Cine este Frederik, noul rege al Danemarcei, supranumit candva „printul petrecaret” sau Pingo

externe

rege, Danemarca, Frederik, Pingo

Danezii au avut parte de o surpriza in noaptea de Anul Nou, cand regina Margareta a II-a si-a anuntat abdicarea.

Singura regina in exercitiu din lume si cel mai longeviv monarh in viata din Europa se va retrage oficial pe14 ianuarie, cand se vor implini 52 de ani de cand a devenit regina.

„Voi lasa tronul fiului meu, printul mostenitor Frederik”, a anuntat ea in direct la televizor.

Dar ce stim despre viitorul rege al Danemarcei?

Printul mostenitor Frederik era cunoscut in Danemarca ca un fel de print petrecaret la inceputul anilor 1990, dar perceptiile au inceput sa se schimbe dupa ce a absolvit Universitatea Aarhus in 1995 cu un master in stiinte politice. A fost primul membru al familiei regale daneze care a avut o educatie universitara formala, precizeaza BBC.

In timpul studiilor a petrecut o perioada la Harvard, in Statele Unite, unde s-a inscris sub pseudonimul Frederik Henriksen.

Ulterior a servit in marina daneza, unde a fost poreclit „Pingo” – porecla care, potrivit Mail, a fost castigata dupa ce costumul sau de neopren s-a umplut de apa in timpul unui curs de scufundari si Frederik a trebuit sa se clatine ca un pinguin.

In varsta de 55 de ani, noul rege si-a castigat numele de temerar, participand in 2000 la o expeditie de schi de patru luni prin Groenlanda. A fost spitalizat in urma unor accidente cu sania.

„Nu vreau sa ma inchid intr-o fortareata. Vreau sa fiu eu insumi, o fiinta umana”, a spus el odata, insistand ca va ramane la fel de deschis chiar si dupa ce va prelua tronul.

La fel ca si regele britanic Charles al III-lea, noul suveran este cunoscut pentru pasiunea sa pentru mediu. El a promis sa „duca corabia” Danemarcei spre viitor.

Sotia sa, printesa Mary, a crescut pe insula australiana Tasmania si lucra ca avocat cand cei doi s-au cunoscut in 2000, intr-un bar din Sydney, in timpul Jocurilor Olimpice.

Ea a declarat odata, intr-un interviu, ca nu stia ca el este printul Danemarcei atunci cand s-au intalnit, spunand: „Nu stiam ca este print al Danemarcei: „O jumatate de ora mai tarziu, cineva a venit la mine si m-a intrebat: „Stii cine sunt acesti oameni?””.

Cei doi sunt considerati de unii ca reprezentand valorile moderne si au incercat sa le ofere celor patru copii ai lor – o fiica, un fiu si doi baieti gemeni – o educatie cat mai normala, trimitandu-i in principal la scoli de stat.

Spre deosebire de traditia regala britanica, nu va avea loc o ceremonie oficiala de incoronare pentru Printul mostenitor Frederik. In schimb, accederea sa va fi anuntata in ziua respectiva de la Castelul Amalienborg din Copenhaga.

El va deveni rege al Danemarcei si sef de stat in aceasta tara – care este o monarhie constitutionala -, precum si in Groenlanda si in Insulele Feroe.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre: , , ,

Comentarii: