Ciolacu a acceptat anularea certificatului de revolutionar. Tribunalul Buzau a luat act de solicitarea premierului de incetare a procesului

politica

Marcel Ciolacu, promisiuni, salariu mediu bruta, 2000 de euro

Tribunalul Buzau a luat act, joi, de solicitarea lui Marcel Ciolacu de incetare a procesului prin care a dat in judecata Secretariatul pentru Revolutionari dupa ce i-a fost anulat certificatul de „luptator cu merite deosebite”.

Ciolacu a luat decizia sa opreasca procesul in urma scandalului in care a fost acuzat ca l-a dat afara pe seful Secretariatului pentru Revolutionari din cauza ca i-a fost anulat certificatul.

Citeste si: Razbunarea lui Ciolacu. Recorder va fi anchetata pentru ca a publicat pagini din dosarul de revolutionar al lui Ciolacu: „Incalcarea datelor cu caracter personal”

In iulie, anul trecut, Marcel Ciolacu a dat in judecata Secretariatul de Stat pentru revolutionari, institutie aflata in sobordinea sa, pentru a-si recupera certificatul de revolutionar.

Ciolacu a intentat atunci proces la Tribunalul Buzau.

Secretariatul de stat pentru Revolutionari din cadrul Guvernului Romaniei a decis, in iunie, sa ii retraga lui Marcel Ciolacu certificatul de revolutionar, in care se afirma ca premierul a fost „Luptator cu merite deosebite” la Revolutie.

Decizia a fost luata cu o majoritate larga de voturi de membrii secretariatului.

Secretariatul a mentionat ca va sesiza instanta de judecata pentru a-i fi retras certificatul de revolutionar lui Ciolacu.

In luna martie, procurorii DNA au clasat dosarul in care seful PSD, Marcel Ciolacu, era cercetat pentru modul in care si-a obtinut certificatul de luptator cu merite deosebite in Revolutia din 1989. Despre deschiderea acestui dosar aktual24.ro a relatat in premiera, in 2020.

„In cauza disjunsa din dosarul la care faceti referire, la data de 17 martie 2023, procurorii anticoruptie au dispus solutia clasarii in conformitate cu prevederile art. 16, lit. b, teza I (‘fapta nu este prevazuta de legea penala ….’) din Codul de Procedura Penala.

Precizam ca, in dosarul respectiv s-au desfasurat acte de urmarire penala doar cu privire la fapta (in rem), raportat la modalitatea de solutionare a cererilor pentru eliberarea certificatelor de Luptator cu Rol Determinant.

Prin urmare, nicio persoana nu a avut calitatea de suspect sau inculpat”, se arata intr-un comunicat al DNA.

Cazul a fost disjuns dintr-un dosar care a fost deschis in urma unei plangeri adresata DNA de catre revolutionarul Marian Morosanu Tivilic privind acordarea de titluri de „luptator” de catre Secretariatul de stat pentru revolutionari.

Intr-o adresa a DNA din 20 octombrie 2020, in care Morosanu este anuntat ca plangerea sa a fost clasata, procurorii DNA mentioneaza insa ca a fost constituit un nou dosar penal, prin disjungerea cauzei, in ce priveste modul in care seful PSD a obtinut titlul de „luptator”.

Ordonanta este semnata de Mihai Pruna, procuror sef adjunct sectie in cadrul DNA. Pruna este fratele Ralucai Pruna, fost ministru al Justitiei.

In decembrie 2019, Marius Mioc, revolutionar recunoscut din Timisoara, a atras atentia asupra modului dubios in care Marcel Ciolacu a devenit „luptator in revolutie cu rol determinant”.

Marius Mioc a descoperit ca Ciolacu a obtinut acest titlu in conditiile in care numele sefului PSD nu apare pe lista celor care au solicitat, pana la data limita de 12 mai 2015, acordarea titlului. Mai mult, doi dintre membrii comisiei care a hotarat ca Ciolacu sa devina „luptator in revolutie cu rol determinant” s-au impotrivit, sustinand ca „nu sunt indeplinite conditiile”.

Ciolacu avea 22 de ani in 1989 si sustine ca a inceput activitatile „revolutionare” la Buzau inca din 14 decembrie 1989, cu doua zile inainte ca timisorenii sa iasa in strada.

In decembrie 2021, liderul PSD a spus ca isi va da demisia in cazul in care va fi trimis in judecata. „Ii urez succes, sa ma ancheteze. Nu am nicio emotie. Nu am de ce sa imi fie frica. Daca se va intampla acest lucru, imi voi da demisia, voi demisiona din fruntea PSD. Eu nu cred ca ne vom intoarce, iarasi, in trecut. Cine fura, sa plateasca, sa se duca la puscarie. Eu nu am luat bani de la stat, nu am nici pensie speciala, nu sunt scutit de impozit, platesc ca orice om, nu am nimic”, a declarat Ciolacu intr-o emisiune televizata.

In februarie 2022, presedintele PSD, Marcel Ciolacu, a sustinut ca „nu stie” sa fi facut vreo fapta penala in cariera sa, desi DNA ancheteaza  modul in care si-a dobandit titlul de „Luptator cu rol determinant in Revolutia Romana”. Ciolacu a primit certificatul de „luptator” la inceputul anului 2019.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: