Ciolacu s-a dat de gol. Cum va reusi PSD sa anuleze la CCR desfiintarea Sectiei Speciale: „Amendament neconstitutional”

politica

Marcel Ciolacu a anuntat, joi, dupa ce Comisia Juridica a dat aviz pozitiv pentru proiectul de lege privind desfiintarea Sectiei Speciale, ca PSD va sesiza CCR. El a facut referire si la amendamentul introdus de UDMR, conform caruia judecatorii si procurorii vor putea fi trimis in judecata doar cu aviz din partea CSM.

„Vom ataca la CCR cu sau fara acest amendament, pe care eu il consider neconstitutional”, a anunta Ciolacu intr-o conferinta de presa.

Amendamentul a fost propus de UDMR, fiind o conditie obligatorie pentru ca udemeristii sa sustina in Parlament desfiintarea Sectiei Speciale. Ulterior, ei au pasat amendamentul unui deputat al minoritatilor, pentru a-si masca implicarea in maltratarea proiectului de lege propus de Guvern. Cel mai probabil, amendamentul a fost plantat special in lege pentru ca aceasta sa fie apoi declarata neconstitutionala de PSD.

Comisia juridica a Camerei Deputatilor a dat, joi, raport favorabil proiectului privind desfiintarea Sectiei de investigare a infractiunilor din justitie, adoptand mai multe amendamente, printre care si unul al deputatului minoritatilor nationale Ionel Stancu, care prevede ca magistratii pot fi trimisi in judecata doar cu incuviintarea CSM.

S-au inregistrat 17 voturi pentru si 11 impotriva. Decizia a fost luata dupa o dezbatere de 6 ore in comisie.

„La data intrarii in vigoare a prezentei legi, Sectia pentru investigarea infractiunilor din justitie din cadrul Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, denumita in continuare Sectia, se desfiinteaza”, prevede proiectul.

Membrii comisiei au adoptat mai multe amendamente.

„Judecatorii si procurorii pot fi perchezitionati, retinuti, arestati preventiv sau arestati la domiciliu numai cu incuviintarea Sectiei pentru judecatori sau, dupa caz, a Sectiei pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii. Judecatorii si procurorii pot fi trimisi in judecata pentru savarsirea unei infractiuni contra infaptuirii justitiei, de coruptie si de serviciu ori a unei infractiuni asimilate infractiunilor de coruptie numai cu incuviintarea Sectiei pentru judecatori sau, dupa caz, a Sectiei pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii. In caz de infractiune flagranta, judecatorii si procurorii pot fi retinuti si supusi perchezitiei potrivit legii, Sectia pentru judecatori sau, dupa caz, Sectia pentru procurori fiind informata de indata de organul care a dispus retinerea sau perchezitia”, prevede amendamentul depus de Iulian Stancu.

Sectia pentru judecatori a Consiliului Superior al Magistraturii incuviinteaza trimiterea in judecata a judecatorilor pentru savarsirea unei infractiuni contra infaptuirii justitiei, de coruptie si de serviciu ori a unei infractiuni asimilate infractiunilor de coruptie. Sectia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii incuviinteaza trimiterea in judecata a procurorilor pentru savarsirea unei infractiuni contra infaptuirii justitiei, de coruptie si de serviciu ori a unei infractiuni asimilate infractiunilor de coruptie. Daca cererea de incuviintare a trimiterii in judecata priveste un magistrat membru al Consiliului Superior al Magistraturii, acesta nu are drept de vot la solutionarea respectivei cereri. Analizand cererea de incuviintare a trimiterii in judecata, sectia nu se poate pronunta cu privire la temeinicia acuzatiei si nici cu privire la oportunitatea trimiterii in judecata, la legalitatea administrarii probelor si a efectuarii celorlalte acte de urmarire penala. Sectia corespunzatoare se pronunta prin hotarare, in termen de 15 zile de la primirea acesteia. Sectia poate respinge cererea, prin hotarare motivata, mai prevede un alt amendament adoptat.

In schimb, membrii comisiei au respins toate amendamentele depuse de PSD referitoare la eliminarea textelor proiectului.

Raportul comisiei urmeaza sa intre in dezbaterea plenului Camerei Deputatilor, care este prima camera sesizata.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: