Cisiordania: 35 de raniti in urma unor ciocniri violente intre israelieni si palestinieni in Ramallah. Armata israeliana urmarea demolarea casei unui palestinian acuzat de un dublu bombardament la Ierusalim anul trecut

externe

Cel putin 35 de palestinieni au fost raniti, dintre care cel putin 20 de gloante reale, dupa ce fortele israeliene au atacat, joi dimineata, orasul Ramallah din Cisiordania, in ceea ce armata a declarat ca este o operatiune de demolare a casei unui palestinian acuzat de un dublu bombardament la Ierusalim anul trecut, transmite Reuters.

Ministerul palestinian al Sanatatii a declarat ca doua persoane au suferit rani abdominale grave, in timp ce o a treia a fost lovita de un glont de cauciuc care i-a patruns in craniu.

Un jurnalist Reuters a declarat ca un convoi militar israelian a sosit in centrul orasului Ramallah, sediul guvernului palestinian din Cisiordania ocupata, ceea ce a facut ca sute de palestinieni sa se adune in zona.

Tinerii palestinieni au aruncat cu pietre in soldatii israelieni, care au tras cu gloante reale, grenade asomatoare si gaze lacrimogene in multime, a spus jurnalistul. Cosurile de gunoi au fost incendiate si aruncate in mijlocul drumului.

Armata a spus ca soldatii s-au confruntat cu multimi care aruncau bombe cu benzina si pietre si au raspuns cu foc viu. Se spunea ca un fotoreporter palestinian a fost lovit de un glont de cauciuc si ca incidentul era in curs de revizuire.

Armata israeliana a declarat ca fortele sale au desfasurat operatiunea de demolare a casei lui Islam Faroukh, care a fost arestat anul trecut sub suspiciunea ca ar fi pus la cale un atentat mortal cu bomba la Ierusalim in noiembrie anul trecut, in urma caruia au murit doua persoane, inclusiv un adolescent israeliano-canadian, si au fost ranite alte cel putin 14. Politia a spus ca ar fi fost explozii coordonate de bombe improvizate instalate in statiile de autobuz din apropierea iesirii din oras si intr-o intersectie.

In mod obisnuit Israelul darama casele celor pe care ii suspecteaza ca au comis atacuri, ca masura de descurajare pe care criticii o considera pedeapsa colectiva, care este ilegala in conformitate cu dreptul international umanitar.

„Ceea ce au facut autoritatile de ocupatie a fost o crima odioasa”, a declarat premierul palestinian Mohammad Shtayyeh, citat de agentia oficiala de presa WAFA. „A transformat peste noapte o intreaga familie intr-o familie fara adapost”.

Cu cateva ore inainte de raid, trimisul SUA pentru palestinieni, Hady Amr, s-a intalnit cu inaltul oficial palestinian Hussein Al-Sheikh.

Violenta in Cisiordania a crescut brusc in ultimul an. Israelul si-a intensificat raidurile militare pe fondul unui val de atacuri mortale pe strada efectuate de palestinieni.

Ministerul palestinian al Sanatatii a declarat ca cel putin 158 de palestinieni au fost ucisi de Israel din ianuarie. Ministerul de Externe al Israelului a declarat ca 20 de israelieni si doi cetateni straini au fost ucisi in atacurile palestiniene in aceeasi perioada.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: