Cine este „veriga-slaba” din UE, domnule cancelar Nehammer? In ultimele luni, Ungaria a lasat sa treaca in Slovacia peste 20.000 de migranti sirieni

externe

Austria, opozitie, sanctiuni, Rusia

In ultimele luni, Ungaria a lasat sa treaca in Slovacia cel putin 20.000 de migranti sirieni, printre care cel putin doi teroristi, potrivit sefului politiei nationale slovace, Istvan Hamran.

Unele partide slovace il acuza pe premierul ungar Viktor Orban ca a fabricat o criza pentru a ajuta campania anti-migranti a lui Robert Fico inainte de viitoarele alegeri din Slovacia. Unii primari locali din sudul Slovaciei spun ca, cel putin in mod clar, politia maghiara nu isi face treaba.

Cu toate acestea, un raport recent realizat de cotidianul maghiar Telex sugereaza ca este mai probabil ca politicile esuate ale guvernului Orban sa fi dus la o forta de politie cu un deficit grav de personal, care nu este capabila sa faca fata migratiei ilegale.

migranti, Ungaria, Austria, Viktor Orban

Reporterul cotidianului maghiar mai sus mentionat a verificat traseele migrantilor si a confirmat ca oricine poate trece cu usurinta granita ungaro-slovaca fara niciun control al politiei pe partea ungara, pe jos sau pe sosea, chiar si la cateva saptamani de la inceputul actualei situatii de criza.

De asemenea, complica tabloul faptul ca guvernul lui Orban a eliberat cel putin 1.400 de traficanti de persoane condamnati cu cetatenie straina in Ungaria, fara a se asigura ca aceste persoane parasesc tara, precum si ca isi termina pedeapsa cu inchisoarea in tarile lor.

Potrivit premierului slovac Ludovit Odor, „refugiatii nu vin de pe Marte, vin prin Ungaria, dar incearca sa intre si in Austria dinspre Ungaria in acelasi numar sau poate chiar mai mare”.

De asemenea, el a adaugat ca nu poate preciza daca eliberarea de catre guvernul ungar a traficantilor de persoane straini condamnati si expulzarea lor din Ungaria – fara a se asigura ca acestia pleaca efectiv – ar putea avea un impact asupra actualei migratii ilegale in masa.

Intre timp, propaganda pro-Orban de la Budapesta (aproape toata presa din Ungaria este aservita regimului lui Viktor Orban) pastreaza o tacere absoluta in ceea ce priveste criza migratiei in masa din Slovacia, in ciuda faptului ca se concentreaza, asa cum se stie, pe orice stire legata de migratia ilegala.

Motivul pare destul de evident: situatia actuala din Slovacia infirma afirmatia guvernului Orban potrivit careia acesta ar fi puternic si eficient in combaterea migratiei ilegale.

 

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: