesc de peste un milion – de oameni adunati la Istanbul la un miting pentru sustinerea populatiei israeliene.

Iar discursul acestuia, intampinat cu aclamatii, a acuzat de fapt Occidentul ca este principalul vinovat pentru “masacrul” din Fasia Gaza. Erdogan nu a ezitat sa acuze Israelul de crime de razboi si sa apere miscarea terorista Hamas, care ar lupta de fapt pentru “libertatea” palestinienilor.

 

Cateva pasaje din discursul lui Erdogan, larg distribuit de presa din lumea musulmana:

  • „Cei care au varsat lacrimi de crocodil pentru cei ucisi ieri in razboiul dintre Ucraina si Rusia nu au nicio voce pentru copiii care au murit astazi in Gaza. O, Occident, O, Occidentule, vrei sa incepi din nou o lupta Semiluna-Cruciade? Daca faceti un astfel de efort, sa stiti ca aceasta natiune nu este moarta. Cu aceeasi determinare, sa stiti ca suntem in Orientul Mijlociu, cum am fost in Libia si in Karabah.
  • Suntem gata sa ne sacrificam vietile pentru natiunea noastra. Suntem intotdeauna gata sa mergem inainte pe aceasta cale impreuna cu natiunea noastra. Asa cum am scris epopei in istorie, aceasta natiune este pregatita sa scrie noi epopei.
  • Prin SUA, ma refer la Occident. Masacrul din Gaza este in intregime opera Occidentului. Este o farsa faptul ca ei incearca sa isi acopere sprijinul pentru ucigasii de copii cu lucruri precum drepturile omului.
  • Israelul a comis crime de razboi timp de 22 de zile. Israel, te vom declara in fata lumii ca fiind un criminal de razboi. Ne pregatim pentru acest lucru.
  • Unde este dreptatea? Ceea ce se intampla in Gaza nu este aparare, ci masacru.
  • Israel, cum ai ajuns aici? Esti un invadator (…). Natiunea turca stie acest lucru. Occidentul iti este  dator, dar Turcia nu. Erdogan vorbeste asa pentru ca Turciei nu iti datoreaza nimic”.

Observatie: Turcia a condamnat initial atacul Hamas din sudul Israelului din 7 octombrie, care a ucis 1.400 de israelieni, majoritatea civili, dar saptamana aceasta presedintele turc i-a descris pe membrii Hamas drept „luptatori pentru libertate”.

China, la randul ei, a condamnat „toate actele care dauneaza civililor”, dar nu a condamnat in mod explicit Hamas si nici nu a numit grupul in declaratiile sale, spre deosebire de multe tari occidentale.

„Radacina acestei probleme se afla in intarzierea indelungata in realizarea aspiratiei Palestinei de a infiinta un stat independent si in faptul ca nedreptatea istorica suferita de poporul palestinian nu a fost corectata”, a declarat recent ministrul chinez de Externe.

De notat ca o extindere a conflictului din Gaza nu este dorita nici de Israel, nici de Statele Unite, nici de tarile arabe moderate din regiune. Un astfel de scenariu ar pune sub presiune imensa Statele Unite si aliatii sai occidentali si ar putea avea rezultate catastrofale pentru poporul palestinian. Dar de o extindere a conflictului s-ar bucura cu siguranta cel putin o tara – Iranul ayatollahilor.

Idiotii utili si retorica Kremlinului

Sa revenim la aceasta fraza a presedintelui Erdogan: “Cei care au varsat lacrimi de crocodil pentru cei ucisi ieri in razboiul dintre Ucraina si Rusia nu au nicio voce pentru copiii care au murit astazi in Gaza”.

Ei bine, cine credeti ca s-a grabit in Romania sa amestece conflictul din Gaza cu razboiul Rusiei din Ucraina? Liderul AUR, George Simion.

“Criza din Gaza: 3mii de ucraineni adusi de statul roman. Niciun roman adus de statul roman”, a scris pe Facebook George Simion, in 16 octombrie, intr-o postare care a avut 1.200 de distribuiri 3.800 de like-uri.

O postare care a atras imediat comentarii impotriva refugiatilor ucraineni, acuzatii ca statul roman face totul pentru straini dar nimic pentru saracii pensionari, “Totul pentru Ucraina nimic pentru Romania” etc.

Comentarii care par desprinse din manualul de propaganda al Kremlinului, in conditiile in care, in prezent, democratiile occidentale incearca sa faca zid comun in fata unui val de amenintari care se acumuleaza intr-un ritm fara precedent: invadarea Ucrainei, atacurile teroriste ale Hamas si razboiul din Gaza, criza migratiei, avansul extremei drepte pe batranul continent, diviziunile dintre republicanii moderati si adeptii dreptei dure din Statele Unite sunt doar cateva exemple.

In aceste conditii, preluarea retoricii Kremlinului, intr-un moment care s-ar putea dovedi de cumpana pentru Occident, nu face altceva decat sa slabeasca coeziunea societatii si a fortelor politice din Romania care se opun agresiunii ruse.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: