Ciolacu, acuzatii delirante, sustine ca Orban a furat peste 10 miliarde euro: „Au furat tot ce au imprumutat”

politica

Presedintele PSD Marcel Ciolacu a declarat, sambata, in Botosani ca  Guvernul PNL a „furat” toti banii pe care i-a imprumutat.

„Guvernul a pasat toata raspunderea deschiderii scolilor catre autoritatile locale. Dar doar raspunderea, fara sa le dea niciun ban!

Primarii nostri si-au facut treaba, in conditii foarte grele, astfel incat copiii sa se intoarca in siguranta la scoala. Guvernul mai mult i-a incurcat cu tot felul de norme si masuri aberante.

Am fost azi la Sendriceni, in judetul Botosani, unde primarul a reusit sa acceseze fonduri si sa faca o scoala moderna. Copiii au aici conditii ca la oras.

Guvernul cand are de gand sa isi respecte promisiunile?! Sa trimita odata tabletele si mastile? Si sa dubleze alocatiile?!

Au furat tot ce au imprumutat! In rest, nimic!”, a scris Ciolacu pe Facebook.

Ministrul Finantelor, Florin Citu, a anuntat recent ca Romania s-a imprumutat in primele 6 luni ale anului cu 38 de miliarde de lei, la dobanzi „mai mici de la o zi la alta”.

Florin Citu a precizat ca deficitul bugetar de finantat pentru 5 luni a fost mai mic, de 31 de miliarde de lei, dar statul trebuie sa se imprumute pentru a acoperi „dezastrul facut de socialisti in ultimii 8 ani de guvernare”.

„Romania se imprumuta astazi pentru a acoperi deficitul bugetar si sa plateasca imprumuturile luate in trecut de socialisti. Am reusit sa castigam increderea investitorilor internationali si locali si ne imprumutam la dobanzi mai mici de la o zi la alta.

Totusi, exista diferente in nivelul dobanzilor si acestea vin de la conduita, independenta, a politicii monetare. Astfel, dupa cum se vede in tabelul din poza, diferentele apar de la modul in care politica monetara din fiecare tara decide sa-si atinga obiectivul. Am spus din primul moment ca politica fiscala nu o sa mai fie o sursa de instabilitate in economie si m-am tinut de cuvant. Toate masurile pe care le luam, premiate deja cu dobanzi mai mici de investitorii internationali, au acest obiectiv.

Revenind la imprumuturi. Va rog atentie mare. In primele 6 luni am imprumutat 38 miliarde lei pentru a plati imprumuturi si dobanzi care vin trecut. Ca sa intelegeti aceasta cifra, deficitul bugetar de finantat pentru 5 luni (fara dobanzile aferente imprumuturilor luate in trecut) a fost mai mic, 31 miliarde lei. Pe scurt, ne imprumutam sa acoperim dezastrul facut de socialisti in ultimii 8 ani de guvernare.

Daca socialistii nu ar fi subminat economia nationala, ar fi avut surplus bugetar in perioada de crestere economica peste potential, atunci astazi ne imprumutam doar sa acoperim deficitul bugetar. Dar socialistii au furat 8 ani de zile si acum au tupeul sa intrebe despre destinatia imprumuturilor pe care le facem. Totusi, si in aceste conditii, este foarte clar pentru toata lumea ca suntem un guvern responsabil si nu ne batem joc de banul public. De aceea scade rata inflatiei si urmeaza sa scada si dobanzile”, a scris Florin Citu.

Mai mult despre:

Comentarii: