Ciocniri cu fortele de ordine si arestari in campusurile universitare din lume. Mai multe proteste sunt asteptate pe masura ce Israelul porneste ofensiva din Rafah

externe

Campusurile universitare din intreaga lume au fost scena unui numar tot mai mare de proteste ale studentilor care cer institutiilor academice sa renunte la parteneriatele cu institutiile si companiile israeliene, potrivit The Guardian, France 24 si Reuters.

Studentii spun ca isi exprima opozitia fata de, ceea ce ei descriu drept, „complicitatea” universitatii lor la atacul Israelului asupra Gaza, care a ucis peste 34.700 de oameni. Israelul a declarat ca ofensiva sa militara a fost un raspuns la atacul militantilor Hamas din 7 octombrie, cand aproximativ 1.200 de persoane au fost ucise si 250 luate ostatice.

In SUA, de cand au izbucnit protestele la Universitatea Columbia din New York, au fost organizate demonstratii in aproape 140 de campusuri universitare din 45 de state si Washington DC. Peste 2.500 de demonstranti au fost arestati pana acum in SUA, protestele din campusurile universitare atragand atentia presei globale si reactiile palestinienilor prinsi in Gaza asediata.

Marti, politia a dispersat protestatarii de la Swiss University din Zurich si de la Freie Universitaet Berlin.

In Franta, politia a retinut 86 de persoane in urma unei operatiuni de evacuare a studentilor care protestau la Universitatea Sorbona din Paris, pentru o varietate de infractiuni de ordine publica, de la rebeliune la aderarea la un grup in vederea pregatirii de violente, au declarat miercuri procurorii, potrivit France 24.

Persoanele pot fi retinute timp de 24 de ore, care pot fi apoi prelungite cu inca 24 de ore.

Cu o zi inainte de operatiunea politiei, premierul Gabriel Attal a spus ca nu va exista niciodata dreptul de a perturba universitatile din Franta cu astfel de proteste.

Politia a actionat dupa ce aproximativ 100 de studenti au ocupat o sala de cursuri timp de doua ore in „solidaritate” cu locuitorii din Gaza, a remarcat un jurnalist AFP aflat la fata locului.

Tot miercuri, la Universitatea din Amsterdam (UvA) au avut loc ciocniri intre fortele de ordine si studentii care au promis ca vor ramane pe loc pana cand institutia va rupe legaturile cu Israelul.

Protestatarii de pe baricadele facute din birouri, garduri, paleti de lemn si caramizi au folosit stingatoare pentru a tine politia la distanta, au aratat imagini de la postul local de televiziune AT5.

Politistii i-au lovit pe protestatari cu bastoanele si i-au tarat de acolo si au daramat baricadele in cateva minute in strigatele de „Rusine!” ale protestatarilor. Marti, politia a retinut 169 de persoane, dupa ciocniri uneori violente.

Conducerea UvA a declarat luni ca are programe de schimb cu trei universitati din Israel, care sunt oprite din cauza problemelor de securitate, si coopereaza cu oameni de stiinta sau companii israeliene in opt proiecte de cercetare europene diferite. A spus ca niciunul dintre aceste parteneriate nu a sprijinit obiective militare; nu a mentionat teritoriile palestiniene ocupate de Israel.

Miercuri, Universitatea din Bruxelles a declarat ca va depune o plangere la politie impotriva studentilor care ar fi fost implicati intr-un protest violent, inclusiv un atac asupra liderului sindicatului studentilor evrei.

Studentii de la aproximativ 14 universitati din Marea Britanie au infiintat tabere de corturi in campus. Studenti de la Princeton si de la Edinburgh au inceput greva foamei in semn de protest fata de „tacerea si inactiunea” universitatilor lor.

Au existat raspunsuri variate din partea institutiilor academice la protestele studentilor, de la represiuni dramatice la negocieri.

Universitatea Brown din Rhode Island a intermediat saptamana trecuta un acord cu studentii conform caruia cel mai inalt organism de conducere al institutiei, Corporatia, va vota, in cadrul intalnirii din octombrie, oprirea investitiilor in companiile afiliate Israelului. In schimb, studentii au eliberat campusul.

Universitatea Northwestern din Illinois si Evergreen State College din Olympia, Washington, au ajuns, de asemenea, la intelegeri cu studentii, in timp ce Columbia si-a anulat ceremonia principala de absolvire.

Ocupatia de la Goldsmiths, University of London a luat sfarsit si dupa ce universitatea a fost de acord cu cererile studentilor, inclusiv redenumirea unei sali de curs dupa jurnalista Al-Jazeera Shireen Abu Akleh, ucisa de un soldat israelian in octombrie 2023 cand relata despre un raid in tabara de refugiati Jenin din Cisiordania chiar daca purta vesta albastra pe care era scris „Presa”, burse umanitare pentru studentii palestinieni si o revizuire a definitiei antisemitismului de catre Alianta Internationala pentru Memoria Holocaustului.

Trinity College Dublin (TCD) din Irlanda a declarat saptamana aceasta ca va retrage investitiile de la companiile israeliene care au legaturi cu asezarile din teritoriul palestinian ocupat.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: