Cipru se confrunta cu reactii negative din cauza utilizarii bazelor aeriene britanice pentru a bombarda militantii houthi din Yemen

externe

Guvernul Ciprului se confrunta cu critici tot mai mari cu privire la bazele militare britanice de pe insula folosite de fortele britanice si americane pentru a organiza atacuri aeriene asupra rebelilor houthi sustinuti de Iran din Yemen, potrivit The Guardian.

Presedintele Nicos Christodoulides a fost acuzat de activisti ca inchide ochii la riscurile cu care se poate confrunta cel mai estic stat al UE daca facilitatile strategice de pe insula continua sa fie utilizate in operatiuni militare.

The Guardian a aflat ca atat ambasadorul SUA, cat si inaltul comisar britanic l-au informat pe presedintele cipriot cu privire la o actiune militara iminenta in Yemen, inainte de prima runda de atacuri aeriene saptamana trecuta.

„Sunt din ce in ce mai multe avioane de razboi care decoleaza in fiecare zi. Pericolele ca Cipru sa devina o tinta sunt evidente”, a declarat Tassos Costeas, un proeminent activist pentru pace cipriot grec, pentru The Guardian.

Cele doua baze, ramase in posesia britanicilor dupa ce tara si-a castigat independenta in 1960 punand capat deceniilor de dominatie coloniala, functioneaza ca teritorii suverane de peste mari. Ambele detin 3% din masa de uscat a Ciprului, sau 253 de kilometri patrati.

Desi informatia nu a fost confirmata, diplomatii UE din Nicosia, capitala insulei divizata de razboi, spun ca fortele americane sunt prezente in baza militara. „Daca te uiti peste gard in Akrotiri, vei vedea monitorizare militara americana si avioane”, a spus un diplomat.

Marti, purtatorul de cuvant al guvernului cipriot, Konstantinos Letymbiotis, a subliniat ca insula nu a fost implicata in nicio operatiune militara, sustinand ca, in temeiul tratatului de infiintare al bazelor, Marea Britanie nu era obligata sa informeze autoritatile cipriote despre activitatea din bazele militare. „In legatura cu utilizarea bazelor, Guvernul este in comunicare constanta cu Regatul Unit in cadrul stabilit”, a spus el.

Protestele au avut loc saptamana trecuta, dupa ce baza aeriana Akrotiri, aflata aproape de orasul Limassol, in sudul insulei, a fost folosita ca rampa de lansare pentru avioanele de lupta Typhoon care au efectuat atacuri aeriene tintite asupra bazelor houthi din Yemen, ca razbunare pentru atacurile asupra navelor comerciale din Marea Rosie. Militia pro-palestiniana si-a justificat atacurile – una dintre rachetele sale lovind recent o nava de marfa detinuta de greci – spunand ca actioneaza ca raspuns la ofensiva in curs a Israelului.

Intr-o aparenta incercare de a calma spiritele in Cipru, ministrul britanic al apararii, Grant Shapps, s-a aflat vineri pe insula, intalnindu-se cu presedintele. „Vrem sa facem tot posibilul pentru a asigura securitatea Ciprului, ceea ce este in interesul tuturor. Apreciem ca va aflati intr-o zona dificila si vreti sa faceti tot posibilul pentru a fi mai usor”, a spus el. Houthii, a sustinut el, „nu reprezinta o amenintare imediata pentru Cipru”.

Loviturile efectuate de SUA si Marea Britanie au exacerbat ingrijorarea ca razboiul din Gaza va deveni o conflagratie regionala mai larga. Washingtonul si Londra au promis ca vor continua atacurile aeriene daca este necesar.

Activistii ciprioti spun ca sunt profund ingrijorati de faptul ca bazele britanice ar putea fi folosite si de SUA si Marea Britanie pentru a trimite ajutor militar Israelului, o afirmatie pe care niciuna dintre tari nu a confirmat-o.

La protestul de duminica, demonstrantii au scandat „Afara cu bazele mortii” in fata intrarii in baza aeriana Akrotiri.

„Pe scurt, pur si simplu nu vrem ca tara noastra sa fie folosita intr-un razboi care a facut peste 24.000 de morti, marea majoritate femei si copii”, a spus Costeas, care prezideaza Consiliul de Pace din Cipru, un ONG care a ajutat la organizarea mitingului. „Stim ce inseamna conflictul. Acum cincizeci de ani, Cipru a fost divizat de razboi”, a spus el.

De la inceputul razboiului din Gaza, dupa incursiunea din 7 octombrie a militantilor Hamas, care a provocat moartea a aproximativ 1.200 de oameni, martorii au vorbit despre o crestere brusca a numarului de avioane de transport militare care zboara de la Akrotiri la Tel Aviv.

La cateva saptamani de la atacul Hamas, ziarul israelian Haaretz a scris ca „mai mult de 40 de avioane de transport americane, 20 de avioane de transport britanice si sapte elicoptere de transport greu [au] sosit la baza britanica Akrotiri de pe insula. Ei transportau echipament, arme si trupe.”

Ministerul Apararii al Regatului Unit a negat ca foloseste facilitatile – care servesc, de asemenea, ca statie de colectare de informatii despre semnale – pentru a ajuta Israelul cu „marfa letala”.

In schimb, un purtator de cuvant al Ministerului Apararii a cautat in weekend sa sublinieze rolul umanitar al statului membru UE in regiune. „Fortele britanice din Cipru continua sa sprijine livrarea de ajutor umanitar in Gaza”, a spus oficialul.

Cu toate acestea, activistii din Cipru cred ca avioanele americane au trimis arme in Israel prin Cipru din depozitele aflate in bazele sale din Europa.

Intrebat despre aceste informatii, un purtator de cuvant al Departamentului american al Apararii a spus ca „Politica noastra este sa nu discutam detalii specifice despre logistica militara, sa includem miscarile aeronavelor din motive de securitate. Toate activitatile militare ale SUA sunt pe deplin conforme cu dreptul international si sunt coordonate indeaproape cu aliatii nostri.”

Costeas a sustinut ca exista dovezi ca avioane spion operau si din Akrotiri. Londra si Washingtonul au negat implicarea directa in razboiul din Gaza, dar au spus ca au lansat drone din Cipru in Gaza pentru a ajuta la cautarea ostaticilor.

Presedintele Christodoulides si-a exprimat dorinta de a folosi proximitatea insulei fata de Gaza pentru a stabili un coridor de ajutor maritim intre portul Larnaca si fasia de coasta asediata – un plan care, pana in prezent, nu s-a realizat, desi un transport al Marinei Regale a livrat, luna trecuta, 90 de tone de provizii transportate prin aer cu destinatia teritoriului palestinian, via Egipt.

Atat activistii ciprioti greci, cat si turci si-au unit fortele pentru a denunta rolul bazelor, principalul partid de stanga AKEL cerand guvernului sa faca mai mult pentru a se asigura ca insula „nu are nicio complicitate la varsarea de sange din Gaza”.

„Guvernul Ciprului ar fi trebuit sa faca mai mult pentru a impiedica utilizarea bazelor in acest fel”, a declarat Vera Polycarpou, care conduce relatiile internationale ale AKEL. „Au existat proteste impotriva prezentei bazelor aici din 1964. Este intr-adevar o gluma, o gluma bolnava, sa auzi ca ajutoarele, si nu armele, sunt transportate de avioane din Akrotiri cand toate dovezile sunt contrare”, a adaugat ea.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: