Cinci rusi care au fugit de „mobilizarea partiala” sunt blocati pe aeroportul Incheon din Coreea de Sud

externe

Cinci rusi care au fugit din tara dupa ordinul de „mobilizare partiala” al Moscovei din septembrie anul trecut au ramas blocati pe Aeroportul International Incheon din Coreea de Sud, dupa ce autoritatile au refuzat sa-i accepte, potrivit CNN.

Trei dintre ei au sosit in octombrie, iar ceilalti doi in noiembrie, a spus avocatul lor Lee Jong-chan.

Lee a spus ca cererile lor pentru statutul de refugiat au fost respinse de catre Ministerul de Justitie din Coreea de Sud – lasandu-i blocati in terminalul plecari in asteptarea unei hotarari cu privire la apelul lor. „Li se ofera o masa pe zi, pranzul”, a spus Lee pentru CNN. „Dar restul zilei traiesc cu paine si bauturi.”

Barbatii au unde face dus, dar trebuie sa isi spele hainele manual si nu pot parasi terminalul plecari si zona de duty-free, a adaugat el.

„Ei au acces limitat la ingrijiri medicale (si) niciun sprijin pentru sanatatea lor mintala, ceea ce este important avand in vedere situatia lor precara”, a spus avocatul.

„Mobilizarea partiala” a cetatenilor rusi pentru a lupta in razboiul tarii impotriva Ucrainei a generat proteste furioase si a provocat un exod in masa. Datele au aratat ca peste 200.000 de persoane au fugit din Rusia catre Georgia, Kazahstan si Uniunea Europeana in prima saptamana dupa anuntarea mobilizarii.

Barbatii cu varsta de pana la 60 de ani fara antecedente penale sunt eligibili pentru recrutarea militara. Experienta militara anterioara nu este intotdeauna necesara.

Soldatii care refuza sa lupte si sa se intoarca in prima linie sunt tinuti in subsoluri pe teritoriul ucrainean ocupat si sunt acuzati de dezertare, potrivit familiilor lor. Numai cei condamnati pentru infractiuni sexuale impotriva minorilor, tradare, spionaj sau terorism sunt scutiti de conscriptie.

Ministerul de Justitie din Coreea de Sud a respins cererile barbatilor ca „nu merita sa fie evaluate” – pe motiv ca refuzul recrutarii nu a fost un motiv pentru recunoasterea refugiatilor, potrivit avocatului lor Lee.

Refuzul lor de a servi in armata rusa „ar trebui recunoscut ca un motiv politic”, avand in vedere ca invadarea Ucrainei de catre Rusia a fost „condamnata la nivel international”, a spus Lee.

Grupurile pentru drepturile omului au cerut guvernului sud-coreean sa le accepte statutul de refugiati.

„Cei care solicita statutul de refugiat dupa ce scapa de persecutia politica si religioasa din tarile lor de origine au drepturi la protectie in temeiul dreptului international”, se arata intr-o declaratie a unui grup sud-coreean de aparare a drepturilor omului.Probabil ca vor fi „retinuti sau inrolati cu forta” daca se intorc acasa, a adaugat grupul.

„Sunt refugiati politici care se confrunta cu persecutia”.

Barbatii au contestat decizia si trei dintre ei urmeaza sa se infatiseze instantei pe 31 ianuarie, cand se va decide daca cazul lor este „demn de evaluat”, a spus avocatul lor Lee.

In cazul in care instanta se pronunta in favoarea lor, Ministerul Justitiei va trebui sa examineze cererile barbatilor pentru statutul de refugiat.

Mobilizarea militara este o problema sensibila in Coreea de Sud, unde serviciul militar este obligatoriu pentru toti barbatii apti cu varste cuprinse intre 18 si 35 de ani. Nici macar atletii sau cantaretii K-pop nu sunt scutiti de serviciul militar. Obiectia pe motiv de constiinta, care a fost ilegala de zeci de ani, nu a fost permisa pana in 2018. Cu toate acestea, grupurile religioase au continuat sa-si exprime ingrijorarea cu privire la formele de „serviciu alternativ” care implica munca penitenciare timp de trei ani.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: