Ciolacu anunta ca-i va face probleme cancelarului Austriei: „Eu cu certitudine voi ataca la CJUE daca Austria va vota impotriva aderarii Romaniei la Spatiul Schengen”

politica

Marcel Ciolacu

Premierul Marcel Ciolacu a declarat luni ca, in cazul in care Austria va vota, la Consiliul JAI din luna decembrie, impotriva aderarii Romaniei la Schengen, va ataca decizia la Curtea de Justitie a Uniunii Europene (CJUE), demers in care va dori sa aiba institutiile europene drept parteneri.

„Sunt doua momente. In octombrie este prima sedinta JAI, in decembrie avem a doua sedinta JAI – amandoua sunt sub presedintia Spaniei si tin legatura cu prim-ministrul Spaniei in ceea ce priveste trecerea pe ordinea de zi. Exista toata deschiderea din partea prim-ministrului Pedro Sanchez si toata sustinerea ca Romania sa adere la Spatiul Schengen.

In acest moment, cu Reprezentanta si cu Ministerul de Externe, vedem care sunt pasii cei mai buni. Exista si un vot impotriva Bulgariei, exercitat de catre Olanda. Intre timp s-a ridicat MCV-ul. Asteptam si o decizie a Olandei in ceea ce priveste Bulgaria, sa vedem daca putem merge in continuare la pachet. (…)

Eu cu certitudine, daca in decembrie Austria va vota impotriva aderarii Romaniei la Spatiul Schengen, voi ataca la CJUE. Mai mult, eu doresc ca in acest demers – si e un atac al statului roman, nu al unei persoane fizice – eu vreau sa am partener in acest atac pe care il fac la CJUE Consiliul European, care ne sustine si a declarat, Parlamentul European, care sustine Romania si a declarat, si Comisia Europeana, care ne sustine si a declarat. Deci lucrurile nu sunt chiar asa de comode pentru domnul prim-ministru Nehammer (premierul austriac – n.r.)”, a afirmat Marcel Ciolacu, la finalul sedintei conducerii PSD.

Seful Executivului a dat asigurari ca va folosi cu certitudine toate mijloacele pe care le are la indemana, tot ce este legat de acest subiect si tot ce este legal de facut, fiindca locul Romaniei este in Schengen.

„Eu n-am sa fiu niciodata ipocrit, nu pot sa spun (…) ca Spatiul Schengen este depasit. Atunci de ce am votat anul trecut cu Croatia? E o intrebare legitima a romanilor pentru prim-ministrul Nehammer. Nu pot sa am aceasta abordare.

Daca e asa de distrus Schengen-ul, eu n-am nicio problema ca Austria sa iasa din Spatiul Schengen, sa-si faca ziduri kilometrice cu sarma ghimpata si electrice, n-am nicio problema. Daca Austria doreste aceasta abordare, cu garduri, sa si le plateasca, sa iasa din Schengen, si noi o sa ne descurcam in interiorul Schengen fara probleme”, a sustinut Marcel Ciolacu.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: