Ciolacu il bubuie Dincu, ministrul Apararii: „A gresit, categoric, trebuia sa vorbeasca cu presedintele. Se impun mai multe remanieri in guvern”

politica

Presedintele PSD, Marcel Ciolacu, a anuntat miercuri ca ministrul Apararii, Vasile Dincu, a „a gresit, categoric” in momentul in care a cerut Ucrainei sa poarte negocieri cu Rusia. El a spus ca Vasile Dincu ar fi trebuit sa vorbeasca cu presedintele si cu premierul inainte de a exprima o pozitie.

„Cand esti ministru al Apararii in tara care are cea mai lunga granita cu un stat aflat in razboi, nu mai ai crezuri, ai o politica. Presedintele e comandantul suprem al Armatei, e normal sa ai o pozitie fata de aceasta problema. Nu stiu daca domnul Klaus Iohannis a vorbit cu primul ministru.

Dar, repet, ca ministru al Apararii nu mai ai crezuri cu privire la astfel de probleme, ci aplici politica statului tau. (…) Ca parere personala, colegiala, categoric da, a gresi”

Ati vazut ca a fost o reactie a presedintelui Zelenski. Nu e un razboi al Rusiei cu Ucraina, ci al lui Putin cu toate tarile democratice. Nu putem pierde un astfel de razboi. Ce se va intampla daca toate tarile democratice vor face un pas inapoi, mai ales in zona Pacificului.

Despre Vasile Dincu ma exprim in interior. Public doar laud ministri.

Daca primul ministru va cere remanierea lui Vasile Dancu in Coalitie vom avea aceasta discutie, Cred ca acolo trebuie sa fie argumente. Cred ca s-ar fi impus mai multe remanieri, dupa parerea mea, pana acum, si de la un partid, si de la celalalt. E foarte importanta eficienta guvernului”, a declarat Ciolacu intr-un interviu pentru EVZ.

Citeste si: Dincu e pe faras, l-a enervat si pe Klaus Iohannis. Presedintele spune ca ministrul Apararii nu cunoaste „pozitia oficiala a Romaniei si UE” in legatura cu Ucraina

Presedintele Klaus Iohannis a a vut marti, marti, o reactie dura fata de declaratiile lui Vasile Dincu in legatura cu Ucraina. Iohannis a spus ca doar Ucraina va decide „cand, cum si ce negociaza” in contextul razboiului, aratand ca aceasta este pozitia oficiala a Romaniei si a UE, iar unii politicieni de la noi trebuie sa „citeasca mai frecvent revista presei sa afle aceste pozitii”.

„Ucrainenii platesc pretul de sange in acest razboi si trebuie sa acceptam ideea cu totii ca doar Ucraina va decide cand, cum si ce negociaza. Aceasta pozitie este pozitia noastra oficiala, este pozitia oficiala a UE si probabil unii demnitari de la noi trebuie sa citeasca mai frecvent revista presei sa afle aceste pozitii”, a spus Iohannis, la Palatul Cotroceni, in declaratia comuna cu omologul georgian, Salome Zourabichvili.

Citeste si: Gafele ministrului Dincu l-au enervat si pe presedintele Ucrainei, Zelenski. Replica taioasa, nu pot exista negocieri cu Rusia: „Teroristii trebuie neutralizati”

Seful statului a fost intrebat in legatura cu declaratiile recente ale ministrului Apararii, Vasile Dincu.

Vasile Dincu a declarat pe 8 octombrie ca negocierea reprezinta singura sansa pentru ca Rusia sa faca pace cu Ucraina.

„Razboiul va mai continua, (…) singura sansa a pacii poate sa fie negocierea cu Rusia. Sigur, e vorba de o negociere complexa. (…) Tarile lumii, NATO, Statele Unite sa negocieze pentru Ucraina garantii de securitate si o pace cu Rusia. Singura Ucraina nu va putea sa negocieze cu Rusia, deoarece clasa politica din Ucraina in momentul acesta nu poate sa isi permita sa-si asume (…) pierderea de teritorii, o pierdere injusta pana la urma de teritorii. Ar fi o infrangere prea mare pentru politica”, a declarat Dincu, la Prima TV.

Potrivit acestuia, Rusia are resurse sa prelungeasca razboiul. „Ideal ar fi sa se ajunga la o situatie de negociere, chiar daca s-ar ajunge la un conflict inghetat, negocierea tot ar face mai mult bine decat ceea ce se intampla acum, distrugerea de vieti omenesti, de bunuri”, a explicat Dincu.

Ministrul Dincu, discurs extremisto-AUR-ist: „Acum cand se intalnesc doi barbati vorbesc despre epilare si pedichiura”

Pravda Ucraina, una dintre cele mai citite publicatii din Ucraina, a scris luni ca presedintele Zelenski a avut o replica la adresa ministrului roman al Apararii, Vasile Dincu, care a cerut „negocieri” cu Rusia.

„Vreau sa adresez acest discurs al meu din aceasta seara celor din lume care sunt supusi manipularii rusesti cu privire la presupuse negocieri. Se presupune ca numai negocierile pot pune capat acestui razboi terorist rusesc brutal. Vrea statul terorist pace? Evident ca nu. Dovedeste acest lucru in fiecare zi si in fiecare noapte… teroarea constanta impotriva civililor este un refuz clar al Rusiei de a negocia cu adevarat”, a spus Zelenski, duminica seara.

El  s-a referit apoi la bombardamentele efectuate de Rusia in Zaporojie.

„Cand cineva vrea negocieri – nu face astfel de lucruri. Dar cand cineva este terorist – face exact asta. Ajuta cu adevarat negocierile la depasirea terorii? Toata lumea trebuie sa dea un raspuns sincer la aceasta intrebare acum. Teroristii trebuie neutralizati”, a spus el.

Zelenski a cerut recunoasterea Rusiei ca stat terorist, restrictionarea oricarui contact economic cu orice entitate rusa si condamnarea la toate nivelurile a oricarei actiuni de escaladare a Rusiei.

„Si este nevoie de o asistenta principiala si suficienta pentru Ucraina, pentru poporul nostru care este vizat de statul terorist. Trebuie sa acceleram furnizarea de sisteme de aparare aeriana suficiente si eficiente pentru Ucraina. Negocierile privind furnizarea unor astfel de sisteme de aparare antiaeriana si negocierile privind cresterea altor tipuri de sprijin in domeniul apararii, politic si financiar pentru Ucraina sunt singurul format de negociere posibil care poate aduce pacea mai aproape”, a declarat presedintele.

Pravda Ucraina subliniaza apoi ca, pe 9 octombrie, ministrul roman al Apararii, Vasile Dincu, a declarat ca negocierile cu Rusia sunt singura cale de a obtine pacea in razboiul total ruso-ucrainean.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre: ,

Comentarii: