CIA: China va invada Taiwanul, problema nu e „daca”, ci „cand”. Chinezii invata acum lectii din razboiul din Ucraina

externe

China invata lectii din razboiul purtat de Rusia in Ucraina care o fac pregatita sa foloseasca forta impotriva Taiwanului, a estimat miercuri seful CIA, Bill Burns, noteaza AFP, citata de Agerpres.

„Ni se pare ca (razboiul din Ucraina, asa cum este vazut de Beijing,) nu afecteaza cu adevarat intrebarea daca liderii chinezi ar putea alege sa foloseasca forta impotriva Taiwanului in urmatorii ani, ci cand si cum vor face asta”, a declarat directorul CIA (principalului serviciu de informatii al SUA).

Invitat al Forumului privind Securitatea de la Aspen, in Statele Unite, el a relativizat, totusi, riscurile ca presedintele Xi Jinping sa treaca la actiune pana la sfarsitul anului asupra Taiwanului, in timp ce unii cred ca este posibil o astfel de declansare dupa o intalnire importanta a partidului comunist la putere.

„Asemenea riscuri ni se par in crestere de-a lungul deceniului”, a spus el.

Beijingul este probabil „ingrijorat” urmarind razboiul din Ucraina, a analizat seful CIA, considerandu-l un „esec strategic” pentru Vladimir Putin care credea ca va putea rasturna puterea de la Kiev intr-o saptamana.

Bill Burns a estimat ca Beijingul a vazut astfel dovada „ca nu obtii victorii rapide si decisive” fara a pune suficienta greutate militara in batalie.

„Cred ca lectia pe care o invata liderii chinezi si militarii este ca se impune strangerea unei forte dominante la scara larga” pentru a castiga, a mai declarat el, precizand, de asemenea, importanta „controlului spatiului informational” si pregatirii pentru potentiale sanctiuni economice.

Directorul CIA a mai estimat, in linia declaratiilor anterioare ale Washingtonului, ca China, in ciuda sprijinului sau verbal, nu ofera sprijin militar Rusiei in razboiul sau din Ucraina.

Statele Unite sunt ingrijorate de presiunea militara tot mai mare a Beijingului in ultimii ani impotriva Taiwanului, o insula democrata pe care China o considera parte a teritoriului sau si pe care a promis ca o va lua inapoi intr-o zi.

Mai mult despre: ,

Comentarii: