politica

Ministrul Rafila spune ca pacientii pot oferi medicilor „flori sau o cutie de bomboane” in semn de „recunostinta”

Ministrul Sanatatii, Alexandru Rafila, anunta intr-un interviu ca pacientii isi pot exprima recunostinta fata de medicii care i-au tratat oferindu-le flori ori bomboane. El a declarat  ca este „inacceptabil” ca personalul medical sa primeasca bunuri materiale pentru acordarea de servicii medical.

„Este absolut inacceptabil. Sunt foarte transant, pentru ca eu, personal – si nu are legatura cu calitatea mea de ministru, are legatura cu calitatea mea de medic si de om – nu cred ca exista vreo justificare pentru personalul medical, medici, asistente medicale sau personal de ingrijire, care sa pretinda un bun material sau bani in schimbul unui serviciu medical. Asta trebuie sa fie categoric pentru toata lumea care lucreaza in sistemul de sanatate, trebuie sa fie regula in mod evident. Nu putem si nu avem niciun fel de motivatie morala, etica, cum vreti dumneavoastra, ca nu vreau sa intram in aspectele de natura penala (…) dar avem o constiinta, totusi, si avem o educatie si avem o responsabilitate ca oameni care lucram in sistemul de sanatate. Lucrul asta nu este acceptabil”, a afirmat Alexandru Rafila la Prima TV.

Ministrul a facut referire si la initiativa unora dintre pacienti, care se simt „mai siguri” daca ofera medicilor „atentii”, el aratand ca acestea pot consta in flori sau o cutie de bomboane.

„Aceasta recunostinta a pacientului cred ca trebuie sa o discutam public si cred ca trebuie o campanie de educatie si pentru populatie, sa inteleaga ca nu este nevoie de aceasta recunostinta – ca cea mai mare recunostinta pentru medic este faptul ca pacientul tau s-a facut bine si este multumit de serviciile medicale pe care le-a primit – si o campanie pentru personalul medical. Nu vreau sa vin cu niciun fel de comparatie cu alte domenii de activitate apropo de modul de legiferare a unei astfel de situatii, dar probabil ca se poate ajunge si la asa ceva intr-un anumit moment”, adauga Rafila.

El subliniaza ca nu face comparatia cu situatia legalizarii bacsisului, aratand ca un act medical este „foarte diferit de serviciul la restaurant” si ca „e periculos sa venim cu astfel de comparatii”.

Citeste si: 96 de medici din Suceava o apara pe sefa de la Oncologie: „Nu a luat mita, au fost mici gesturi de recunostinta din partea pacientilor”

proape 100 de medici de la Spitalul Judetean de Urgenta Suceava au semnat un memoriu de sustinere a medicului Anca Dumitrovici Ababneh, care a fost Curtii de Apel Suceava, in care sustin ca banii primiti de doctorita de pacienti sunt „recunostinta”, nu „mita”.

Memoriul a fost semnat de 96 de medici. Initiatorul memoriului, chirurgul plastician Mircea Dinu Bordiniuc, a explicat gestul pentru Libertatea.

„Eventualele daruri din partea pacientilor, daca intr-adevar acestea exista, ar putea reprezenta doar un mic gest de recunostinta din partea acestora, luand in considerare efortul si seriozitatea depuse in salvarea vietilor lor. Nu credem ca poate fi vorba de luare de mita sau primire de foloase necuvenite”, se arata in memoriul semnat de cei 96 de medici.

„Memoriul nostru a avut doar rolul de a sustine ca, din cate stim noi, colegii sai, doamna doctor s-a ocupat profesionist de pacientii sai si nu a pretins nimic in schimbul activitatii sale. Nu ne dam cu parerea cu privire la faptele judecate, luarea de mita este o infractiune si consideram ca medicii nu trebuie sa conditioneze in niciun fel actul medical. Demersul nostru a fost doar o sustinere profesionala si am dorit ca doamna doctor sa fie lasata sa fie judecata la domiciliu, ceea ce s-a si intamplat, din fericire”, a explicat chirurgul Mircea Dinu Bordiniuc.

Managerul spitalului. Alexandru Calancea, a refuzatsa comenteze acest memoriu. „Nu am nicio parere despre acest subiect”

Interceptari aflate la dosar arata cum a reactionat sefa sectiei de Oncologiei cand i s-au oferit bani:

Anca Dumitrovici Ababneh: – Noi trebuie sa facem chimioterapie. In primul rand pentru cancerul de la stomac. Stiti?

Pacient: – N-aveti camere pe aici, nu?!

Anca Dumitrovici Ababneh: – Nu. Aici nu. Doamne fereste!

Pacient: – Apai luati asta!

Anca Dumitrovici Ababneh: – Da nu trebuie sa va deranjati cu nimica.

Pacient: – Hai, va rog! Se poate sau nu?

Anca Dumitrovici Ababneh: – Multumesc frumos!

Pacient: – Luati asta aici…ca sa nu mai vina cineva si…

Anca Dumitrovici Ababneh: – Multumesc frumos! Sotul meu v-o vazut?

Potrivit Statutului functionarilor publici, reglementat prin Legea nr. 188/1999, „functionarilor publici le este interzis sa solicite sau sa accepte, direct sau indirect, pentru ei sau pentru altii, in considerarea functiei lor publice, daruri sau alte avantaje”.

Citeste si: Cum a fost prinsa sefa de la Oncologie: „Ai doua cancere, 50 de lei nu ajung”. Un pacient a murit pentru ca doctorita nu primise spaga la momentul potrivit

Urmareste-ne si pe:
Lavinia Popa

Share
Published by
Lavinia Popa

Recent Posts

Seful contraspionajului polonez: „Moscova este pregatita sa invadeze parti din Estonia si Suedia pentru a testa reactia Occidentului”

Vladimir Putin este pregatit sa lanseze o invazie asupora unor tari NATO si sa anexeze…

3 ore ago

Kosovo nu accepta o conditie impusa pentru aderarea la Consiliul Europei: Crearea unei structuri guvernamentale semiautonome pentru comunitatea sarba

Premierul kosovar Albin Kurti a criticat, miercuri, conditiile de aderare la Consiliul Europei, in special…

6 ore ago

Patru britanice il acuza pe Andrew Tate de viol. Dupa incheierea procesului din Romania, va urma un proces civil in Marea Britanie

Patru britanice il dau in judecata pe Andrew Tate la Inalta Curte din Londra pentru…

6 ore ago

Razboiul candidatilor in SUA: New York Times a scris ca Robert Kennedy Jr a avut un vierme in creier. Echipa de campanie spune ca si-a revenit de atunci

Robert Kennedy Jr., nepotul fostului presedinte american John F. Kennedy si candidat independent la presedintia…

6 ore ago

S-a deschis cel mai mare „aspirator de poluare” din lume. Iata cum functioneaza

„Cea mai mare fabrica din lume” pentru aspirarea poluarii care incalzeste planeta din atmosfera, ca…

6 ore ago