Cinci runde de alegeri din 2024 care vor modela ordinea globala. O mare surpriza ar putea veni din Mexic

externe

Claudia Sheinbaum

In contextul in care jumatate din lume se indreapta spre urne in 2024, iar aproximativ 30 de tari isi vor alege presedintele, iata cinci scrutine-cheie care trebuie urmarite, arata France24.

Revansa Trump-Biden?

Pe 5 noiembrie, zeci de milioane de americani isi vor alege presedintele intr-o competitie care l-ar putea mentine pe actualul presedinte Joe Biden la putere pana la varsta de 86 de ani.

Sondaj dupa sondaj arata ca majoritatea alegatorilor considera ca democratul predispus la gafe este prea batran pentru a fi comandant-sef, in ciuda faptului ca probabilul sau rival, fostul presedinte Donald Trump, face greseli similare la 77 de ani.

Dezinformarea pare sa fie o caracteristica a campaniei, o ramasita a ultimei competitii, care s-a incheiat cu sustinatorii lui Trump luand cu asalt Capitoliul SUA pentru a incerca sa opreasca certificarea victoriei lui Biden.

Trump porneste in competitia pentru nominalizarea partidului republican ca favorit clar, in ciuda multiplelor procese penale in care este judecat.

Campania lui Biden a suferit o noua lovitura dupa ce Camera Reprezentantilor, condusa de republicani, a votat in decembrie deschiderea unei anchete oficiale de punere sub acuzare pentru a stabili daca a profitat in mod necuvenit de pe urma afacerilor externe ale fiului sau in perioada in care era vicepresedinte in timpul mandatului lui Barack Obama.

Putin vrea inca sase ani

Un Vladimir Putin increzator, energizat de succesul trupelor sale in mentinerea pozitiilor in Ucraina dupa doi ani de razboi, spera sa isi prelungeasca guvernarea de 24 de ani cu inca sase ani la alegerile din martie.

La 8 decembrie, el a anuntat ca va candida pentru un al cincilea mandat, ceea ce l-ar mentine la putere pana in 2030.

In 2020, el a facut sa fie modificata constitutia pentru a-i permite, teoretic, sa ramana la putere pana in 2036, ceea ce i-ar putea permite sa domneasca mai mult decat Iosif Stalin.

Avand in vedere ca razboiul din Ucraina este folosit pentru a inchide sau reduce la tacere disidentii si oponentii, exista putine sanse ca cineva sa-i stea in cale.

Marele joc de putere al lui Modi

Aproape un miliard de indieni vor fi chemati la vot in aprilie-mai, cand cea mai populata natiune din lume va merge la urne, in cadrul unor alegeri in care premierul Narendra Modi si partidul sau nationalist BJP vor incerca sa obtina un al treilea mandat.

Cariera politica si succesul lui Modi s-au bazat pe sprijinul celor peste un miliard de hindusi din India si, spun criticii, pe alimentarea dusmaniei fata de marea minoritate musulmana a tarii.

In pofida unei represiuni a libertatilor civile in timpul mandatului sau, el porneste la vot ca favorit clar, sustinatorii sai atribuindu-i meritul de a fi imbunatatit pozitia tarii sale pe scena mondiala.

Testul UE pentru populisti

La cel mai mare scrutin transnational din lume, in iunie, peste 400 de milioane de persoane vor putea vota la alegerile pentru Parlamentul European.

Votul va fi un test de sustinere pentru populistii de dreapta, care au vant in panze dupa victoria Partidului Libertatii PVV al lui Geert Wilders, anti-islam si anti-UE, in alegerile olandeze din noiembrie si dupa victoria de anul trecut a partidului de extrema dreapta Fratii Italiei al Giorgiei Meloni.

Cu toate acestea, Bruxelles-ul se poate consola cu Polonia, unde fostul presedinte al Consiliului European, Donald Tusk, a revenit la putere pe o platforma solida pro-UE.

Prima femeie presedinte mexican?

Un fost primar de stanga al capitalei, o femeie de afaceri cu radacini indigene, se lupta pentru a intra in istoria Mexicului in iunie, devenind prima femeie presedinte al unei tari cu o traditie machista.

Fostul primar al orasului Mexico City, Claudia Sheinbaum, candideaza din partea partidului Morena al presedintelui demisionar Andres Manuel Lopez Obrador.

Adversara ei, Xochitl Galvez, a fost aleasa sa reprezinte o coalitie de opozitie, Frontul larg pentru Mexic

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: