Cine este Abdul Malik al-Houthi, enigmaticul lider al teroristilor Houthi din Yemen?

externe

houthi, lider, Yemen, al-Houthi, teroristi

Abdul Malik al-Houthi, liderul enigmatic al luptatorilor Houthi din Yemen, ale caror atacuri asupra navelor din Marea Rosie au atras atentia armatelor americana si britanica, a creat o forta redutabila din membrii unor militii inarmati candva doar cu arme sovietice vechi.

Militantii sai, sustinuti de Iran, au promis ca vor mentine presiunea asupra comertului maritim mondial, ceea ce ar putea afecta economia mondiala, pana cand Israelul va inceta bombardamentele din Gaza pentru a elimina Hamas, care este, de asemenea, sustinut de Iran.

Teroristii houthi au declarat ca vor riposta dupa ce avioanele de razboi, navele si submarinele americane si britanice au lovit peste noapte in Yemen ca represalii la atacurile asupra transportului maritim din Marea Rosie, o extindere a conflictului regional din cauza conflictului din Gaza, despre care unii analisti spun ca ar putea submina castigurile interne obtinute cu greu de houthi.

Potrivit Reuters, al-Houthi si-a creat o reputatie de comandant feroce pe campul de lupta inainte de a se impune ca sef al miscarii houthi, luptatori care se lupta cu o coalitie militara condusa de Arabia Saudita din 2015, intr-un conflict care a ucis zeci de mii de oameni, a devastat economia Yemenului si a lasat milioane de oameni in pragul foametei.

Sub conducerea lui al-Houthi, in varsta de 40 de ani, grupul a dobandit zeci de mii de luptatori si un arsenal urias de drone militare si rachete balistice, folosindu-le pentru a lovi in mod repetat infrastructura strategica saudita, in ciuda anilor de bombardamente pe teritoriul sau.

In ianuarie 2022, teroristii houthi au ridicat miza cu un atac cu rachete asupra Emiratelor Arabe Unite, centru turistic si comercial din Golf, care este, ca si Arabia Saudita, un aliat-cheie al SUA.

„El (al-Houthi) a reusit sa transforme o militie rurala angajata in principal in tactici de insurgenta intr-una dintre cele mai dure grupari armate nestatale din regiune”, a declarat Ludovico Carlino, analist principal pentru Orientul Mijlociu si Africa de Nord la HIS Markit.

Intr-un discurs tinut in 2022, al-Houthi a declarat ca obiectivul sau este de a putea lovi orice tinta din Arabia Saudita sau Emiratele Arabe Unite, ambii mari producatori de petrol OPEC care considera Iranul si gruparile sale satelit  amenintari majore la adresa securitatii in Orientul Mijlociu si nu numai.

Al-Houthi este cunoscut pentru faptul ca rareori sta mult timp intr-un singur loc, ca nu se intalneste niciodata cu presa si ca este extrem de reticent in ceea ce priveste aparitiile publice programate.

De la inceputul razboiului din Yemen oficialii straini care au avut de-a face cu al-Houthi nu l-au intalnit niciodata in persoana, a declarat o sursa familiarizata cu aceasta chestiune.

Multi dintre cei care cautau intalniri au fost rugati sa se deplaseze la Sanaa, bastionul houthi, unde un convoi de securitate houthi ii ducea la case sigure si efectua controale de securitate inainte de a-i conduce intr-o camera de la etaj unde el aparea doar pe un ecran.

Sustinerea de catre Iran a gruparilor houthi a ajutat Teheranul sa isi extinda reteaua regionala de grupari fidele, care include Hezbollah in Liban si militiile din Irak si Siria.

Terorisii houthi neaga ca sunt marionete ale Teheranului si spun ca lupta impotriva unui sistem corupt si a agresiunii regionale.

 

 

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre: , , , ,

Comentarii: