Ciolacu anunta ca va sesiza CCR daca Orban va fi nominalizat ca premier: „Exista suspiciuni de neconstitutionalitate”

politica

Presedintele interimar al PSD, Marcel Ciolacu, a anuntat miercuri noapte la Digi24 ca va sesiza CCR daca presedintele Iohannis il va propune din nou pe Ludovic Orban ca premier.

„Nu stiu cat este de constitutionala este propunerea ca Ludovic Orban sa fie premier. Exista suspiciuni de neconstitutionalitate”, a declarat Ciolacu.

El a amenintat ca va sesiza CCR daca Orban va fi propus ca premier.

„Vom vedea ce facem daca Orban va fi propus. Am acest atribut de presedinte al Camerei de a face aceste sesizari de constitutionalitate catre CCR. Nimeni nu vrea un guvern ilegal”, a mai spus Ciolacu.

Toni Neacsu, fost membru al CSM, apropiat de PSD, sustine si el ca o noua nominalizare a lui Orban ar fi neconstitutionala.

„Desemnarea drept premier a aceluiasi premier caruia prin motiune de cenzura Parlamentul i-a retras sprijinul politic ridica grave probleme de constitutionalitate, iar o astfel de decizie a Presedintelui cu siguranta va ajunge pe masa CCR sub forma unui conflict juridic de natura constitutionala.

Premierul Orban nu a fost demis (=concediat) de catre o majoritate parlamentara ci, constititional vorbind, de catre Parlament.

Presedintele nu poate face arbitrar o propunere de premier, caci asa ar desemna-o pe liftiera de la Ministerul Muncii ci, daca respecta principiul loialitatii constitutionale, acea propunere care intruneste o virtuala majoritate in Parlament.

In caz contrar, Presedintele ar putea ca prin desemnari in bataie de joc – de exemplu antrenorul lui de tenis, gradinarul de la Cotroceni si in sfarsit baiatul de la bilete de la Cinema Cotroceni – sa aiba practic in maini, oricand doreste, dizolvarea Parlamentului. Va asigur ca nu asta permite Constitutia”, a scris Neacsu pe Facebook.

Mai mult despre: ,


Comentarii: