Cinci avioane F-16 din Olanda au ajuns la Fetesti. Acestea vor fi utilizate pentru instruirea pilotilor ucraineni

news

avioane F-16, aprobare, Statele Unite, Danemarca, Olanda, Ucraina, anthony blinken,

Cinci avioane F-16, destinate instruirii pilotilor ucraineni, au ajuns marti la Fetesti. 

Olanda va livra intre 12 si 18 avioane F-16 pentru a fi folosite in noul centru european de pregatire F-16 din Romania, care va fi deschis in curand, a declarat ministerul olandez al apararii.

Olandezii au promis, de asemenea, sa livreze Ucrainei F-16 pentru a fi folosite in lupta, alaturi de promisiuni similare din partea Danemarcei, Norvegiei si Belgiei.

Comunicatul MApN:

Cinci aeronave F-16 ale Fortelor Aeriene Regale Olandeze au aterizat marti, 7 noiembrie, in Baza 86 Aeriana „Locotenent Aviator Gheorghe Mociornita” din Fetesti. Aeronavele vor deservi Centrul European de Instruire F-16 (European F-16 training center- EFTC), infiintat ca urmare a colaborarii dintre Ministerul Apararii Nationale, prin Fortele Aeriene Romane si Ministerul Apararii din Tarile de Jos, prin Fortele Aeriene Regale, in parteneriat cu Compania Lockheed Martin si cu sprijinul Regatului Danemarcei, stat coordonator alaturi de Tarile de Jos, a Coalitiei internationale F-16.

Centrul va fi un hub international pentru instruirea pilotilor de aeronave F-16 si va facilita cresterea interoperabilitatii dintre aliati. Totodata, acesta va contribui la crearea unor standarde operationale comune si la intarirea capacitatii Aliantei Nord-Atlantice de a face fata provocarilor complexe din regiunea Marii Negre si din Europa de Est. Conform acordului de colaborare, ministerul roman al apararii pune la dispozitie Baza 86 Aeriana, facilitatile de instruire si sprijinul natiunii-gazda, Fortele Aeriene Regale ale Tarilor de Jos pun la dispozitie aeronave F-16, iar Compania Lockheed Martin asigura instructorii si mentenanta.

EFTC va contribui la accelerarea procesului de formare a pilotilor romani, in contextul in care Armata Romaniei se pregateste sa primeasca 32 de aeronave F-16, achizitionate recent din Norvegia.

Avand in vedere contextul geopolitic actual si pozitia strategica a Romaniei in regiunea Marii Negre, acest centru devine esential pentru colaborarea transfrontaliera, intarirea securitatii si consolidarea solidaritatii in cadrul NATO. Prin infiintarea Centrului European de Instruire F-16, Romania se angajeaza sa ofere un mediu de pregatire de inalta calitate, cu acces la resurse tehnice si know-how de ultima generatie, nu doar pentru pilotii romani, ci si pentru cei din statele aliate si partenere, inclusiv Ucraina.

Centrul European de Instruire F-16 din Baza 86 Aeriana „Locotenent Aviator Gheorghe Mociornita” din Fetesti va fi inaugurat printr-o ceremonie oficiala, la o data care va fi anuntata ulterior.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: