externe

Chinezii ultra-bogati se muta masiv in Singapore ca sa scape de Beijing: „Fac petreceri cu whisky de 800.000 $ sticla”

Singapore cunoaste un puternic aflux de familii ultra-bogate din China, care doresc sa-si protejeze averea de Partidul Comunist, informeaza AFP.

Recentele represiuni ale Beijingului impotriva miliardarilor din domeniul tehnologiei si a celebritatilor au determinat multi chinezi bogati sa caute un refugiu sigur.

Ingrijorati de soarta averilor lor, unii dintre mega-bogatii tarii au inceput sa plece spre Singapore. Principalul centru financiar asiatic indeplineste toate conditiile pentru relocarea magnatilor.

Singapore a fost condus de un singur partid in ultimele sase decenii, iar grevele sindicale si protestele de strada sunt interzise. Impozitele sunt relativ scazute, iar populatia este predominant de etnie chineza.

Prezenta chinezilor sositi recent este resimtita puternic in Singapore, unii dintre ei mutandu-se in case de lux cu vedere la malul apei pe insula Sentosa, care gazduieste, de asemenea, un parc tematic, un cazinou si un club de golf de prestigiu.

„Nu va puteti imagina modul in care cheltuiesc banii. Este o nebunie”, a declarat Pearce Cheng, CEO al AIMS, o firma care ofera servicii de imigrare si relocare.

El si-a relatat ca a participat la petrecerea unui client unde a fost servit un whisky japonez rar „Yamazaki 55”, o sticla costand aproximativ 800.000 de dolari.

Firma lui Cheng se ocupa, de asemenea, cu gasirea de apartamente de lux, cu angajarea de soferi si sa inscrie copiii la scoli private. Odata a cumparat chiar si trabucuri in valoare de 61.000 de dolari.

Noii sositi conduc Rolls Royce si Bentley si sunt adesea vazuti la cluburi de golf de top, cum ar fi exclusivistul Sentosa Golf Club, unde membrii straini platesc 670.000 de dolari pe an.

„Multi dintre ei sunt chinezi mai tineri, imbracati in haine de designer la moda si, de obicei, sunt foarte discreti si iau masa intre ei, ceea ce nu este surprinzator”, a declarat Benny Teo, director general al Blazon, o firma de consultanta specializata in golf.

Relocarea in Singapore pune averea celor mai bogati chinezi in afara razei de actiune a Beijingului, ale carui recente represiuni de profil inalt au zguduit miliardarii.

Jack Ma, unul dintre cei mai cunoscuri afaceristi asiatici, a pierdut aproximativ 25 de miliarde de dolari atunci cand autoritatile de reglementare chineze au oprit un IPO de succes in 2020.

Alti magnati chinezi se tem ca Partidul Comunist ar putea aplica presiuni similare sau chiar sa le preia afacerile la preturi mici, a declarat pentru AFP un contabil familiarizat cu situatia. „Mutarea in Singapore inseamna sa te asiguri ca averea familiei este pastrata in siguranta si poate dura mai multe generatii”, a spus contabilul.

Singapore este din ce in ce mai mult privit ca o casa si nu doar ca un plan de rezerva, a declarat o alta sursa din industrie, adaugand ca clientii i-au spus acest lucru: „Cel putin cand sunt aici, stiu ca banii mei sunt ai mei.”

Autoritatea monetara din Singapore estimeaza ca numarul birourilor de familie – companii de gestionare a averilor dedicate activelor individuale si de grup – a crescut de la 400 in 2020 la 700 in 2021.

Loh Kia Meng, co-director al practicilor privind averile private si birourile de familie la firma de avocatura Dentons Rodyk, a estimat ca 1.500 de birouri de familie ar fi fost infiintate pana la sfarsitul anului trecut.

„Nu voi fi surprinsa daca cifra totala pana la sfarsitul anului 2022 va arata ca unul din doua noi birouri de familie provine din China”, a declarat Loh.

Este de asteptat ca fluxul de iesire sa continue. Tensiunile politice dintre Beijing si Washington intaresc dorinta unora dintre cei mai bogati chinezi de a se muta in strainatate.

Singapore este o „zona neutra foarte la indemana” unde mega-bogatii pot face afaceri, a declarat Song Seng Wun, economist regional la CIMB Private Banking.

Orasul-stat si-a gestionat abil relatiile cu Washingtonul si Beijingul, mentinand legaturi stranse de securitate cu Statele Unite, pastrand in acelasi timp legaturi comerciale solide cu China.

„Atentia mediatica asupra persoanelor bogate proeminente care isi stabilesc birouri de familie in Singapore a aruncat lumina reflectoarelor asupra micii noastre insule si a starnit interesul. Daca bogatii lumii se aduna in Singapore, de ce nu si eu?”, a spus Loh.

Urmareste-ne si pe:
Mara Popescu

Share
Published by
Mara Popescu

Recent Posts

Spania se declara „jignita” de declaratiile presedintelui Argentinei si isi retrage ambasadorul de la Buenos Aires: „Cuvinte extrem de grave”

Spania a anuntat duminica rechemarea ambasadoarei sale din Argentina, dupa ce presedintele ultra-liberal argentinian, Javier…

4 ore ago

Basescu: „Romania reuseste in ultima vreme sa faca o figura de prostalaul Europei”

Fostul presedinte Traian Basescu a afirmat ca „Romania reuseste in ultima vreme sa faca o…

3 ore ago

Miting cu Clotilde Armand in Piata Victoriei: „Suntem multi. Marcele, suntem hotarati sa te trimitem inapoi la covrigarie”

Primarul Sectorului 1, Clotilde Armand, a organizat duminica un mars pana in Piata Victoriei. Ea…

5 ore ago

Arsenal in casele unor interlopi din Rosiori de Vede: macete, topoare, sabii. 11 barbati au fost retinuti

Politistii au descoperit, duminica, in timpul unor perchezitii in locuintele unor interlopi locali un intreg…

5 ore ago

„Piedone pierde in mod cert Bucurestiul, pierde si Sectorul 5, in proportie de 90%, si iese din politica” – fost ministru PSD

Miron Mitrea, fost ministru PSD, sustine ca Cristian Popescu Piedone nu are nicio sansa sa…

6 ore ago