Cum a fost prinsa sefa de la Oncologie: „Ai doua cancere, 50 de lei nu ajung”. Un pacient a murit pentru ca doctorita nu primise spaga la momentul potrivit

news

Amanunte revoltatoare din dosarul de coruptie al doctoritei Anca Dumitrovici Ababneh,  medicul-sef al sectiei Oncologie din cadrul Spitalului Judetean de Urgenta „Sf. Ioan cel Nou” din Suceava. La dosar sunt mai multe marturii ale familiilor unor pacienti care nu au fost ajutati pana nu au dat spaga.

Investigatiile ofiterilor de la Serviciul Judetean Anticoruptie au pornit de la denuntul familiei unui pacient care a murit de cancer si al unui pacient care a reclamat ca a primit tratamentul de care avea nevoie doar dupa ce i-a oferit medicului bani, informeaza Monitorul de Suceava.

Un prim denunt a fost inregistrat in martie 2022, conform caruia medicul a pretins si a primit bani pentru prescrierea tratamentului, iar in iunie 2022 a fost al doilea denunt, care reclama faptul ca dr. Anca Dumitrovici Ababneh nu ar fi prescris tratamentul recomandat de un alt medic oncolog din Iasi, in tratamentul caruia pacientul s-a aflat pana la un moment dat. Medicamentul administrat la Suceava, altul decat cel prescris de la Iasi, i-ar fi provocat bolnavului agravarea starii de sanatate, ceea ce a dus la intreruperea tratamentului oncologic.

Din declaratiile martorilor reiese ca doctorita chema pacientul la cabinet, dar tot amana inceperea tratamentului, din decembrie 2021 pana in martie 2022. Intre timp familia pacientului ar fi aflat de la alti bolnavi de cancer pe care i-a intalnit la spital ca pentru a primi tratamentul potrivit pacientul trebuie „sa dea plicul”.

In aprilie 2022, disperati ca tratamentul oncologic nu a fost reluat, martorul i-ar fi promis doctoritei Dumitrovici Ababneh ca face un imprumut si vine cu banii, iar imediat a primit spre completare formularul de consimtamant pentru administrarea tratamentului. Medicamentul comandat a venit in aproximativ doua saptamani, dar nu a mai fost cui sa-l administreze deoarece pacientul a murit. Din ancheta reiese ca pacientii discutau intre ei ca oferirea unei anumite sume era conditia pentru administrarea tratamentului corespunzator.

De altfel, denuntul facut de un alt pacient spune acelasi lucru. Din investigatiile efectuate in cadrul anchetei a rezultat ca in randul pacientilor care au nevoie de tratament oncologic era de notorietate ca medicul Anca Ababneh Dumitrovici astepta sume de bani pentru prescrierea medicamentelor si facilitarea obtinerii de retete medicale.

Supravegherea audio-video a activitatilor desfasurate, a convorbirilor din mediul ambiental din zona ambulatoriului de Oncologie si a telefonului doctoritei a inceput in data de 7 noiembrie 2022 si a fost aprobata pana in data de 4 februarie a.c.. Din cercetari a reiesit ca, in perioada aprilie 2022-19 ianuarie 2023, doctoritei Anca Ababneh Dumitrovici i s-a facut promisiunea ca va primi o suma de bani si ca in mod repetat a acceptat, a pretins si a primit diferite sume de bani sau alte bunuri (miere de albine, cascaval, cafea, bomboane de ciocolata, branza etc.) de la pacienti sau de la apartinatorii acestora pentru indeplinirea actelor medicale referitoare la tratamentul si asistenta anti-cancer care trebuiau realizate gratuit.

Din transcrierea inregistrarilor audio-video care documenteaza cele 64 de acte de primire de bani si alte bunuri, unul iese in evidenta.

Astfel, in dimineata zilei de 13 decembrie 2022 medicul ar fi pretins si a primit de la un pacient 100 de lei: pacientul respectiv, care suferea de doua forme de cancer, a pus in documentele medicale pe care i le-a inmanat doctoritei suma de 50 de lei. Medicul a rasfoit documentele, a gasit banii si i-a dat inapoi spunandu-i ca are doua cancere. Pacientul a pus atunci intr-o coala de hartie impaturita doua bancnote de 50 de lei, pe care le-a inmanat medicului, care i-a spus ca nu trebuie sa se deranjeze, apoi i-a multumit. Ultima suma de bani primita, din seria celor 64 documentate de anchetatori, a fost in dupa-amiaza zilei in care a fost retinuta, cand a primit de la apartinatorul unui pacient 200 de lei.

Printre argumentele invocate de procurori pentru arestarea preventiva a doctoritei au fost numarul mare de „atentii” primite – in numai 7 zile au fost 62 de astfel de acte, dar si faptul ca nu a tinut cont ca pacientii ei sufera de boli grave, greu de tolerat, iar apelarea la serviciile sale medicale au fost o necesitate si nu un capriciu.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre:

Comentarii: