Chisinau, o noua miscare curajoasa. Rusia ar putea fi declarata „stat terorist” de catre Parlamentul din Republica Moldova

politica

Presedintele Parlamentului din Republica Moldova, Igor Grosu, a anuntat vineri ca Rusia ar putea fi declarata „stat terorist” printr-o rezolutie adoptata de parlamentari.

„Am vazut ca asta a deranjat. A spus si purtatoarea de vorbe (Maria Zaharova – n.r.). Vom discuta acest lucru in parlament si la momentul potrivit, atunci cand vom avea o decizie, vom veni si o vom afisa. Lasati ca avem noi grija. Este inca o dovada in plus pentru cei din Federatia Rusa care nu vor sa inteleaga ca orice membru al unei fractiuni, in special ai fractiunii noastre, pot sa vina cu o propunere”, a precizat Igor Grosu in cadrul unei emisiuni la TVR Moldova.

Deputatul Partidului Actiune si Solidaritate (PAS), Dumitru Alaiba, a propus adoptarea unei rezolutii prin care Rusia sa fie declarat „regim terorist”. Motivul de baza ar fi „atrocitatile” pe care armata rusa le comit in razboiul pe care il duce in Ucraina din primavara acestui an.

„Stimati colegi, ati observat ca saptamana aceasta APCE a declarat, a recunoscut Rusia drept un regim terorist. Acelasi lucru l-a facut si Parlamentul Estoniei. Este usor sa presupunem ca tot mai multe tari vor recunoaste acest stat drept un regim terorist din cauza atrocitatilor pe care le comit zilnic impotriva oamenilor pasnici din Ucraina. Cred ca nu sunt singurul care crede ca si Republica Moldova trebuie sa faca acest pas”, a argumentat Alaiba.

Dupa razboiul declansat de Rusia in Ucraina, rezolutii prin care Federatia Rusa este declarat „regim terorist” au adoptat Adunarea Parlamentara a Consiliului Europei si parlamentele Lituaniei, Letoniei si Poloniei.

Rusia consemneaza declaratiile antirusesti ale oficialitatilor din Republica Moldova si nu le va lasa fara reactie, a declarat joi, intr-o conferinta de presa, la Moscova, purtatoarea de cuvant a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, citata – in pagina sa electronica – de agentia de stat rusa TASS, citata de Agerpres.

„Urmarim cu ingrijorare cum evolueaza situatia din Republica Moldova, care ne este apropiata din punct de vedere istoric, si unde continua actiuni de protest la care participa mii de locuitori nemultumiti de politica conducerii tarii”, a afirmat Maria Zaharova.

Potrivit ei, aceste evenimente sunt insotite de o escaladare a retoricii antirusesti – „la limita rusofobiei”- din partea oficialitatilor tarii.

„S-a ajuns pana in punctul in care unii parlamentari ai partidului de guvernamant ‘Actiune si Solidaritate’ (PAS) lanseaza apeluri in parlament pentru a recunoaste Rusia – asa cum spun ei – drept regim terorist. Noi desigur inregistram aceste declaratii antirusesti si evident ele nu vor ramane fara raspuns”, a avertizat ea.

Potrivit ei, nu Rusia reprezinta o amenintare la adresa neutralitatii Republicii Moldova, ci Occidentul, noteaza TASS.

„As vrea sa repet, asa cum arata experienta, nu Rusia este o amenintare la adresa neutralitatii Republicii Moldova, ci asistenta militara si tehnico-militara (occidentala), al carui scop real este de a asigura interesele Occidentului insusi, si nu securitatea Moldovei”, a declarat purtatoarea de cuvant a MAE rus.

„Scopul este evident: pregatirea populatiei pentru majorarea cheltuielilor pentru aparare, justificarea dezvoltarii colaborarii cu NATO, UE sub pretextul de a-si apara neutralitatea”, a afirmat Zaharova, citata de portalul Deschide.md.

O dovada suplimentara in acest sens, sustine ea, sunt „manevrele militarilor americani in vecinatatea imediata a Republicii Moldova”.

In acest context, Deschide.md evoca declaratiile din vara ale mai multor oficiali rusi, printre care si generali in armata rusa, care au vorbit despre declansarea celei de-a doua faze a „operatiunii militare speciale” din Ucraina, vizand intre altele crearea unui coridor terestru pana in regiunea transnistreana (din estul Republicii Moldova).

Totodata, jurnalistii de la Deschide.md mentioneaza ca statutul de neutralitate al Republicii Moldova, evocat de Maria Zaharova, nu interzice colaborarea tehnico-militara cu alte state sau organizatii.

De asemenea, Rusia continua sa-si mentina trupele in Transnistria, desi Chisinaul a solicitat in repetate randuri retragerea Grupului Operativ al Trupelor Ruse din Transnistria (GOTR) care stationeaza separat de fortele ruse de mentinere a pacii in regiunea transnistreana.

Lovim „drept la tinta” si pe Telegram. Abonati-va si la canalul AK24 de Telegram

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: