Ciolacu confirma, parlamentarii vor fi scutiti de la obligativitatea de a avea certificat verde: „Nu poti sa le interzici accesul”

politica

Presedintele PSD Marcel Ciolacu a confirmat joi ca parlamentarii vor fi exceptati de la obligativitatea de a avea certificat verde pentru a intra in Palatul Parlamentului. „In ceea ce priveste parlamentarii, de exemplu, nu poti sa le interzici accesul, dar poti sa le aplici sanctiuni. Faptul ca sunt alesi locali, la fel ca primarii, parlamentarii, consilieri judeteni locali, nu pot sa le interzici sa isi exercite mandatul, pentru ca acest lucru incalca Constitutia, dar poti sa vii cu sanctiuni”, a spus Ciolacu.

„Nu este luata o decizie. Exista o ordonanta de urgenta care prevede includerea certificatului verde. Exista o ordonanta de urgenta. De aceea ministrul Sanatatii a venit cu o propunere care are o latura de specialitate si o latura sa nu incalcam Constitutia. Vom vedea forma finala. In astfel de situatii de pandemie, picam un pic in ridicol din punctul meu de vedere”, a afirmat Marcel Ciolacu, joi la Parlament.

Intrebat ce este neconstitutional in noul proiect privind certificatul verde si ce i-a transmis presedintele Klaus Iohannis, liderul PSD a raspuns: „Presupun ca domnul Iohannis nu e specialist in constitutionalitate. Domnul Robert Cazanciuc este un specialist in ceea ce priveste constitutionalitatea. Domnul Titus Corlatean este si el un specialist in constitutionalitate”.

„Veti vedea decizia pe care o luam in coalitie. Acum 2 luni am spus ca nu e suficient doar certificatul verde. Aveti parerile dumneavoastra si doriti sa le aflati si pe ale mele, lasati-ma sa vorbesc. Nu este suficient certificatul verde. E nevoie sa venim si cu o noua organizare in sistemul sanitar, la ATI, trebuie sa venim si cu un stoc de antivirale ca sa ne pregatim pentru acest val 5. In ceea ce priveste incalcarea Constitutiei, va repet, avem specialisti. Eu nu imi aduc aminte de acest certificat verde, de aceasta propunere legislativa de acum 2 luni”, a completat Ciolacu.

Chestionat daca va mai fi aplicat certificatul verde la locul de munca, in noua lege, presedintele social-democratilor a replicat: „Vom vedea proiectul cum va fi aprobat”.

„Domnul Rafila,la fel ca si mine, sunt ferm convins ca va fi de acord sa nu fie incalcata Constitutia. Pentru ca nu a fost pana acum prezentata pana ieri aceasta forma specialistilor. Intrebati de faptul ca nu e corect ca unii sa aiba si altii nu. In ceea ce priveste parlamentarii, de exemplu, nu poti sa le interzici accesul, dar poti sa le aplici sanctiuni. Faptul ca sunt alesi locali, la fel ca primarii, parlamentarii, consilieri judeteni locali, nu pot sa le interzici sa isi exercite mandatul, pentru ca acest lucru incalca Constitutia, dar poti sa vii cu sanctiuni”, a mai explicat Ciolacu.

El a vorbit si despre o prevedere in ceea ce priveste suspendarea contractului de munca.

„Daca doar transpune ce prevede ordonantat de urgenta, nu are rost sa venim cu el. Inseamna ca avem noutati si in acest proiect. Nu este o decizie finala pe proiect. Eu mentin parerea ca trebuie adoptat in aceasta sesiune (noul proiect privind certificatul verde – n.r.)”, a mai afirmat Marcel Ciolacu.

Social-democratii nu sunt de acord ca certificatul COVID sa fie obligatoriu la locul de munca, au precizat surse din partid pentru News.ro, astfel ca proiectul la care a lucrat Alexandru Rafila nu mai e de actualitate. Decizia privind eliminarea acestei obligativitati la locul de munca a documentului a fost luata in urma unei discutii cu presedintele Klaus Iohannis.

PSD considera ca o conditionare a dreptului la munca de prezentarea certificatului COVID este neconstitutionala, si nu se poate aplica.

Social-democratii si liberalii s-au intalnit, miercuri seara, cu presedintele Klaus Iohannis, concluzia reiesind in urma acestei discutii cu seful statului.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: