China spune ca scaderea comertului cu SUA este „o consecinta directa a actiunilor SUA”

externe

sua - china, steaguri

Ambasadorul Chinei in SUA, Xie Feng, a dat vina pe tarifele si controalele la export ale SUA pentru scaderea comertului dintre cele doua tari, intr-un discurs pe care l-a tinut prin legatura video marti la Forumul de afaceri SUA-China organizat de Forbes la New York, relateaza CNBC.

Comertul dintre China si SUA a scazut cu 14,5% in prima jumatate a anului fata de aceeasi perioada a anului trecut, a subliniat Xie.

„Aceasta este o consecinta directa a masurilor SUA de a percepe taxe vamale conform Sectiunii 301 pentru importurile din China, a abuzului de sanctiuni unilaterale si a inaspririi si mai mult a controalelor la export”, a spus el.

„Mijloacele de trai ale multor familii au fost afectate, iar afacerile din ambele tari au suportat cconsecinte grave.”

SUA este cel mai mare partener comercial al Chinei.

Comertul dintre SUA si China a scazut in continuare in iulie, cu 15,4% fata de aceeasi perioada din 2022, au aratat datele vamale din China.

„Cel mai mare risc este orice decuplare intre China si Statele Unite, iar cea mai mare sursa de insecuritate vine din orice confruntare intre cele doua”, a spus el.

Exporturile raman o contributie majora la economia Chinei, desi ponderea lor a scazut in ultimii ani.

Xie a cerut sa se gaseasca „o cale pentru extinderea cooperarii economice reciproc avantajoase si a comertului intre China si Statele Unite”.

„Trebuie sa continuam sa luam masuri concrete, oricat de mici ar parea”, a spus el, dand exemple – facilitarea calatoriilor intre cele doua tari si reinnoirea unui acord de cooperare in domeniul stiintei si tehnologiei.

La nivel regional, Uniunea Europeana si Asociatia Natiunilor din Asia de Sud-Est sunt cei mai mari parteneri comerciali ai Chinei. Aceste fluxuri comerciale au scazut si in acest an – desi intr-un ritm mai moderat – pe fondul scaderii cererii globale.

Xie a subliniat marti dominatia globala a Chinei in comert si in industrii precum vehiculele electrice. El a mentionat ca Franta, Regatul Unit si Japonia si-au crescut semnificativ investitiile in China in prima jumatate a anului.

„Vor fi depuse mai multe eforturi pentru a proteja investitiile straine si pentru a asigura un tratament corect pentru intreprinderile cu investitii straine”, a spus el.

Xie a amintit de calatoria in China a secretarului american pentru Comert, Gina Raimondo, saptamana aceasta. In urma intalnirilor sale cu oficiali guvernamentali chinezi, SUA si China au convenit sa stabileasca canale regulate de comunicare privind comertul, controalele exporturilor si protectia secretelor comerciale.

Raimondo le-a spus reporterilor ca „a spus nu” solicitarilor Chinei de a reduce controalele la export si de a „retrage” ordinul executiv privind controlul investitiilor in strainatate.

„Nu negociem in chestiuni de securitate nationala”, a spus ea.

Guvernul SUA a invocat preocuparile de securitate nationala pentru masurile sale de a restrictiona achizitiile companiilor chineze de semiconductori avansati de la intreprinderile din SUA.

In 2018, administratia Trump a impus tarife pentru marfurile chinezesti, la care Beijingul a raspuns cu tarife proprii.

Xie a sustinut ca tarifele medii ale SUA pentru produsele chinezesti au fost de 19%, in timp ce tarifele chinezesti pentru marfurile din SUA au fost in medie de 7,3%.

„Este corect? Serveste acest lucru cu adevarat intereselor SUA?”, a intrebat ambasadorul chinez.

In august, presedintele american Joe Biden a semnat un ordin executiv care vizeaza restrictionarea investitiilor americane in companiile chinezesti de semiconductori, de calcul cuantic si de inteligenta artificiala din motive de securitate nationala.

Xie a numit ordinul executiv „o incalcare a principiilor comertului liber”.

„Este pur si simplu confuz faptul ca Statele Unite, care au indemnat China in mod repetat sa extinda accesul investitiilor straine in trecut, impun acum restrictii”, a spus el. „In loc sa restrictioneze China, va reduce doar dreptul intreprinderilor americane de a se dezvolta in China.”, a mai spus Xie.

Ca parte a calatoriei lui Raimondo in China, secretarul american de comert a spus ca a vorbit cu reprezentanti a peste 100 de companii si a auzit din ce in ce mai des de la acestia ca „China nu este sigura pentru investitii”.

„Mesajul meu a fost ca exista dorinta de a face afaceri, dar avem nevoie de predictibilitate, proces echitabil si conditii de concurenta echitabile”, a adaugat Raimondo pentru CNBC.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: