Cisiordania: Trupele israeliene, sustinute de elicopter, au ucis 5 palestinieni si au ranit 91

externe

Fortele israeliene sustinute de un elicopter, au ucis, luni, cinci palestinieni, inclusiv un adolescent si au ranit peste 90, in urma unui raid in Cisiordania, care a dus la o lupta de cateva ore, au declarat oficialii militari si din domeniul sanatatii, potrivit Reuters.

Opt militari israelieni au fost raniti dupa ce trupele au fost atacate in timpul unei operatiuni in orasul Jenin. Fortele armate incercau sa aresteze aresta doi palestinieni suspectati de atacuri. Cel putin trei dintre palestinienii ucisi in lupte apartineau gruparii armate Jihad Islamic.

Avand in vedere ca procesul de consolidare a pacii este blocat timp de aproape un deceniu, Jenin si alte zone din nordul Cisiordaniei au fost in centrul atentiei Israelului in ultimele luni, pe fondul unui val de atacuri de strada palestiniene.

In timp ce s-a confruntat cu un foc puternic si o ploaie de dispozitive explozive, armata a fost fortata sa organizeze o misiune pentru a scoate ranitii si o serie de vehicule blocate in urma luptelor. „De aceea, ati vazut si fortele noastre intr-o zona foarte problematica si a trebuit sa aducem un elicopter”, a declarat un purtator de cuvant al armatei.

Utilizarea neobisnuita a armelor de pe elicopter in cadrul operatiunii a subliniat intensitatea luptei de la Jenin, unde grupuri militante armate, inclusiv Hamas si Jihadul Islamic, au de mult timp o prezenta puternica in tabara de refugiati.

Imaginile filmate de un localnic si obtinute de Reuters au aratat o explozie care invaluie un transportor blindat in timp ce rasuna focuri de arma. Alte imagini au aratat un elicopter militar lansand o racheta.
Presa israeliana a declarat ca a fost pentru prima oara in ultimii 20 de ani cand a fost folosit un elicopter in Cisiordania. Armata israeliana nu a raspuns imediat unei solicitari de comentarii.

Un purtator de cuvant al armatei a declarat ca un elicopter Apache a tras intr-o zona deschisa pentru a-i alunga pe oamenii inarmati, in timp ce victimele au fost scoase din transportor.

„Suntem constienti ca palestinienii sunt loviti, un numar destul de mare”, a spus purtatorul de cuvant.
Un oficial al Jihadului Islamic a spus ca utilizarea avioanelor „va impinge luptatorii nostri sa foloseasca instrumente care vor surprinde inamicul”.

Un oficial al partidului Fatah a declarat ca luptatorii din orasele Nablus si Tulkarem din apropiere au sosit la Jenin pentru a-i sprijini pe luptatorii locali.

„Noi spunem acestei ocupatii ca toate operatiunile lor sunt un esec, oamenii nostri vor castiga, iar dialogul dintre noi va fi doar campul de lupta”, a spus Atta Abu Rmeileh.

Ministerul palestinian al Sanatatii a declarat ca printre cele cinci persoane ucise in timpul luptei s-a aflat un adolescent in varsta de 15 ani. Jihadul Islamic a spus ca trei dintre morti erau membri ai gruparii. Alti 91 de palestinieni au fost raniti, dintre care 23 de persoane se afla in stare critica, a spus ministerul.

Unii jurnalisti palestinieni au spus ca fortele israeliene au tras asupra lor in timpul operatiunii de luni, chiar daca purtau veste albastre, identificabile, marcate cu „Presa”. Imaginile ii arata pe reporteri ascunzandu-se pe un acoperis, in timp ce unul spunea ca sunt vizati de lunetisti israelieni.

Seful Semilunii Rosii din Jenin, Mahmoud al-Saadi, a declarat pentru Reuters ca echipele medicale s-au aflat si ele sub focul israelian in timp ce transportau ranitii, doua ambulante fiind distruse.

Armata israeliana, care in trecut a negat ca a vizat in mod deliberat jurnalistii, nu a raspuns imediat unei cereri de comentarii.

Pe langa Jihadul Islamic, Hamas, miscarea islamista care conduce Fasia Gaza, a declarat ca la confruntari au luat parte si luptatori ai sai.

Armata a anuntat ca pana seara toate fortele sale au parasit orasul. Tot aici, in ianuarie, soldatii au organizat o operatiune majora, care a dus la moartea a noua palestinieni si a declansat un scurt schimb de focuri transfrontaliere cu Gaza.

Coordonatorul special al ONU pentru Procesul de Pace din Orientul Mijlociu, Tor Wennesland, a spus ca escaladari precum cea de la Jenin risca sa arunce regiunea intr-o criza si a spus ca ambele parti ar trebui sa se angajeze din nou pe o cale politica.

Ministrul Apararii, Yoav Gallant, a spus ca Israelul va folosi orice mijloace considera necesare. „Nu exista compromisuri in lupta impotriva terorismului, vom continua sa avem o abordare ofensiva. Vom folosi toate mijloacele pe care le avem la dispozitie”, a spus el pe Twitter.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre: , , , ,

Comentarii: