politica

Ciolacu explica de ce au crescut salariile cu 15% in ministere: „Este un drept al acestor oameni, putem suporta de la buget”

Presedintele PSD, Marcel Ciolacu, a explicat, miercuri, decizia care a dus la cresteri de venituri pentru salariatii unor institutii de stat. El a explicat, astfel, ca la Ministerul Culturii erau salarii mici, iar la CNAIR se producea o ”depopulare” pentru ca oamenii plecau la Compania Nationala de Investitii. ”Pana la urma, nu este o majorare, este o lege care se pune in aplicare. Si nu este o pomana, este un drept al acestor oameni, conform Legii 153”, explica Ciolacu.

”In primul rand, exista o lege, Legea 153, care s-a prorogat termenul de intrare in aplicare de vreo doi ani, din cate stiu eu. La sanatate si la profesori s-a aprobat in avans o patrime si acum a venit ultima patrime din Legea 153. Deci, pana la urma, nu este o majorare, este o lege care se pune in aplicare. Si nu este o pomana, este un drept al acestor oameni, conform legii 153.

Existau doua ministere – Ministerul Transporturilor si Ministerul Culturii – care nu aveau acest 15%. Ce s-a intamplat? Angajatii de CNAIR – la CNAIR fiind cele mai multe investitii pe infrastructura mare, s-au mutat la CNI din cauza veniturilor mici de la transporturi, veniturilor mai ari la dezvoltare.

(…) Depopulam zona unde aveam cel mai mare interes, ca stat roman, respectiv la fonduri europene si la infrastructura mare si populam o zona de investitii din bugetul de stat. Era total anormal, si aici domnul Grindeanu a venit si a explicat.

La cultura, nu vreau sa va spun ce salarii sunt in Ministerul Culturii, va rog frumos sa va interesati ca sa vedeti ca a fost corect. Si s-a mai venit la Ministerul Sanatati pe zona de PNRR si fonduri europene. Noi, in coalitie, am hotarat foarte clar sa fie o crestere pentru cei care gestioneaza fonduri europene, n functie de performanta, prin ordin al fiecarui minister”, a afirmat Marcel Ciolacu, miercuri, la Parlament, raspunzand unor intrebari.

El a adaugat ca, in ceea ce priveste majorarile salariale pentru angajati de la Ministerul Sanatatii, ”daca nu este o majorare sustenabila, nu va fi pusa in aplicare”.

Intrebat dare este impactul bugetar al acestor cresteri de venituri, Ciolacu a raspuns: ”este, in acest moment, totul sustenabil”.

”Este o socoteala facuta la Ministerul de Finante”, a adaugat Ciolacu.

Liderul social-democrat a explicat ca in unele zone banii vor fi alocati ”cu directie” catre cei care lucreaza la implementarea Planului National de Redresare si Rezilienta (PNRR).

Intrebat cum vor fi reduse cheltuielile bugetare, Ciolacu a explicat ca ”fiecare ordonator de credite va fi obligat” sa faca acest lucru.

El a aratat ca, la Camera Deputatilor se reduc cheltuielile ”in primul rand de la deplasarile externe”, aratand ca ”de la sapte la o deplasare am ajuns la doi, dupa negocierile cu presedintii de comisii”.

Urmareste-ne si pe:
AK-24

Share
Published by
AK-24

Recent Posts

Atac rusesc cu drone asupra Kievului si Odesei. Ucrainenii au lovit Sevastopolul duminica dimineata

Potrivit fortelor aeriene ucrainene, zonele afectate au inclus Kievul, regiunea Vinita din sud-vestul capitalei, regiunea…

O oră ago

Cheltuielile militare ajuta la cresterea economica a Rusiei. Crestere de 5,4% in primul trimestru al anului 2024

Economia Rusiei a crescut cu 5,4% in primul trimestru al anului 2024, arata statisticile oficiale…

6 minute ago

SUA instaleaza un numar record de 5 milioane de instalatii solare si isi propune 10 milioane pana in 2030

Un comunicat publicat de Asociatia Industriilor de Energie Solara (SEIA) sustine ca SUA a depasit…

8 minute ago

Un nou summit in format Ramstein va avea loc luni. Reuniune a ministrilor Apararii aliati privind sprijinul militar pentru Ucraina

Urmatorul summit in "format Ramstein" al Grupului de contact pentru aparare din Ucraina (UDCG) va…

55 de minute ago

Traficanti de droguri de mare risc, retinuti in Bistrita. Unul dintre ei este acuzat si de viol asupra unei persoane minore

Politistii Serviciului de Combatere a Criminalitatii Organizate Bistrita-Nasaud, impreuna cu procurorii Directiei de Investigare a…

2 ore ago

Regele Charles al III-lea va participa la ceremoniile prilejuite de aniversarea a 80 de ani de la „Ziua Z”, in Franta

Regele Charles al III-lea intentioneaza sa calatoreasca, luna viitoare, in Franta pentru ceremoniile care vor…

2 ore ago