Ciolacu, despre lipsa de personal din spital: „Am deblocat posturile din sanatate, managerii pot sa faca angajari”

politica

Marcel Ciolacu

Premierul Marcel Ciolacu a declarat ca masurile luate de Guvern permit, in prezent, angajarea de personal medical in spitale fara sa existe obligativitatea unui memorandum si a subliniat ca, in continuare, se are in vedere gasirea unei solutii pentru a impulsiona angajarile in unitatile spitalicesti mari, de genul Spitalului Universitar sau Institutului Clinic Fundeni.

El a fost intrebat marti, la Guvern, despre lipsa de personal medical din anumite spitale din tara, un exemplu fiind spitalul de la Gaesti.

„Stiti foarte bine ca am deblocat posturile din invatamant si din sanatate. Nu mai exista obligativitatea unui memorandum in cazul in care cineva iese la pensie sau renunta, isi da demisia. Automat, managerii pot sa faca angajari. La sistemul de urgenta nu exista nicio restrictie, la fel si la ATI. Acum, dupa discutiile avute cu domnul ministru, o sa mergem si pe institutiile mari spitalicesti. Sunt programele nationale, sunt si ONG-urile, ‘Salvati Copiii’, „Caravana cu medici”, unde se incearca sa se mearga cu actul medical, cu preventia, cu controalele medicale in zona rurala, dar trebuie sa recunoastem ca sunt cateva institutii de elita, spitalicesti, cum e Spitalul Universitar, cum este Institutul Fundeni, acolo se salveaza vietile, acolo intra pacientii aproape fara speranta si pleaca pe picioare. Acolo, am discutat cu domnul ministru, si o sa venim cu o solutie ca sa impulsionam cumva angajarile. Acei oameni, cateodata, nu mai au timp, nici daca au libere nu mai au timp sa le ia”, a declarat Ciolacu.

El a explicat ca solutia va tine cont si de eventuala modificare a unui ordin al ministrului Sanatatii, emis pe vremea cand la sefia ministerului se afla Eugen Nicolaescu, care elimina distinctiile intre medicii de diferite specialitati.

Marcel Ciolacu a mai spus ca toate propunerile privind finantarea listei de medicamente compensate sunt aprobate in Guvern .

El a fost intrebat despre faptul ca la nivelul Ministerului Finantelor nu s-a ajuns la un consens pentru finantare in privinta „listei medicamentelor compensate”.

„E vorba de medicamentele inovative, Si ieri am avut discutii impreuna cu domnul ministru, cu presedintele Asociatiei Producatorilor de Medicamente Inovative. Si vreau sa va anunt ca, in acest moment, din costurile statului roman, costurile sunt 80% pentru medicamente inovative si 20% pentru medicamentele generice. Medicamentele generice acopera 80% dintre pacienti, medicamentele inovative acopera 20% dintre pacienti (…) Nu stiu de blocari, ce stiu este ca tot ce propune Ministerul Sanatatii se aproba”, a declarat Marcel Ciolacu, citat de Agerpres.

El a adaugat ca a discutat despre perspectiva producerii anumitor medicamente in tara.

„Am vorbit punctual de Antibiotice Iasi, fiindca acolo si statul poate sa intervina cu sume si pentru cercetare, dar, mai ales, pentru zona de productie. Am vorbit de anumite medicamente care au aparut foarte recent. Din cate stiu eu, presedintele Asociatiei Europene a Producatorilor de Medicamente acolo o sa vina cu o propunere, astfel incat sa fie cat mai eficient cheltuiti banii”, a declarat Ciolacu.

Prim-ministrul a participat marti, la Palatul Victoria, la prezentarea a trei caravane medicale, in cadrul evenimentului de lansare a serviciilor medicale mobile pentru mediul rural, organizat de Salvati Copiii Romania in parteneriat cu Guvernul.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: