politica

Ciolos, reactie acida dupa ce PNL i-a cerut sa prezinte scuze ca a trantit Guvernul Citu: „Nu e momentul sa ne mangaiem orgoliile legate de trecut cand avem crizele care ne explodeaza in fata”

Premierul desemnat Dacian Ciolos afirma ca este „utopic” sa se vorbeasca acum despre un alt prim-ministru, de la PNL, pentru ca deocamdata exista un premier desemnat, mentionand ca liberalii cer USR sa isi ceara scuze pentru trecut, dar nu propun solutii pentru situatia de criza.

Ciolos a afirmat ca USR este gata sa isi asume un guvern monocolor, chiar daca, simbolic, este „un proiect kamikaze”, subliniind ca el a trecut prin momente mai dificile si va trece si de data aceasta.

„Dar ce inseamna kamikaze? Ca nu mergem la moarte. Ne-am angajat in politica sa guvernam Romania, inclusiv in situatii dificile. Si asta e testul adevarat al unui politician sau al oricarui om care isi propune un proiect, care vrea sa construiasca ceva, sa reformeze, sa faca lucrurile mai bine. Nu guvernezi doar cand e soare, cand e vara, cand totul merge bine, cand recoltele sunt abundente, cand toata lumea e multumita. Guvernezi si in situatii dificile.

(…) Deci, ne vom asuma acest lucru, chiar daca, cum spuneti, simbolic, e un proiect kamikaze, dar eu am mai trecut, si eu si colegii, prin momente dificile si vom trece impreuna cu oameni de buna credinta si de data aceasta”, a declarat Ciolos, intr-o emisiune la TVR 1, citat de Agerpres.

Intrebat in legatura cu faptul ca PNL a cerut USR sa isi asume ca a votat motiunea de cenzura impotriva Cabinetului Citu, Dacian Ciolos a precizat ca „trecutul e trecut” si ca a explicat pozitiile la vremea respectiva.

„Nu cred ca in momentul de fata, cand avem crizele care ne explodeaza in fata, stam acum sa ne mangaiem orgoliile legate de trecut. Am luat decizii pe care noi le consideram responsabile pentru ca am avut argumente pentru situatiile respective. A fost un vot in Parlament, am trecut de acest lucru, acum important este sa privim spre viitor. Despre ce concesii sa vorbim? Vrem sa construim un parteneriat.

(…) Ni se cere sa ne recunoastem asa-zisele greseli ale trecutului ca si cum un partid nu ar avea dreptul sa aiba opinii, sa aiba pozitii, sa ia decizii, sa voteze in Parlament in democratie, dar privim spre viitor, cautam solutii daca vrem sa gasim solutii”, a adaugat Dacian Ciolos.

Ciolos a mai afirmat, intrebat daca s-ar retrage in cazul in care PNL ar dori refacerea coalitiei cu un premier liberal, ca: „Avem un premier desemnat care propune si refacerea coalitiei, daca acest lucru nu e posibil propun si un guvern USR, astea sunt acum variantele pe masa”.

„Utopic este sa atingi niste obiective fara sa ai mijloacele sa le faci. Noi avem mijloacele sa atingem acest obiectiv. Utopic, deocamdata, este sa vorbim de alt premier PNL, pentru ca deocamdata avem un premier desemnat de presedintele Iohannis, care stim foarte bine ca are o relatie apropiata si cu PNL. Aici e un mesaj foarte clar: refaceti coalitia, nu ati propus un premier”, a adaugat liderul USR.

El a mai spus ca presedintele PNL, Florin Citu, ar trebui sa spuna cu ce solutii vine Partidul National Liberal, nu sa explice USR ce trebuie sa faca.

„Domnul Citu repeta acelasi lucru ca si cum dansul ar sti ce decizie ia conducerea USR. In loc sa repete astfel de lucruri si sa ne explice noua ce ar trebui sa faca USR, bine ar fi sa decida ei ce fac, sa ne spuna ce solutie vad pentru Romania. Care este solutia PNL pentru urmatoarele luni? Asta ar fi bine sa ne-o explice, ca sa stim de unde incepem discutia. Noi am spus care e solutia.

(…) Ei nu au propus un premier, deocamdata ne cer noua sa ne cerem scuze pentru trecut, dar nu vedem care e solutia pe care o vad. Solutia nu e sa continuam cu un guvern care a picat in Parlament cu o majoritate semnificativa. Solutia e sa instalam un nou guvern, care sa aiba majoritate si care sa propuna romanilor variante pentru crizele in care ne aflam. Asta facem noi, USR”, a declarat Ciolos.

Premierul desemnat si-a exprimat speranta ca la intalnirea de vineri sa se ajunga la o concluzie.

„Maine o sa ne vedem din nou. Noi, in paralel, lucram si la programul de guvernare pe care sa il propunem fie acestor parteneri PNL, UDMR, cu sprijinul minoritatilor. Nu exista pentru noi o alta majoritate construita pe un program de guvernare decat acesta. (…) Ne pregatim ca la inceputul saptamanii viitoare sa avem un program si un guvern sau, daca partenerii nostri potentiali PNL si UDMR vor dori sa incepem discutii serioase, pana cel tarziu la mijlocul saptamanii viitoare sa propunem un program si o echipa comuna. Aceasta ar fi solutia ideala, ar da o majoritate in Parlament care da o perspectiva mai solida guvernarii in Romania”, a aratat el.

Dacian Ciolos a sustinut, de asemenea, ca pentru trecerea guvernului monocolor USR prin Parlament nu are de gand sa negocieze nici cu PSD, nici cu AUR.

„Pentru mine va fi foarte clar – daca acest guvern pe care il va propune USR va trece, va fi un guvern fragil, el poate sa pice dupa aceea oricand in Parlament. Pe de alta parte, ma astept sa existe destul de multi parlamentari care sa isi doreasca sa treaca o iarna cat mai linistita, fara sa isi asume prea multe riscuri. Daca exista o majoritate parlamentara care isi doreste acest lucru, noi suntem gata sa ne sacrificam intre ghilimele si sa punem pe masa o echipa de guvernare si un program”, a precizat Ciolos.

Presedintele liberalilor, premierul interimar Florin Citu, a declarat, joi, ca in acest moment „solutia viabila” pentru Romania este refacerea coalitiei in jurul PNL, iar USR trebuie „sa recunoasca greseala de a vota motiunea de cenzura”.

Urmareste-ne si pe:
AK-24

Share
Published by
AK-24

Recent Posts

Recensamantul din Kosovo, prelungit cu o saptamana

Guvernul kosovar a decis in ultimul moment sa prelungeasca durata recensamantului in curs, primul din…

9 ore ago

Vaticanul inaspreste procedurile cu privire la presupusele „evenimente supranaturale”

Vaticanul a inasprit vineri procedurile de evaluare a evenimentelor supranaturale raportate, cum ar fi Madonele…

9 ore ago

Barbatul care l-a atacat cu ciocanul pe sotul lui Nancy Pelosi, fostul presedinte al Camerei Reprezentantilor din SUA, a primit 30 de ani de inchisoare

Barbatul care a patruns in casa fostului presedinte al Camerei Reprezentantilor din SUA, Nancy Pelosi,…

9 ore ago

New York City a spus ca nimeni nu a fost ranit la arestarile Columbia; dosarele medicale ale studentilor spun altceva

Dupa arestarea studentilor protestatari pro-palestini care ocupau o cladire a Universitatii Columbia luna trecuta, primarul…

9 ore ago

Serbia: Un tren de calatori a intrat intr-un marfar oprit intr-un tunel. Noua oameni au fost raniti

Noua persoane au ajuns la spital, vineri, dupa ce un tren de calatori s-a ciocnit…

9 ore ago