Citu intra peste oamenii PSD din companiile de stat: „Spunem STOP hemoragiei banului public”

news

Premierul Florin Citu a afirmat sambata ca bugetul pentru 2021 porneste de la criteriul „fara risipa banului public” si a adaugat ca salariile in administratia publica s-au dublat in 4 ani, insa nu a vazut si ca performanta sa se dubleze. Seful Guvernului a adaugat ca trebuie sa vina cu un program de restructurare, companiile de stat care au pierderi, daca vor sa mai fie sustinute de la buget si a oferit exemplul TAROM care se restructureaza si primeste in continuare finantare.

„Bugetul este o provocare pentru orice coalitie, mai ales ca suntem oameni politici. Am spus clar care sunt criteriile de la care pornim cu bugetul pe anul acest – fara risipa banului public. V-am dat cateva exemple – cheltuielile de personal s-au dublat in 4 ani de zile si nu cred ca performanta celor care dubleaza in administratie publica s-a dublat in aceasta perioada. De aceea in acest an am vorbit de cateva reforme. Una dintre reforme este o reasezare a legii salarizarii unitare, in care sa legam veniturile celor din administratia publica de performanta. Este momentul sa facem acest lucru, nu doar sa promitem ca vom creste salariile in fiecare an si fara sa cerem ceva la schimb. Nu o cerem doar noi, o cer romanii. Toti romanii vor un aparat public performant. Si nu trebuie sa ne fie frica sa spunem acest lucru. De aici pornim cu acest buget, pe de o parte”, a declarat Florin Citu, sambata, dupa ce a facut rapelul cu vaccinul impotriva COVID-19, informeaza news.ro.

El a vorbit si despre oprirea hemoragiei banului public si despre companiile de stat cu pierderi care trebuie sa se restructureze, in cazul in care vor sa mai primeasca finantare de la buget.

„Pe de alta parte, sunt acele companii de stat care au pierderi de ani de zile. Trebuie sa spunem stop. Am spus – stop, ajunge, aici oprim aceasta hemoragie a banului public si bataia de joc asupra banului public. Cheltuielile cu subventiile, avand in vedere ca s-au dublat si acestea in perioada 2016-2020, dar nu am vazut o performanta mai buna a acesto companii. Dincontra, am vazut adancirea pierderilor. Asa ca aceste companii de stat care au pierderi trebuie sa vina cu un program de restructurare, daca vor sa mai fie sustinute. Anul trecut a facut acest lucru TAROM. Se poate face acest lucru.

Multa lume a spus ca nu se poate. Uitati-va la TAROM – se restructureaza, primeste finantare in continuare si asa vom face cu toate companiile de stat. Este posibil ca unele dintre ele sa nu supravietuiasca sau unii dintre managerii care au administrat prost companiile in acesti ani sa nu supravietuiasca. Dar acesta e pretul pe care trebuie sa il plateasca, daca vrem sa mergem mai departe”, a completat Citu.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre:

Comentarii: