Cifre OFICIALE. Numar record de SARACI in Rusia, sanctiunile Vestului au efect

externe

Numarul de cetateni rusi care traiesc sub pragul saraciei a ajuns la 19,2 milioane in 2015, cel mai ridicat nivel din ultimii 9 ani, recesiunea afectand puternic puterea de cumparare a familiilor din Federatia Rusa, potrivit statisticilor oficiale publicate luni, informeaza AFP, citata de Agerpres.

Aceste cifre ale Rosstat ilustreaza dublul efect pe care l-a avut asupra nivelului de trai al rusilor criza cauzata de prabusirea cursului la petrol si sanctiunile occidentale decise pe fondul razboiului din Ucraina, in conditiile in care presedintele rus Vladimir Putin si-a construit popularitatea pe progresele inregistrate in ceea ce priveste lupta impotriva saraciei.

Anul trecut, in jur de 19,2 milioane de rusi, adica 13,4% din populatie, au trait cu venituri inferioare pragului fixat de guvern in functie de un ‘cos de produse indispensabile’. In 2014, numarul acestor persoane se ridica la 16,1 milioane (11,2% din populatie), ceea ce inseamna o crestere cu 20%.

In al patrulea trimestru al lui 2015, pragul fixat era de 9.452 de ruble (123 de euro).

Ca in fiecare an, varful a fost atins in primul trimestru, cand numarul de cetateni rusi considerati saraci a ajuns la 22,9 milioane, adica 15,9% din populatie. In trimestrul patru, urmand tendinta sezoniera obisnuita, numarul celor aflati sub pragul de saracie a fost de 14,5 milioane, adica 10% din populatie.

Aceasta tendinta se explica prin cresterea spectaculoasa a preturilor provocata anul trecut de criza monetara, cu o prabusire a rublei, precum si de embargoul instituit de Kremlin asupra majoritatii produselor alimentare occidentale, ca represalii la sanctiunile europene si americane in contexul crizei ucrainene.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: