China spune ca presedintele Xi Jinping nu l-a criticat pe Trudeau in timpul discutiei de la G20, „doar si-au exprimat pozitia”

externe

Ministerul de Externe al Chinei a declarat joi ca presedintele chinez Xi Jinping nu-l critica pe premierul canadian Justin Trudeau, dupa ce Xi si-a exprimat nemultumirea privind scurgerile de informatii catre presa dupa o intalnire informala pe care au avut-o marti, informeaza Reuters.

„Beijingul sprijina efectuarea de schimburi sincere atata timp cat acestea se desfasoara pe o baza egala, iar China spera ca relatiile bilaterale se vor imbunatati ”, a declarat purtatorul de cuvant al ministerului chinez de externe, Mao Ning, in timpul unei conferinte obisnuite de presa.

„Videoclipul pe care l-ati mentionat a fost intr-adevar o scurta conversatie pe care liderii au avut-o in timpul summitului G20. Acest lucru este foarte normal. Nu cred ca ar trebui interpretat ca presedintele Xi criticand sau acuzand pe cineva”, a spus Mao.

In imaginile video publicate miercuri de radiodifuzorii canadieni, un traducator poate fi auzit in videoclip spunandu-i lui Trudeau ca „tot ce am discutat a ajuns in presa, nu este potrivit”.

Xi insusi poate fi auzit spunand, in mandarina, „nu este potrivit si nu am procedat asa”.

Xi continua spunand „daca exista sinceritate, putem comunica bine cu respect reciproc, altfel nu se stie la ce rezultat se va ajunge”. Mao a spus ca aceasta nu este o amenintare, deoarece ambii lideri erau angajati intr-un schimb „normal” de idei si doar „si-au exprimat pozitia”.

Videoclipul a surprins un moment sincer rar pentru Xi, a carui imagine este ingrijita cu atentie de presa de stat chineza.

Nemultumirea lui Xi s-a datorat, probabil, informatiilor din presa, care au citat o sursa guvernamentala, potrivit careia in timpul intalnirii, Trudeau a exprimat „ingrijorari serioase” cu privire la presupusul spionaj si „interferenta” chineza in alegerile din Canada.

Trudeau a confirmat conversatia cu Xi, in cadrul conferintei de presa de la sfarsitul summitului G20.

Schimbul de cuvinte vine dupa patru ani de tensiuni diplomatice intre China si Canada, declansate de arestarea directorului Huawei Technologies, Meng Wanzhou, in 2018, in numele Statelor Unite, si de arestarea ulterioara de catre Beijing a doi canadieni sub acuzatii de spionaj.

Conflictul s-a incheiat anul trecut, dar acum Canada este gata sa anunte o strategie similara cu cea propusa de presedintele american Joe Biden la inceputul acestui an pentru a contracara influenta in crestere a Chinei in regiunea indo-pacifica.

Strategia Canadei este in mare masura de a se alinia Statelor Unite utilizand comertul, sprijinul economic, diplomatia si activele militare pentru a consolida parteneriatele in regiune, in acelasi timp, interactionand cu China in probleme precum schimbarile climatice.

In plus, ministrii de finante si industrie ai lui Trudeau au sustinut recent discursuri importante la Washington, unde au prezentat Canada ca viitor furnizor alternativ de produse cheie, cum ar fi minerale csi materiale pentru baterii, care sunt piete dominate acum de China.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: