externe

Cine este oligarhul care ofera 1.000.000 $ pe capul lui Putin: „Mort sau viu”. La 25 de ani era cel mai bogat om din Rusia

O recompensa de 1.000.000 de dolari pentru arestarea presedintelui rus Vladimir Putin a fost oferita ofiterilor militari de catre antreprenorul rus Alex Konanykhin intr-o postare pe care a publicat-o pe retelele de socializare saptamana aceasta, anunta Jerusalem Post.

„Promit sa platesc 1.000.000 de dolari ofiterului (ofiterilor) care, respectandu-si datoria constitutionala, il aresteaza pe Putin ca criminal de razboi conform legilor rusesti si internationale”, a scris Konanykhin pe LinkedIn. „Putin nu este presedintele rus, deoarece a ajuns la putere ca urmare a unei operatiuni speciale de aruncare in aer a unor cladiri de apartamente din Rusia, apoi a incalcat Constitutia prin eliminarea alegerilor libere si prin uciderea oponentilor sai”.

„In calitate de etnic rus si cetatean rus, consider ca este datoria mea morala sa facilitez denazificarea Rusiei. Voi continua sa ajut in continuare Ucraina in eforturile sale eroice de a rezista atacului Ordei lui Putin”, a adaugat omul de afaceri. Orda este cuvantul rusesc pentru „hoarda”, o banda de pradatori si jefuitori.

Postarea a fost insotita de o imagine cu o fotografie a lui Putin si cuvintele „Wanted: Mort sau viu. Vladimir Putin pentru crima in masa”.

Konanykhin are o istorie turbulenta cu guvernul rus.

Potrivit unui articol din 1996 din The Washington Post, Konanykhin a studiat la Institutul de Fizica si Tehnica din Moscova inainte de a abandona studiile si de a deschide o cooperativa studenteasca de constructii. El s-a extins apoi intr-o serie de alte afaceri, inclusiv in domeniul bancar, al actiunilor si al imobiliarelor.

La varsta de 25 de ani, avea un imperiu de peste 100 de firme. In 1992, companiile sale valorau aproximativ 300 de milioane de dolari. In acel an, a facut chiar parte din prima delegatie a presedintelui rus de atunci, Boris Eltin, care a mers la Washington.

In 1996, in timp ce locuiau in SUA, Konanykhin si sotia sa au fost arestati de agentii federali de imigrare sub acuzatia de incalcare a conditiilor vizelor americane. Se pare ca acest caz a fost declansat dupa ce autoritatile ruse au sustinut ca acesta a deturnat 8 milioane de dolari de la Banca Rusa de Schimb din Moscova.

Cazul a durat saptamani intregi, cu agenti FBI care au declarat ca mafia rusa a incheiat un contract pe viata lui Konanykhin, precum si cu un fost agent KGB care a declarat ca are indoieli serioase cu privire la acuzatiile formulate impotriva oligarhului.

In timpul procesului, Konanykhin a declarat ca unii dintre consilierii sai corporatisti de la Russian Exchange Bank au inceput sa faca presiuni asupra lui pentru bani si l-au amenintat, determinandu-l sa se mute in Ungaria, potrivit Post. El a sustinut ca a fost apoi amenintat din nou cu acte de violenta, ceea ce l-a determinat sa fuga in Republica Ceha si apoi la New York.

Konanykhin s-a plans de amenintari oficialilor rusi si chiar lui Eltin insusi. La un moment dat, autoritatile au incetat sa mai investigheze amenintarile si au inceput sa il investigheze in schimb pe el, sustinand ca a transferat ilegal 8 milioane de dolari din banca in conturile sale personale din strainatate. Autoritatile ruse au sustinut ca versiunea sa despre evenimente era falsa si ca urmarea sa ii calomnieze pe fostii sai angajati.

In cele din urma s-a ajuns la o intelegere, iar el a fost eliberat din detentie si, in cele din urma, i s-a acordat azil politic. Cu toate acestea, doar cativa ani mai tarziu, Consiliul de Apel pentru Imigrari a revocat azilul politic si a ordonat ca acesta sa fie deportat. Konanykhin si sotia sa au incercat sa fuga in Canada, dar au fost arestati.

Deportarea cuplului a fost anulata in urma mai multor audieri de urgenta, dupa ce judecatorul districtual american T.S. Ellis a considerat decizia ilegala, spunand: „Am impresia ferma ca este dorinta puternica a oamenilor din ramura executiva de a-l intoarce pe acest om in Rusia, din ce motiv nu pot spune. Pute”, potrivit unui raport al Moscow Times. El a primit din nou azil in 2007.

In 2011, a fondat TransparentBusiness, care ajuta companiile sa isi gestioneze forta de munca la distanta.

Urmareste-ne si pe:
Lavinia Popa

Share
Published by
Lavinia Popa

Recent Posts

Protestatar agresat de bodyguarzii Gabrielei Firea. Protestatarul a fost impins in fata masinilor de pe bulevardul de langa Primaria Capitalei – Video

Cunoscutul protestatar Marian Morosanu "Ceausescu" a fost agresat de garzile de corp ale candidatului PSD…

11 ore ago

Nicusor Dan a tinut „Primaria deschisa” pana la miezul noptii

Primarul Capitalei, Nicusor Dan, a invitat persoanele care au vizitat Primaria Municipiului Bucuresti inclusiv in…

11 ore ago

Imagini demne de un film de actiune: magazin de bijuterii jefuit in plina zi la Paris

Magazinul de bijuterii Harry Winston situat pe bulevardul Montaigne, in arondismentul 8 din Paris a…

11 ore ago

Iraniana Narges Mohammadi, laureata a premiului Nobel, supusa unui nou proces pentru „propaganda impotriva Republicii Islamice”

Activista Narges Mohammadi, laureata a Premiului Nobel pentru Pace in 2023, aflata in inchisoare, a…

O oră ago

Sibiu: Un tanar de 24 de ani arestat pentru ca si-ar fi ucis iubita

Un tanar in varsta de 24 de ani din Sibiu a fost arestat, sambata, sub…

11 ore ago

Si la altii nu doar la noi: scandal intr-o comisie din Congresul SUA din cauza „genelor false”

Un scandal a izbucnit in Congresul SUA dupa ce o politiciana a acuzat o rivala…

11 ore ago