Ciolos, reactie in forta in cazul „plagiatului” lui Ciuca: „Presedintele Iohannis sa ia atitudine, a promis toleranta zero fata de orice abatere de la cultura integritatii in mediul academic”

politica

Presedintele USR, Dacian Ciolos, i-a cerut marti presedintelui Iohannis sa ia atitudine in cazul informatiilor privind „plagiatul” lui Nicolae Ciuca. Ciolos mai spune ca premierul ar trebui sa demisioneze daca acuzatiile se dovedesc a fi adevarate.

„Informatiile din presa conform carora teza de doctorat a premierului ar fi plagiata trebuie clarificate de urgenta de Nicolae Ciuca si, daca se dovedesc adevarate, este necesara demisia de onoare.

Ii cer prim-ministrului sa solicite singur o analiza cu celeritate a CNATDCU pentru a stabili daca teza a respectat toate cerintele academice. Chiar daca premierul nu face acest lucru, CNATDCU trebuie sa se autosesizeze rapid si sa clarifice acest caz, pentru ca impostura este incompatibila cu functia publica, iar furtul academic nu are ce cauta la varful Guvernului Romaniei.

Declaratia pe care a dat-o premierul Ciuca potrivit careia a respectat legea din acel moment nu este nici convingatoare si nici nu raspunde acuzatiilor aduse. Un plagiat are o definitie stiintifica foarte clara si este probat simplu.

De asemenea, presedintele Klaus Iohannis a promis o ‘Romanie Educata’ si ‘toleranta zero fata de orice abatere de la cultura integritatii in mediul academic’, motiv pentru care trebuie sa ia atitudine in lumina informatiilor aparute azi”, a transmis Ciolos.

Fostul europarlamentar Cristian Predan, decan al Facultatii de Stiinte Politice, a cerut marti ca Nicolae Ciuca sa demisioneze dupa ce Emilia Sercan l-a acuzat de plagiat.

„Premierul a copiat un sfert din teza sa de doctorat. E descoperirea facuta de Emilia Sercan. Onoarea ii cere lui Ciuca sa plece din functie. Imediat”, a transmis Preda pe Facebook.

Emilia Sercan a publicat in PressOne un articol in care prezinta documente menite sa de demonstreze ca premierul Nicolae Ciuca si-a plagiat teza de doctorat. Ciuca a negat, afirmand ca „a fost intocmita in concordanta cu cerintele legale existente la momentul respectiv”.

„Teza lui Nicolae Ciuca, in baza careia a devenit doctor in Stiinte militare in 2003, include continut plagiat in cel putin 42 de pagini din totalul de 138”, anunta Sercan in PressOne.

Premierul Romaniei, generalul in rezerva Nicolae Ciuca, a plagiat in lucrarea de doctorat pe care a sustinut-o in 2003 la Universitatea Nationala de Aparare „Carol I” (UNAP).

Mai multe pagini din lucrarea sa au fost copiate fara ca textele preluate sa fi fost atribuite in mod corect autorilor originali si fara sa fi fost marcate cu ghilimele, asa cum cer normele academice si in acea perioada.

Analiza celor 138 de pagini ale tezei am facut-o bazandu-ma pe resurse bibliografice limitate, disponibile in format tiparit la Biblioteca Nationala a Romaniei si la biblioteca UNAP.

Prima teza identificata ca sursa de continut plagiat pentru lucrarea lui Ciuca ii apartine lui Paul Danut Duta si a fost sustinuta la UNAP in 2001. Lucrarea stiintifica se numeste Actiuni militare internationale legitime si a fost coordonata de profesorul Emil Chete, indrumatorul pe care l-a avut si premierul.

Paul Danut Duta a publicat o parte din teza in 2001, la Editura Militara din Bucuresti, intr-un volum care are titlul ​Legitimitatea operatiilor militare altele decat razboiul. Aceasta carte este semnata de Iosif Armas, Cornel Purcarea si Paul Danut Duta.

Armas a fost deputat PSD in legislatura 2000 – 2004, fiind considerat unul dintre „baronii” partidului la acel moment. Purcarea a fost ofiter de informatii militare, potrivit Rise Project.

Cea de-a doua teza ii apartine lui Mircea Mandru si a fost sustinuta, tot la UNAP, in 1999. Lucrarea, care are titlul Continutul principalelor actiuni strategice ale armatei Romaniei in cadrul operatiunilor multinationale, altele decat razboiul, a fost coordonata de profesorul Valentin Arsenie.

Si aceasta teza a fost publicata in volum, cu titlul Lumea intre razboiul rece si pacea fierbinte. A aparut in 2000 sub semnatura lui Mandru la Editura Expert din Bucuresti.

Teza de doctorat a premierului Nicolae Ciuca are un total de 309 pagini. 147 de pagini are teza in totalitatea sa, inclusiv paginile de titlu, cuprins si bibliografie, iar alte 162 de pagini reprezinta anexele.

Intr-o declaratie transmisa aseara prin intermediul Biroului de Presa al Guvernului Romaniei, premierul Nicolae Ciuca sustine ca teza sa a fost „rodul cercetarii stiintifice din anii de studii doctorale” si ca „reflecta munca depusa”.

„Apreciez interesul dumneavoastra fata de etica academica si respectarea acesteia in cadrul lucrarilor stiintifice.

Va asigur ca in toata cariera mea de ofiter al Armatei Romaniei mi-am asumat toate responsabilitatile, indiferent de functia ocupata. Nu voi renunta la acest principiu nici in cariera de politician. Teza mea de doctorat este rodul cercetarii stiintifice din anii de studii doctorale si reflecta munca depusa.

Lucrarea a stat si sta la dispozitia publicului de aproape 20 de ani si a fost intocmita in concordanta cu cerintele legale existente la momentul respectiv”, a declarat premierul Romaniei.

Comentarii: