Chinezii nu se mai potolesc. Beijingul anunta continuarea exercitiilor militare in jurul Taiwanului: „Ne concentram pe operatiuni comune antisubmarin si de asalt pe mare”

externe

Armata chineza a anuntat luni, in pofida apelurilor din partea Occidentului, ca isi va continua exercitiile militare in apropiere de Taiwan, in semn de protest fata de vizita presedintei Camerei Reprezentantilor din Congresul SUA, Nancy Pelosi, in insula revendicata de Beijing, relateaza AFP si Reuters, citate de Agerpres.

„Armata Populara de Eliberare (…) continua sa desfasoare exercitii practice interarme in spatiul maritim si aerian din jurul Taiwanului, concentrandu-se pe operatiuni comune antisubmarin si de asalt pe mare”, a indicat intr-un comunicat Comandamentul din teatrul de operatiuni Est.

China a inceput joi, a doua zi dupa plecarea presedintei camerei inferioare a Congresului american, nr.3 in administratia de la Washington, manevre cu „munitie reala” in sase zone extinse in imediata apropiere a Taiwanului.

Respectivele exercitii, in orice caz in aceasta configuratie, urmau sa se incheie duminica la mijlocul zilei (04:00 GMT), potrivit administratiei chineze de securitate maritima. Dar manevrele continua si luni, conform acestui anunt al armatei chineze.

Armata chineza a lansat cele mai importante exercitii militare din istoria sa, trimitand avioane de vanatoare, nave de razboi si rachete balistice in ceea ce analistii considera drept o simulare a blocarii si invadarii Taiwanului, comenteaza la randul sau AFP.

Secretarul de stat american, Antony Blinken, denuntase „disproportia totala” – potrivit acestuia – a reactiei chineze si in special a acestor manevre, in cursul carora au avut loc tiruri cu munitie reala.

Dupa criticile din partea G7 si a SUA, Blinken a publicat o declaratie comuna cu omologii sai japonez si australian, in care a cerut Chinei sa opreasca aceste exercitii militare.

Mai mult despre: ,

Comentarii: