Ciolacu si Ponta se unesc sa blocheze posibilitatea ca romanii din Diaspora sa voteze trei zile: „Sesizam Avocatul Poporului si Comisia de la Venetia”

politica

Presedintele interimar al PSD, Marcel Ciolacu, a anuntat, miercuri, ca va cere Avocatului Poporului sa sesizeze CCR in legatura cu ordonanta de urgenta adoptata de Guvernul Orban privind sistemul electoral.

Ciolacu s-a aratat extrem de indignat ca Guvernul PNL a adoptat marti seara 25 de ordonante de urgenta.

„Vom scrie mai multi presedinti de partide Avocatului Poporului sa se sesizeze cu privire la ordonanta de modificare a sistemului electoral. O sa sesizam iar Comisia de la Venetia. O sa solicitam desecretizarea stenogramelor din sedinta de guvern de azi noapte, sa vada toti romanii ce s-a putut intampla intr-o sedinta de guvern in toiul noptii. Motiunea de cenzura va trece”, a declarat Ciolacu.

Guvernul a adoptat marti seara Ordonanta de Urgenta privind organizarea alegerilor parlamentare inainte de termen, act normativ care prevede, printre altele, trei zile de vot in diaspora si posibilitatea de a vota la orice sectie de votare.

„Ordonanta de urgenta pentru organizarea alegerilor parlamentare inainte de termen a fost adoptata in sedinta de guvern de astazi. Vorbim despre extinderea prevederilor care au fost benefice si s-au dovedit a fi in avantajul cetatenilor care au dorit sa voteze la alegerile prezidentiale, respectiv trei zile de vot in diaspora si, de asemenea, posibilitatea de a vota la orice sectie de votare, pentru a incuraja participarea la vot a cetatenilor romani – au fost incluse in acest proiect. (…) De asemenea, a fost dublat numarul parlamentarilor pentru diaspora de la doi la patru senatori si de la patru la opt deputati”, a declarat seful Cancelariei prim-ministrului, Ionel Danca, marti seara, intr-o conferinta de presa la finalul sedintei de guvern.

Seful Cancelariei premierului a explicat ca in eventualitatea organizarii de alegeri anticipate, exista un vid legislativ, problema care trebuia reglementata.

„Sunt contradictii sau termene necorelate intre prevederile constitutionale in aceasta privinta si prevederile din legislatia electorala. Constitutia prevede un termen de trei luni de zile pentru organizarea alegerilor parlamentare dupa dizolvarea Parlamentului, in timp ce legislatia electorala prevede un termen de minimum 90 de zile pentru organizarea acestor alegeri. Termenul stabilit prin acest proiect de OUG este de 50 de zile pentru anuntarea datei alegerilor parlamentare dupa dizolvarea Parlamentului, iar acest anunt poate fi facut in termen de cinci zile de la dizolvarea Parlamentului”, a precizat Danca.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre:

Comentarii: